Προσεχείς εξορμήσεις

2ήμερη, κυκλική διάσχιση / Βόρεια Τζουμέρκα / Αθαμανικά Όρη > 24χλμ

30/07/2021 - 01/08/2021
2 ημέρες
Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα

30 ΙΟΥΛΙΟΥ - 1 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

ΑΝΑΒΑΣΗ - ΚΥΚΛΙΚΗ ΔΙΑΣΧΙΣΗ ΒΟΡΕΙΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ / ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΤΙΚO 

 

Παρασκευή 30/7=> Άφιξη & διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο στο συνοικισμό των Πραμάντων, Τσόπελα.

Σάββατο    31/7 => 1η μέρα: Τσόπελα - κορυφή Στρογγούλα - Αυχένας Γερανοβουνίου - Αγκάθι / κατασκήνωση.

Κυριακή     1/8  => 2η μέρα: Αγκάθι - καταρράκτης Κεφαλόβρυσο - Μονή Αγ. Παρασκευής - Τσόπελα / αναχώρηση.

 

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Τα Τζουμέρκα αποτελούν αδιαμφισβήτητα έναν από τους πιό εντυπωσιακούς ορεινούς όγκους την χώρας! Οι έντονες γεολογικές πτυχές του βουνού, είναι μοναδικές και προκαλούν το ενδιαφέρον της διεθνούς πεζοπορικής-ορειβατικής κοινότητας, που αναζητά υψηλής αισθητικής τοπία και αξιόλογες διαδρομές.

Η ανάβαση και διάσχιση του βόρειου τμήματος της κορυφογραμμής των Τζουμέρκων είναι μια ξεχωριστή πρόκληση για τον μέσο πεζοπόρο. Η πεζοπορία ανάβασης και κατάβασης σε αυτό το σκέλος του βουνού απαιτεί σίγουρα κόπο, λόγω των απότομων υψομετρικών εναλλαγών, ωστόσο η αίσθηση της έντονης προσπάθειας βαδίζοντας στις στράτες των κτηνοτρόφων και τα τοπία απαράμιλλης ομορφιάς, που αντικρίζει κανείς στο ανάπτυγμα της διαδρομής, αποζημιώνουν το μέγιστο!

 Ψηλές απότομες κορφές, ορθοπλαγιές και ράχες, φαινομενικά απροσπέλαστες, προκαλούν δέος από όπου κι αν τις παρατηρήσεις. Το πανέμορφο ελατόδασος, που στολίζει τους πρόποδες περιμετρικά του βουνού, συμπληρώνει την αισθητική των τοπίων, ενώ εισάγει τον περιηγητή σε έναν άγνωστο, μαγευτικό κόσμο με πολλά κρυφά, αλλά και εκτεθειμένα μνημεία της φύσης, πριν ακόμη βρεθεί στα υψίπεδα και τα αποκαλυπτικά «μπαλκόνια» του βουνού!

Η ανάβαση και το σύντομο ταξίδι στη βόρεια κορυφογραμμή των Τζουμέρκων θεωρείται μια από τις κορυφαίες επιλογές για τους λάτρεις της αλπικής πεζοπορίας. Ωστόσο ο συνδυασμός της διήμερης κυκλικής διάσχισης, με στάση για κατασκηνωτική διανυκτέρευση σε εποπτική θέση, αναβαθμίζει κατά πολύ τον τρόπο της πεζοπορικής προσέγγισης και παραμονής στο βουνό.

Ο όγκος των βορείων Τζουμέρκων περιβάλλεται από κατάφυτες κοιλάδες και ποταμούς, που συγκεντρώνουν τα νερά των πηγών, καθώς και από ψηλά βουνά με μακριές ράχες, δημιουργώντας ένα δαιδαλώδες ορεινό σύμπλεγμα υψηλής αισθητικής αξίας με ιδιαίτερο μικροκλίμα και σπάνιο οικοσύστημα!

