Εξορμησεις

5ήμερη διάσχιση / βόρεια Πίνδος / Μέτσοβο - Μαυροβούνι - Βάλια Κάλντα - Βόβουσα - Δίστρατο - Σαμαρίνα - Σμόλικας - Πάδες # 100χλμ

15/09/2020 - 20/09/2020
5 ημέρες
Σύντομα το αναλυτικό πρόγραμμα

 

 

5ήμερη διάσχιση Βόρειας Πίνδου # 100km

 

1. Μέτσοβο - Καταφύγιο Μαυροβουνίου / 2. Βάλια Κάλντα - Βοβούσα  / 3. Βάλια Στάθη - Δίστρατο  / 4. Γομάρα - Σαμαρίνα / 5. Σμόλικας - Πάδες 

Η πενθήμερη πεζοπορική εξόρμηση διοργανώνεται στα πλαίσια της ανάδειξης των συρραπτόμενων πεζοπορικών διαδρομών που αποτελούν την χάραξη της ενιαίας γραμμής του προτεινόμενου μονοπατιού διάσχισης της μακροσκελούς οροσειράς της Πίνδου (Pindus Trail 600km) και πιο συγκεκριμένα το πέρασμα από την ενότητα 5 στη διάσχιση της βόρειας Πίνδου. Μέρος της διαδρομής είναι τμήμα της διεθνούς χάραξης του Ε6, ενώ πρόσφατα επιλέχθηκαν κάποια σκέλη της διαδρομής που συναντούμε τις 2 πρώτες μέρες (Μέτσοβο - Βάλια Κάλντα) για τη διοργάνωση ετήσιου Ultra αγώνα ορεινού τρεξίματος που λαμβάνει αφετηρία και τερματισμό στο Μέτσοβο.

Στόχος μας είναι η προβολή της προτεινόμενης πεζοπορικής διαδρομής, περιηγούμενοι από χωριό σε χωριό αναδεικνύοντας το παρθένο περιβάλλον & οικοσύστημα της βόρειας Πίνδου, αλλά και την κουλτούρα των Βλάχων της περιοχής.

Σκοπός μας είναι να μετακινηθούμε πεζοί στις πανέμορφες φρεσκοσυντηρημένες περιπατητικές διαδρομές που συνδέουν τα γραφικά, απομονωμένα βλαχοχώρια ενισχύοντας την τοπική οικονομία και το ηθικό των λιγοστών κατοίκων μέσα από περιπατητικές δράσεις που προωθούν το κάλλος και την παράδοση των ορεινών οικισμών, που συναντούμε στον άξονα της πολυήμερης διάσχισης που για την ώρα εξυπηρετεί με σχετική σαφήνεια και ασφάλεια τους περιπατητές που την επιλέγουν.

 

                                           ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΣΧΙΣΗΣ

 

1η μέρα, Τρίτη 15/9: Άφιξη στο Μέτσοβο & ανάβαση στο καταφύγιο Μαυροβουνίου: 15χλμ / 5 ώρες

-Άφιξη: 12:00 – 13:00μμ

-Εκκίνηση πεζοπορίας: 14:30μμ

Η εκκίνηση της 5ήμερης διάσχισης ξεκινά την Τετάρτη το μεσημέρι από την κεντρική πλατεία του Μετσόβου. Η διαδρομή που θα ακολουθήσουμε είναι μια νέα συρραφή μονοπατιών που εξυπηρετεί την πιο σύντομη πεζοπορική σύνδεση του χωριού με το Μαυροβούνι και τον πυρήνα του δρυμού στην Βάλια Κάλντα.

 Σταδιακά και με ήπιες κλήσεις, η διαδρομή κινείται σε αρκετά βατό τερέν και αναδεικνύει όλα τα πεδία που περιβάλλουν την περιοχή του Μετσόβου, καθώς μας κατευθύνει βόρεια στα υποαλπικά  δάση & λιβάδια της περιοχής, την λίμνη των πηγών του Άωου ποταμού, ενώ έπειτα ανηφορίζει για το Μαυροβούνι και το καταφύγιο που βρίσκεται χτισμένο  σε υψόμετρο 1835 μέτρων, προσφέροντας υπέροχη θέα!

