Προσεχείς εξορμήσεις

2ήμερη διάσχιση Περιστερίου / Κεντρική Πίνδος / Καλαρρύτες - Συρράκο - Βερλίγκα - Χαλίκι > 24χλμ

08/10/2021 - 10/10/2021
2 ημέρες
Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα

8 - 10 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

ΔΙΗΜΕΡΗ ΔΙΑΣΧΙΣΗ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ / ΚΑΛΑΡΡΥΤΕΣ - ΒΕΡΛΙΓΚΑ - ΧΑΛΙΚΙ

 

Παρασκευή 8/10: Άφιξη & διανυκτέρευση στους Καλαρρύτες / ξενώνας.

Σάββατο     9/10: Καλαρρύτες - Συρράκο - Βερλίγκα / κατασκήνωση.

Κυριακή   10/10: Βερλίγκα - Χαλίκι / περισυλλογή & αναχώρηση.

 

Εισαγωγή

Το Περιστέρι ή Λάκμος, είναι ένα μεγάλο σε έκταση βουνό, αποτελεί τμήμα της κεντρικής Πίνδου και βρίσκεται στα όρια των νομών Ιωαννίνων και Τρικάλων.

Τα χωριά που βρίσκονται χτισμένα, περιμετρικά στους πρόποδες του, είναι πανέμορφα, κατά παράδοση κτηνοτροφικά και βλαχόφωνα. Κάποια από αυτά, όπως οι Καλαρρύτες και το Συρράκο, έχουν χαρακτηριστεί παραδοσιακά και αποτελούν μνημεία του Ηπειρώτικου πολιτισμού στις μέρες μας!

Στο παρελθόν επικοινωνούσαν μεταξύ τους, μέσω των ημιονικών μονοπατιών, που διαμορφώθηκαν με τα χρόνια στις πλαγιές και τα οροπέδια του πλούσιου σε πηγές και βοσκή βουνού.

Γεωμορφολογικά συνδέεται με το Δοκίμι και τη ράχη του Χότζα, από τη Β.Α. πλευρά του (Ανήλιο) και με την Κακαρδίτσα, νότια μέσω του αυχένα στον Μπάρο, πάνω από τα χωριά του Δήμου βορείων Τζουμέρκων, Ματσούκι και Καλαρρύτες.

 Η ψηλότερη κορυφή του είναι η Τσουκαρέλα με υψόμετρο, που φτάνει τα 2.294 μέτρα και δεσπόζει αντικριστά με τον Μέγα Τράπο 2.240μ, πάνω από την εντυπωσιακή λεκάνη "Βερλίγκα", που σχηματίζεται συλλέγοντας τα νερά των πηγών στα 2.000 μέτρα. Το δυτικό τμήμα του Περιστερίου ανήκει στη λεκάνη απορροής του ποταμού Αράχθου, ενώ το ανατολικό τμήμα ανήκει στη λεκάνη απορροής του Αχελώου.

Η διάσχιση του Περιστερίου μπορεί να γίνει από ελεύθερες ορειβατικές γραμμές, από και προς όλες τις κατευθύνσεις. Ωστόσο μια είναι η βασική διαδρομή, που συνέδεε κατά το παρελθόν τους Καλαρρύτες και το Συρράκο των Ιωαννίνων στα νότια, με το Χαλίκι των Τρικάλων στα Β.Α. του βουνού.

Η διαδρομή 24 χιλιομέτρων, που επιλέγουμε για την διάσχιση του βουνού θεωρείται μετρίου βαθμού δυσκολίας, βασίζεται κατά κύριο λόγο σε παλιές στράτες των κυρατζήδων και των κτηνοτρόφων της περιοχής και αναδεικνύει τα περάσματα και τη χάρη του Περιστερίου το μέγιστο. Είναι άγνωστη στο ευρύ πεζοπορικό κοινό και πολλά υποσχόμενη για το μέλλον των διασχίσεων στον υπέροχο αυτό ορεινό όγκο, στα κεντρικά της Πίνδου!

 

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Παρασκευή 8/10: Άφιξη και διανυκτέρευση σε κεντρικό ξενώνα των Καλαρρυτών.

 • Ώρες άφιξης 5 - 9μμ
 • Ενημέρωση  9 - 10μμ
 • Φαγητό & ύπνος

 

Σάββατο 9/10: Καλαρρύτες - Συρράκο - Βαλτονέρι - Μέγας Τράπος - Βερλίγκα >15,5χλμ / 1396μ+ / 470μ-

 • Πρωινό ξύπνημα 6:00πμ
 • Πρωινό γεύμα 6:30πμ
 • Εκκίνηση πεζοπορίας 7:15πμ

 

Το πρωινό ξύπνημα στους Καλαρρύτες, ιδιαίτερα τους φθινοπωρινούς μήνες είναι μαγευτικό! Τα χρώματα των φυλλοβόλων δέντρων στολίζουν περίτεχνα τα πέτρινα αρχιτεκτονήματα του παραδοσιακού οικισμού, που βρίσκεται σκαρφαλωμένος στο ψηλότερο σημείο της πλαγιάς, ανατολικά της χαράδρας του Χρούσια, που χωρίζει τα δυό ξακουστά βλαχοχώρια Καλαρρύτες και Συρράκο.