Στις κάθετες ορθοπλαγιές βορειοανατολικά του βουνού, πηγάζουν τεράστιοι κρεμαστοί καταρράκτες, ενώ δεκάδες ρέματα κατηφορίζουν με ορμή από τα βοσκοτόπια στα δάση κι από εκεί στους ποταμούς, που συλλέγουν όλο τον όγκο των υδάτων, διαμορφώνοντας για χιλιετίες τις ζωογόνες κοιλάδες της περιοχής, Μελισσουργών, Καλαρρύτικου κι Αράχθου.

Η διήμερη διάσχιση του βόρειου τμήματος των Τζουμέρκων με κατασκηνωτική διανυκτέρευση, συστήνεται για μυημένους φίλους της πεζοπορίας, αλλά και για όσους έχουν καλή φυσική κατάσταση και την απαραίτητη διάθεση.

 

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 

Παρασκευή 30/7: Άφιξη & διανυκτέρευση στο ξενοδοχείο "Τζουμέρκα" στον Τσόπελα των Πραμάντων.

* Το ξενοδοχείο βρίσκεται σε εποπτική θέση, εντός δασικής ζώνης, 100 μέτρα χαμηλότερα από την επαρχιακή οδό, που συνδέει τα Πράμαντα με τους Μελισσουργούς.

 • Ώρες άφιξης 5 - 9μμ
 • Ενημέρωση  9 - 10μμ
 • Φαγητό & ύπνος

 

 

Σάββατο 31/7: Τσόπελα - κορυφή Στρογγούλα - Αυχένας Γερανοβουνίου - Αγκάθι / κατασκήνωση. 14χλμ / 9 ώρες

 • Αφύπνιση 7:00
 • Πρωινό γεύμα 7:30
 • Εκκίνηση πεζοπορίας 8:15

Η εκκίνηση της διάσχισης ξεκινά από τον προαύλιο χώρο του ξενοδοχείου, το οποίο βρίσκεται χτισμένο στους πρόποδες του βουνού, μέσα σε ένα πανέμορφο, πυκνό δάσος ελάτης και κέδρου!

Από το ξενοδοχείο ακολουθούμε μονοπάτι και λίγα μέτρα χωματόδρομου, που ανηφορίζουν ήπια μέσα από το δάσος και μας φέρνουν σε λιγότερο από 1 ώρα, ακριβώς κάτω από τις ορθοπλαγιές της Στρογγούλας, από όπου θα πιάσουμε το κύριο μονοπάτι ανάβασης για την κορυφή.

Το βασικό μονοπάτι ανάβασης για την Στρογγούλα, αρχικά κόβει μεγάλες φουρκέτες πάνω σε πλαγιά με εποπτική θέα, μειώνοντας έτσι την απότομη κλήση, μέχρι και την είσοδο στη στενή χούνη, που οδηγεί στα υψίπεδα και από κει στην εμβληματική κορυφή του βόρειου συγκροτήματος των Τζουμέρκων.

Το μονοπάτι, που ακολουθούμε στη χούνη είναι βατό και μας εισάγει στον απόκρημνο, φαινομενικά απροσπέλαστο όγκο του βουνού. Η κλήση της ανάβασης κάπου εδώ αλλάζει, κάνοντας την πορεία ελαφρώς πιο απαιτητική και συνάμα, εντυπωσιακή!

Σύντομα βρισκόμαστε στο πρώτο φυσικό μπαλκόνι της διαδρομής, σε υψόμετρο 1,700 μέτρων, ιδανικό για στάση και αγνάντι. Λίγα μέτρα πιο πέρα, εκτός διαδρομής, υπάρχει πηγή με κρυστάλλινο νερό, που αναβλύζει μέσα από το βράχο, δίνοντας μας τη δυνατότητα να ανεφοδιαστούμε γεμίζοντας τα υδροδοχεία μας με φρέσκο, δροσερό νερό για τη συνέχεια!