Στο καταφύγιο θα οργανωθεί η 1η μας διανυκτέρευση από την ομάδα υποστήριξης που θα μεταφέρει καθ’ όλη την διάρκεια της διάσχισης τον εξοπλισμό διανυκτέρευσης, τις ατομικές μας χειραποσκευές και τα σκεύη εστίασης μαζί με φρέσκα προϊόντα για τη διατροφή μας.

*το καταφύγιο Μαυροβουνίου βρίσκεται εκτός λειτουργίας, ωστόσο ο χώρος προσφέρεται για σύντομη παραμονή σε κρεβάτια εντός ή κατασκηνωτική διανυκτέρευση.

 

 

2η μέρα, Τετάρτη 16/9: Μαυροβούνι - Αρκουδόρεμα (Βάλια Κάλντα)- Βοβούσα: 24χλμ / 10 ώρες

-Πρωινό ξύπνημα: 6:00

-Πρωινό γεύμα: 6:30

-Αναχώρηση: 7:30

Από το καταφύγιο στα 1836μ ξεκινάμε με ήπιες κλήσεις την σύντομη διαδρομή ανάβασης για την κορυφή Φλέγγα 2156μ (2 ώρες). Ακολουθούμε καλογραμμένο μονοπάτι διασχίζοντας τα οροπέδια του Μαυροβουνίου με τα αιωνόβια ρόμπολα και την υπέροχη θέα στη λίμνη των πηγών του Άωου ποταμού και τα βουνά που βρίσκονται νοτιότερα (Περιστέρι, Τζουμέρκα, Τσούκα Ρόσσα, Μιτσικέλι & Τόμαρος).

 Φτάνοντας την κορυφή θα κάνουμε ένα σύντομο διάλλειμα για να απολαύσουμε το πανόραμα των παρθένων τοπίων της βόρειας και κεντρικής Πίνδου. Όλα τα μεγάλα βουνά της Ηπείρου και της Δυτ. Μακεδονίας διακρίνονται καθαρά από την Φλέγγα, (Τύμφη, Σμόλικας, Νεμέρτσικα, Βασιλίτσα κ.α.) ενώ άμεση θέα έχουμε καθώς κοιτάμε χαμηλότερα προς την κοιλάδα της ``Βάλια Κάλντα`` και τις δίδυμες αλπικές  λίμνες που σχηματίζονται στα 1920 & 1950μ σε ανισόπεδες μικρές λεκάνες ακριβώς κάτω και Β.Α. από την κορυφή.

Ακολουθεί κατάβαση και πέρασμα από τις αλπικές λίμνες της Φλέγγας. Από κει θα ακολουθήσουμε κατηφορικό μονοπάτι που κινείται με βόρεια κατεύθυνση μέσα από δάσος οξυάς, σφένδάμης και πεύκης ως το Αρκουδόρεμα (1200υψμ) χαμηλά στον πυρήνα του δρυμού. Από τον πυρήνα συνεχίζουμε ακολουθώντας μια ήπια, εκπληκτική παραποτάμια διαδρομή ως τη σμίξη των ποταμών Αρκουδόρεμα & Άωου.

Η διαδρομή της διάσχισης από το καταφύγιο ως το γραφικό χωριό της Βοβούσας είναι αρκετά δημοφιλής, πανέμορφη και σχετικά εύκολη, παρά το μεγάλο χιλιομετρικό της ανάπτυγμα. Δεν έχει σημαντικές υψομετρικές διαφορές, είναι αρκετά σκιερή και απορρέει καθαρές πηγές με πόσιμο νερό ανά τακτά διαστήματα.

Φτάνοντας χαμηλά στο ύψος του πυρήνα, συνεχίζουμε την πεζοπορία μας με κατεύθυνση πλέον βορειοδυτική και ακολουθούμε παράλληλη πορεία τέμνοντας 3 φορές  το Αρκουδόρεμα.  Καθώς εισχωρούμε στα στενά περάσματα της κοιλάδας, θα μας δοθεί η ευκαιρία να κάνουμε στάση  για μια δροσιστική βουτιά στις βάθρες που δημιουργούν οι καταρράκτες του ρέματος μέσα σε ένα τοπίο άγριας και σπάνιας ομορφιάς!