Εφόσον πάρουμε μερικές ανάσες και όμορφες εικόνες από το σημείο στάσης, συνεχίζουμε από το τελικό μονοπάτι ανάβασης, το οποίο ελαφρώς στενεύει και ανηφορίζει κάνοντας μικρές φουρκέτες για να μειώσει την κλήση της διαδρομής προς την κορυφή.

Θα χρειαστούν συνολικά, περίπου 3,5 ώρες πεζοπορίας από την αφετηρία ως την κορυφή της Στρογγούλας. Φτάνοντας στην κορυφή η θέα είναι συγκλονιστική, αποζημιώνοντας κάθε σταγόνα ιδρώτα, που κύλησε στο μέτωπο κατά τη διάρκεια της ανάβασης.

 Ένα μοναδικό πανόραμα από βουνά και κοιλάδες, προς κάθε κατεύθυνση, αποκαλύπτει την εκπληκτική τοπογραφία της ορεινής Ηπείρου και Θεσσαλίας, τονίζοντας σαφώς την πλεονεκτική θέση των Τζουμέρκων!

Από το ύψωμα της κορυφής στα 2112υψμ, διακρίνουμε ξεκάθαρα την εντυπωσιακή ράχη του βουνού, που θα ακολουθήσουμε στη συνέχεια με πορεία νότια προς τις κορυφές Ρόκα και Γυρνοβούνι (Γερανοβούνι ή Γερακοβούνι).

Η κίνηση στη ράχη του βόρειου τμήματος, γίνεται με ασφάλεια και σχετική ευκολία, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα να απολαμβάνουμε το μοναδικό υπερθέαμα, που προσφέρει η διάσχιση της, πεζοπορώντας σε υψόμετρο άνω των 2,000 μέτρων για περίπου 2 ώρες.

 Από την κορυφογραμμή διακρίνονται με μεγάλη ευκολία οι σχηματισμοί των υπόλοιπων κορυφών, που σχηματίζονται στο κεντρικό και νότιο τμήμα των Τζουμέρκων, όπως και ο μακροσκελής όγκος της γειτονικής Κακαρδίτσας από ανατολικά και η κοιλάδα του Αράχθου με το Ξηροβούνι από δυτικά.  

Εφόσον περάσουμε πλάι από την κορυφή Ρόκα συνεχίζουμε νότια, ως το διάσελο στο Γυρνοβούνι, που βρίσκεται στο τέλος της ράχης σε υψόμετρο 1950 μέτρων. Στο διάσελο θα αφήσουμε την ράχη του βουνού για να πέσουμε από ανατολικά στα καρστικά της λεκάνης, που σχηματίζονται κάτω από την ψηλή κορφή της Πλάκας 2364υψμ καταμεσής της οροσειράς.

Από το διάσελο, ακολουθεί 2ώρη κατάβαση από ισχνές γραμμές κτηνοτροφικών μονοπατιών, που διαγράφονται στις πλαγιές του βουνού και μας φέρνουν σταδιακά στα βοσκοτόπια των Μελισσουργών και την θέση Αγκάθι, όπου θα οργανώσουμε τον σταθμό κατασκήνωσης της διήμερης διάσχισης.

Η θέση κατασκήνωσης εντοπίζεται σε υψόμετρο 1.500 μέτρων και είναι ιδανική, καθώς πρόκειται για ένα υπέροχο φυσικό μπαλκόνι με τρεχούμενο πόσιμο νερό, περιτριγυρισμένο από τις επιβλητικές ορθοπλαγιές των Β.Α. Τζουμέρκων!

Στο τέλος της ημερήσιας διαδρομής, θα βρίσκονται τα οχήματα υποστήριξης, που μεταφέρουν όλο τον εξοπλισμό διανυκτέρευσης και εστίασης για μια αξέχαστη παραμονή στην καρδιά των Τζουμέρκων!

*στο σημείο κατασκήνωσης μεταφέρονται οι ατομικές χειραποσκευές, ο κατασκηνωτικός εξοπλισμός και το υπαίθριο μαγειρείο για την προετοιμασία των γευμάτων.