 Από κει συνεχίζουμε με προορισμό την σμίξη των ποταμών Αρκουδόρεμα και Άωου για να βρεθούμε σε παρόχθιο μονοπάτι που οδηγεί σταδιακά στο χωριό της Βοβούσας.

 

*Η διανυκτέρευση θα γίνει σε ξενώνα εντός του οικισμού / φαγητό σε ταβέρνα στην πλατεία. 

               

3η μέρα, Πέμπτη 17/9: Βοβούσα - Βάλια Στάθη -  Δίστρατο: 16χλμ / 6 ώρες

-Πρωινό ξύπνημα: 7:30

-Πρωινό γεύμα: 8:00

-Εκκίνηση πεζοπορίας: 8:30

 

Την τρίτη ημέρα της διάσχισης θα ακολουθήσουμε ένα άγνωστο μονοπάτι για πολλούς, μέρος της διεθνούς χάραξης του μονοπατιού Ε6 που διατρέχει την χώρα μας από δύση προς ανατολή. Η διαδρομή είναι πανέμορφη μέσα σε ένα πυκνό δάσος πεύκης, οξυάς, σφενδάμου και  άγριων καρποφόρων δέντρων.

Το μεγαλύτερο σκέλος της διαδρομής μας ακολουθεί παράλληλη πορεία με τον σχηματισμό της απομονωμένης κοιλάδας του μεγάλου ποταμού της περιοχής Άωου, ενώ τρία χαμηλότερης ροής ρέματα που θα χρειαστεί να προσπεράσουμε χύνονται στην κοίτη του.

 Όλη η διαδρομή είναι υπέροχη με θέα στα γύρω βουνά και ιδιαίτερα στις ψηλές κορφές του Σμόλικα όπου και στοχεύουμε τις επόμενες ημέρες. Μία μέτριου βαθμού δυσκολίας διαδρομή γεμάτη εκπλήξεις που για χρόνια παρέμεινε κλειστή λόγω πυκνής βλάστησης με αποτέλεσμα να είναι άγνωστη στο πεζοπορικό κοινό. Η ``Βάλια Στάθη``, ένα από τα τμήματα που θα διασχίσουμε κάπου στα μισά της πορείας μας είναι το κρυφό στολίδι της περιοχής και ένας απ` τους σημαντικότερους βιότοπους της καφέ αρκούδας στην χώρα μας.

Από το βαθύτερο σημείο της διαδρομής μας στην κοιλάδα, θα αρχίσουμε να ανηφορίζουμε για την θέση Σκρίου (σκάλα στα βλάχικα) και έπειτα από αρκετό χρόνο απολαυστικής πεζοπορίας στα παρθένα δάση της Λάκκας του Άωου καταλήγουμε στο καταπράσινο χωριό Δίστρατο ολοκληρώνοντας έτσι και αυτή την πορεία διάσχισης!

*Η διανυκτέρευση θα γίνει σε κεντρικό ξενώνα / φαγητό στην πλατεία του χωριού.

 

                      

4ή μέρα, Παρασκευή 18/9: Δίστρατο - Γομάρα - Σαμαρίνα: 16 χλμ / 6ώρες

-Πρωινό ξύπνημα: 7:00

-Πρωινό γεύμα: 7:30

-Εκκίνηση πεζοπορίας: 8:15

 Η διαδρομή διασχίζει ένα απ’ τα πιο παρθένα και άγρια δάση της χώρας μας και περνά απ` το γεωγραφικό διαμέρισμα της Ηπείρου στην Δυτική Μακεδονία όπου και ανήκει η Σαμαρίνα. Το μονοπάτι που ακολουθούμε βρίσκεται στις πλαγιές της Γομάρας δυτικά της Βασιλίτσας και ακριβώς απέναντι από την θρυλική Βάλια Κίρνα (κοιλάδα του διαβόλου) των βλάχων της Σαμαρίνας και του Διστράτου. Είναι ένα από τα πιο απομονωμένα σημεία της χώρας  με ιδιαίτερο  οικοσύστημα και εικόνες σπάνιας ομορφιάς!