 

Κυριακή 1/8 : Αγκάθι - καταρράκτης Κεφαλόβρυσο - Μονή Αγ. Παρασκευής - Τσόπελα / αναχώρηση. 10χλμ / 4 ώρες

 • Αφύπνιση 7:00
 • Πρωινό γεύμα 7:30
 • Εκκίνηση πεζοπορίας 8:30

 

Το πρωινό ξύπνημα στο Αγκάθι, είναι πραγματικά ειδυλλιακό! Οι πρώτες ηλιακτίδες ρίχνονται στο ελατόδασος και τις ορθοπλαγιές των Τζουμέρκων, ζωντανεύοντας την πλάση, ενώ η αύρα των βουνών φέρνει ένα δροσερό χάδι στο πρόσωπο προετοιμάζοντας τη διάθεση για τη συνέχεια!

Εφόσον έχουμε μαζέψει τον ατομικό μας εξοπλισμό, ξεκινούμε την πεζοπορία επιστροφής προς την αφετηρία της διάσχισης στον Τσόπελα. Η διαδρομή ξεκινά από μονοπάτι και έπειτα χωματόδρομο με ελαφρώς κατηφορική κλήση για περίπου 1 ώρα. Από τα λιβάδια στο Αγκάθι (1.500υψμ), πέφτουμε στα 1050υψμ με ευκολία περνώντας στη διαδρομή από ρεματιές και εντυπωσιακά σημεία του δάσους.

Έχοντας φτάσει χαμηλά, κοντά στο ύψος του καταφυγίου των Μελισσουργών, συναντούμε λιθόστρωτο μονοπάτι στο ελατόδασος, που μας ανεβάζει σταδιακά στη βάση του κρεμαστού καταρράκτη Κεφαλόβρυσο, που κοσμεί την ανατολική ορθοπλαγιά της Στρογγούλας με συνολικό ανάπτυγμα ύψους 350 μέτρων.

Η ανάβαση από το χαμηλότερο σημείο της διαδρομής ως την βάση του καταρράκτη (1250υψμ), δεν έχει κάποιο ιδιαίτερο βαθμό δυσκολίας και απαιτεί περίπου 1 ώρα πορεία προσέγγισης. Το θέαμα πλησιάζοντας κάτω από τις κάθετες πλαγιές του βουνού, είναι μοναδικό και σπανίζει, καθώς ο κρεμαστός καταρράκτης μοιάζει να χύνεται από τον ουρανό προκαλώντας δέος στην θέα του!

Το κεφαλόβρυσο καταγράφεται ως υψηλότερος καταρράκτης της χώρας και πηγάζει στα 2.000 μέτρα ανατολικά της κορυφής Στρογγούλα. Μια στάση χαμηλά στη βάση του επιβάλλεται, όπως και ο ανεφοδιασμός πόσιμου νερού για τη σύντομη συνέχεια της πορείας, που απομένει ως τον τερματισμό.

Αφήνοντας πίσω μας τον καταρράκτη και με πορεία πλέον κατηφορική, ακολουθούμε το μονοπάτι προς τη Σπηλιά του Κατσαντώνη (λαγούμι) και το μοναστήρι της Αγ. Παρασκευής, συνεχίζοντας μέσα από το δάσος.

 Το μοναστήρι βρίσκεται περίπου 1 ώρα μακριά από τη βάση του καταρράκτη και σε απόσταση αναπνοής από το ξενοδοχείο, που ορίσαμε ως σημείο εκκίνησης της διήμερης διάσχισης. Ως τερματισμό της διάσχισης ορίζουμε τον χώρο στάθμευσης του ξενοδοχείου, όπου συναντούμε επιστρέφοντας τα οχήματα μας.

*Η λήξη της πεζοπορίας υπολογίζεται γύρω στη 1μμ.

 

   ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

> Ορειβατικό μποτάκι: στρωμένο και στο σωστό νούμερο με σχετική αδιαβροχοποίηση.

> διαπνέον μπλουζάκια/πουκάμισα, αδιάβροχα (παντελόνι & jacket), γυαλιά, καπέλο.

> θερμοεσώρουχα διανυκτέρευσης ή ότι άλλο εσείς διαθέτετε.

> Ορειβατικό σακίδιο άνω των 30lt.

> Αντίσκηνο 1-2 ατόμων: 3-4 εποχών 

> Υπνόσακος (έως -7) + υπόστρωμα.

> Ράβδοι στήριξης (Μπατόν).

> Υδροδοχείο χωρητικότητας 2lt.

> Φακός κεφαλής / εφεδρικές μπαταρίες.

> Προσωπικά αντικείμενα υγιεινής προστασίας: οδοντόβουρτσα, οδοντόκρεμα, χαρτί υγείας συν σακούλα για την περισυλλογή των προσωπικών μας απορριμμάτων, σαπούνι, πετσέτα και ότι άλλο θεωρείται απαραίτητο.

> Μάσκες προστασίας κατά τη μετάδοση του covid (για τη διαμονή & εστίαση στο ξενοδοχείο)

 *Για τους μη έχοντες πλήρη εξοπλισμό κατασκήνωσης υπάρχει η δυνατότητα παροχής.

 

 ΠΑΡΟΧΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ EXP-TREK

Συνοδεία: 2 οδηγοί πεζοπορίας συνοδεύουν την ομάδα.

ά συνοδός οδηγεί την ομάδα αξιολογώντας και προσαρμόζοντας τον ρυθμό πεζοπορίας και την επιλογή των θέσεων στάσης, ενώ ξεναγεί το κοινό περιγράφοντας τοπία και λοιπά στοιχεία της περιοχής.

β συνοδός αναλαμβάνει την εποπτεία της ομάδας και βρίσκεται παρών σε κάθε αδύναμη στιγμή μέλους της ομάδας, ενημερώνοντας τον ά συνοδό, ώστε η ομάδα να μην διασπάται. Σε περίπτωση έκτακτης αποχώρησης ατόμου ο ΄β συνοδός αναλαμβάνει ατομική συνοδεία μέχρι το σημείο παραλαβής από την ομάδα υποστήριξης.

-Οι συνοδοί καλύπτουν φωτογραφικά την εξόρμηση για τη διάθεση αναμνηστικού υλικού. *Κρίνοντας από την θέση αποχώρησης ατόμου, παρέμβαση σε περιστατικό δύναται να κάνει και η ομάδα υποστήριξης.

 Υποστήριξη: 2 οδηγοί οχήματος συνοδείας με άριστες γνώσεις της τοπογραφίας της περιοχής και πρακτικών ορεινής διαβίωσης.

-Το πλήρωμα των οχημάτων υποστήριξης συστήνεται με κριτήριο τον αριθμό των συμμετεχόντων και τις ανάγκες της κάθε εξόρμησης.

-Κάθε όχημα αριθμεί 2 άτομα (οδηγός & υπεύθυνος κατασκήνωσης) που αναλαμβάνουν την μεταφορά των ατομικών χειραποσκευών και πλήρη εξοπλισμού για την οργάνωση του κατασκηνωτικού σταθμού και τη σίτιση της ομάδας.

-Το πλήρωμα αναλαμβάνει την προετοιμασία και την παροχή των γευμάτων.

-Το πλήρωμα υποστήριξης κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας βρίσκεται σε συχνή επικοινωνία μέσω ασυρμάτου με τους οδηγούς που συνοδεύουν την ομάδα, λαμβάνοντας ενημέρωση για κάθε έκτακτο ενδεχόμενο παρέμβασης.

 Σίτιση: Διατροφή στις υπαίθριες διαμονές.

-Για την διατροφή της ομάδας προετοιμάζονται 3 βασικά γεύματα της ημέρας, πρωινό, πρόγευμα και κυρίως γεύμα.