 Μαυρόπευκα και αιωνόβια ρόμπολα στέκουν αγέρωχα στις πλαγιές του βουνού που τραβερσάρει το μονοπάτι που θα ακολουθήσουμε. Το θέαμα είναι μοναδικό καθώς οι βαθιές χαράδρες της περιοχής σε συνδυασμό με το αλπικό τοπίο του Σμόλικα συνθέτουν εικόνες απαράμιλλης ομορφιάς που εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη. Αφήνοντας τις πλαγιές της Γομάρας και έχοντας καλύψει τα 13 χιλιόμετρα  της διαδρομής σε περίπου 5 ώρες, συναντούμε το Σαμαρινιώτικο ποτάμι. Στο πέρασμα του ανηφορίζουμε για το ξωκλήσι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα και το παλιό μοναστήρι της Αγ. Παρασκευής ή επιλέγουμε να κινηθούμε εναλλακτικά δίνοντας και μια άλλη προοπτική στη διάσχιση!

Στο Σαμαρινιώτικο ποτάμι μας δίνεται η δυνατότητα να ακολουθήσουμε ασφαλές πορεία 2 - 2,5 ωρών εντός της κοίτης του ποταμού ως το χωριό της Σαμαρίνας εμπλουτίζοντας την διαδρομή με εικόνες άγριας ομορφιάς περνώντας από τα πιο άβατα σημεία της περιοχής!

**Από τη Μονή η κίνηση για Σαμαρίνα γίνεται για την ώρα από ασφαλτόδρομο μήκους 2,5 χλμ λόγω της εκκρεμούς διάνοιξης του υπόλοιπου τμήματος που δύναται να συνδέει την Αγ. Παρασκευή με τη Σαμαρίνα.

*Διαμονή σε κεντρικό ξενώνα και φαγητό σε ταβέρνα στην πλατεία.

 

5ή μέρα, Σάββατο 19/9: Σαμαρίνα – Σμόλικας – Πάδες: 24 χλμ / 10 - 12 ώρες

 Τέλος, θα ολοκληρώσουμε την πενθήμερη εξόρμηση διασχίζοντας τον μεγαλοπρεπή Σμόλικα, το 2ό ψηλότερο βουνό της χώρας μας φτάνοντας τα 2637μ υψόμετρο.

-Πρωινό ξύπνημα: 5:00

-Πρωινό γεύμα: 5:30

-Εκκίνηση πεζοπορίας: 6:00

Κάπου εδώ αφήνουμε το Ε6 μονοπάτι και ανηφορίζουμε από την πλατεία της Σαμαρίνας για τα αλπικά λιβάδια περνώντας μέσα από δάσος μαύρης πεύκης και πανύψηλα ρόμπολα.

Βγαίνοντας ψηλά κινούμαστε πλέον νοτιοδυτικά. Αρχικά συναντούμε και προσπερνούμε τις κορφές ``Μόσιες`` (γριές στα βλάχικα) διασχίζοντας μια ξεχωριστή λεκάνη με δολίνες και πηγές ως και τα 2500μ.

Στην συνέχεια ακολουθούμε τραβερσαριστό μονοπάτι που μας κατευθύνει στην ψηλότερη κορφή του βουνού. Θα χρειαστούν 7 -8 ώρες για να πιάσουμε την κορυφή του βουνού πριν αρχίσουμε την κατάβαση στον τελικό προορισμό και τερματισμό της διάσχισης.

Το θέαμα απ` την κορυφή του Σμόλικα είναι απερίγραπτο καθώς τον μεγαλοπρεπή όγκο του τον κυκλώνουν καλοσχηματισμένα, ψηλά βουνά, όπως η Τύμφη, η Τραπεζίτσα, η Νεμέρτσικα, ο Γράμμος και το Βόιο, που διακρίνονται καθαρά ως και τα Ελληνοαλβανικά σύνορα. 

Κατηφορίζοντας απ την κορυφή θα πέσουμε στην Δρακόλιμνη «Λύγκα» που σχηματίζεται στα 2150υψμ και είναι μια από τις λιγοστές αλπικές λίμνες της χώρας και τόπος κατοικίας του προστατευόμενου αλπικού τρίτωνα. Η κατάβαση από τη Δρακόλιμνη στους Πάδες γίνεται μέσα από πευκόδασος και διαρκεί περίπου 3 ώρες ως την πλατεία του χωριού.

Η ορεινή περιοχή που θα διασχίσουμε και τις 5 ημέρες θεωρείται ύψιστης οικολογικής σημασίας. Τις τελευταίες δεκαετίες διατηρεί ιδιαίτερη χλωρίδα & πανίδα και λόγω της περιορισμένης ανθρώπινης παρουσίας & παρέμβασης, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα καταφύγια άγριας ζωής στην Ελλάδα!

*Διαμονή και φαγητό στον ξενώνα της πλατείας του χωριού. (2όροφες κουκέτες σε δωμάτια των 4 ατόμων)

 

*Τέλος διάσχισης / Συνολικό ανάπτυγμα διαδρομής 100km.

 

Κυριακή 20/9: Ημέρα αναχώρησης.

-Πρωινό γεύμα: 8:30

-Αναχώρηση για Μέτσοβο: 10:00πμ

 

 

 Κόστος συμμετοχής ανά άτομο ορίζουμε τα 400 ευρώ και περιλαμβάνει τα εξής:

  • Αμοιβές 2 συνοδών πεζοπορίας.
  • 4 διανυκτερεύσεις σε ξενώνες.
  • Αμοιβές οδηγού /όχημα υποστήριξης.
  • Καθημερινό πρωινό & πρόγευμα.
  • 1 πλήρες γεύμα στην 1ή διανυκτέρευση.
  • Φωτογραφική κάλυψη.
  • 2,5 ώρες μετακίνηση με λεωφορείο από Πάδες στο Μέτσοβο.

* Στο ποσό δε συμπεριλαμβάνονται τα έξοδα μετακίνησης από και προς τις πόλεις διαμονής σας.

* Η συμμετοχή διασφαλίζεται προκαταβάλλοντας το ποσό των 100 ευρώ, ενώ η εξόφληση γίνεται με την άφιξη στην αφετηρία λίγο πριν την εκκίνηση.

Σε περίπτωση ακύρωσης της συμμετοχής, η προκαταβολή θα επιστρέφεται (ισχύει για ακυρώσεις που θα γίνουν έγκαιρα, και όχι μετά τις 7/9, δηλαδή την τελευταία εβδομάδα πριν την εκκίνηση της διάσχισης)

 

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑΣ

-Ορειβατικό μποτάκι.

-Κατάλληλος ρουχισμός θερινής πεζοπορίας: διαπνέον μπλούζες και κάλτσες, παντελόνι (κατά προτίμηση διαιρούμενο), αντιανεμικό/αδιάβροχο jacket ή πόντζο, καπέλο & γυαλιά ηλίου (+ αντηλιακή κρέμα), παντόφλες, επιπλέον ρουχισμός.

-Ορειβατικό σακίδιο 30+ λίτρων για τις πεζοπορίες μας + 1 επιπλέον χειραποσκευή (μέχρι 60lt) για τον υπόλοιπο ρουχισμό και προσωπικά αντικείμενα που θα μεταφέρονται με το όχημα υποστήριξης.

-Ράβδοι στήριξης (Μπατόν).

-Υδροδοχείο χωρητικότητας 2lt.

-Φακός κεφαλής.

Εξοπλισμός διανυκτέρευσης 1ης βραδιάς

  • Υπνόσακος εως -1 βαθμούς maximum
  • Σεντόνι
  • Μαξιλαράκι

* Για όσους δεν διαθέτουν τον κατάλληλο εξοπλισμό θα υπάρχει διαθέσιμος κατόπιν έγκαιρης ενημέρωσης του συμμετέχων προς τη διοργάνωση.

 


   Πληροφορίες σχετικά:

Αποστόλης Τσιμπανάκος: 6980682589


Καταθέσεις στην Εθνική τράπεζα ~ αριθμός λογαριασμού 201/ 005000-89 

 ΙΒΑΝ: GR 50 0110 2010 0000 2010 0500 089