-Στα γεύματα υπάρχει ποικιλία, ποιότητα και ποσότητα φρέσκων και συσκευασμένων τροφίμων, που καλύπτουν επαρκώς τις ανάγκες και τις διατροφικές προτιμήσεις κάθε ατόμου.

-Τα προϊόντα διατροφής  φυλάσσονται σε κατάλληλες θερμοκρασίες.

-Το πρόγευμα που μοιράζεται ανά άτομο για την πορεία στο βουνό, σερβίρεται σε ατομική χάρτινη συσκευασία μιας χρήσης ή προσφέρεται σε μικρό μπουφέ για όλους, τύπου πικ νικ.

  

 

         ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ

 • Κατά τη διάρκεια του προγράμματος έχουμε 1 διαμονή σε ξενώνα και 1 κατασκήνωση.
 • το πλήρωμα υποστήριξης μεταφέρει με οχήματα όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό και τις χειραποσκευές των συμμετεχόντων.
 • Το πλήρωμα υποστήριξης οργανώνει τους σταθμούς κατασκήνωσης σε κατάλληλα διαμορφωμένες θέσεις.
 • Στην κατασκήνωση υπάρχει μαγειρείο, όπου προετοιμάζονται επί τόπου γεύματα και αφεψήματα.
 • Στον κατασκηνωτικό σταθμό βρίσκονται δοχεία πόσιμου νερού, αρκετό για ανεφοδιασμό και τοπικές πλύσεις.
 • Ο εξοπλισμός κατασκήνωσης ξεστήνεται από τους συμμετέχοντες και μεταφέρεται από το πλήρωμα υποστήριξης.
 • Στο σταθμό κατασκήνωσης υπάρχει φορτιστής ηλεκτρονικών συσκευών και ηλεκτρικό ψυγείο για τη συντήρηση τροφίμων.

           

    

    ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

> Το κόστος συμμετοχής > 150 ευρώ

>  Ο ενδιαφερόμενος/η προκαταβάλει το 1/3 του συνολικού ποσού για την εξασφάλιση συμμετοχής στην εξόρμηση.

> Τα στοιχεία κατάθεσης προκαταβολών μεταφέρονται με γραπτό μήνυμα.

> Η εξόφληση γίνεται την ημέρα άφιξης στο σημείο συνάντησης με το πέρας της ενημέρωσης.

 • Σε περίπτωση ακύρωσης εντός 10 ημερών από την ημερομηνία κατάθεσης, η προκαταβολή επιστρέφεται.
 • Σε περίπτωση έκτακτης αναβολής του προγράμματος ή λόγω έλλειψης συμμετοχών, η προκαταβολή επιστρέφεται.

 

        Στην τιμή συμπεριλαμβάνονται τα εξής

 • Σχεδιασμός-συντονισμός εξόρμησης.
 • Διαμονή σε ξενώνα με πρωινό.
 • Αμοιβές 2 πιστοποιημένων οδηγών πεζοπορίας.
 • Αμοιβές πληρώματος υποστήριξης.
 • Ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων.
 • Λειτουργικά έξοδα οχημάτων υποστήριξης.
 • Μεταφορά χειραποσκευών & εξοπλισμού κατασκήνωσης.
 • Οργάνωση κατασκήνωσης.
 • Αναμνηστική φωτογραφική κάλυψη.
 • Πλήρες διατροφή 2ημέρου. (πρωινό, πρόγευμα, γεύμα)
 • Λοιπές υπηρεσίες (οργάνωση κατασκήνωσης, μαγείρεμα, σερβίς κ.α.)

* Στην τιμή ΔΕΝ συμπεριλαμβάνονται το προαιρετικό γέυμα την ημέρα άφιξης στο ξενοδοχείο και τα έξοδα μετακίνησης από και προς τις πόλεις σας.

> Ελάχιστος αριθμός συμμετεχόντων 6

> Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων 12 

* Για τη συμμετοχή σας, υποχρεωτικός είναι ο έλεγχος με rapid test διάγνωσης του covid, μια ημέρα πρίν από την ημερομηνία άφιξης στο σημείο συνάντησης.