Η πεζοπορία ξεκινά από την κεντρική πλατεία του χωριού με προορισμό το φαράγγι στον Χρούσια και το Συρράκο Β.Δ. των Καλαρρυτών. Αφήνοντας πίσω μας τον παραδοσιακό οικισμό κινούμαστε για 10` στο λιθόστρωτο κελντερίμι, που οδηγεί στην έξοδο του χωριού. Από εκεί ακολουθούμε το μονοπάτι, που ουσιαστικά τέμνει το φαράγγι, μεταφέροντας τον πεζοπόρο από την ανατολική στην δυτική πλευρά της εντυπωσιακής χαράδρας.

Το καλογραμμένο μονοπάτι, κατηφορίζει για το γεφύρι, χαμηλά στον Χρούσια και ανηφορίζει στην απέναντι πλευρά με λιθόστρωτες φουρκέτες ως το Συρράκο. Από εκεί, ακολουθούμε το παλιό μονοπάτι τραβέρσα, που οδηγεί στις πηγές του Χρούσια ποταμού, ψηλότερα στα υποαλπικά οροπέδια του Περιστερίου.

Το μονοπάτι από τις πηγές ανηφορίζει ανατολικά στα βοσκοτόπια του Βαλτονερίου και οδηγεί στην ανατολική κορυφογραμμή του Περιστερίου, που θα μας φέρει σταδιακά στην κορυφή του Μέγα Τράπου και σε υψόμετρο 2240 μέτρων. Η ράχη προσφέρει απίθανη θέα προς κάθε κατεύθυνση, ενώ από την κορυφή του Μέγα Τράπου διακρίνεται ακριβώς από κάτω η υποαλπική λεκάνη στη Βερλίγκα, που θα μας φιλοξενήσει στο τέλος της ημερήσιας διαδρομής.

Κατεβαίνοντας από την κορυφή πέφτουμε στο διάσελο που συνδέει τον Μέγα Τράπο με την κορυφή “Τσουκαρέλα” όπου μας δίνει εύκολη πρόσβαση προς τη Βερλίγκα και τον τελευταίο κατασκηνωτικό σταθμό σε υψόμετρο 2000 μέτρων.

Διάρκεια πεζοπορίας: 9 ώρες

 

Κυριακή 10/10: Βερλίγκα - Χαλίκι > 8χλμ / 887μ-

 • Πρωινό ξύπνημα: 7:00πμ
 • Πρωινό γεύμα: 7:30πμ
 • Διευθέτηση εξοπισμού
 • Εκκίνηση πεζοπορίας: 9:00πμ

 

Εφόσον έχουμε εκπληρώσει την παραμονή μας στην μαγευτική Βερλίγκα, έρχεται η ώρα της ανασυγκρότησης. Μαζεύουμε τον κατασκηνωτικό εξοπλισμό μας και τον μεταφέρουμε στα οχήματα υποστήριξης, που θα περιμένουν σταθμευμένα λίγο πιό κάτω.

Αφήνοντας πίσω μας την Βερλίγκα ακολουθούμε 3 εώς 4 ώρες, κατηφορική διαδρομή μέχρι το χωριό Χαλίκι. Το πανέμορφο μικρό βλαχοχώρι βρίσκεται στα όρια του νομού Τρικάλων και αποτελεί μια από τις κύριες εισόδους, πεζοπορικής πρόσβασης στον όγκο του Περιστερίου.

Η διαδρομή κατάβασης, έχει ήπιες κλήσεις και μεγάλη ποικιλία, υπολογίζοντας στο σύντομο χιλιομετρικό της ανάπτυγμα. Από τα βοσκοτόπια και τα καρστικά πεδία του Περιστερίου, το μονοπάτι κατάβασης πολύ γρήγορα μας μεταφέρει χαμηλότερα στη δασική ζώνη, με τα έλατα και τα πολύχρωμα φυλλοβόλα δέντρα να στολίζουν, όλο το μήκος της διαδρομής. 

Οι 2 τελευταίες ώρες πεζοπορίας γίνονται από την νότια όχθη του ρέματος Κοπράου, που συγκεντρώνει τα νερά των πηγών από τα οροπέδια του ανατολικού Περιστερίου και τροφοδοτεί τον Αχελώο, κάτω από το Χαλίκι.

Η σύντομη διαδρομή κατάβασης, είναι αποκαλυπτική και οδηγεί στην κεντρική πλατεία του Χαλικίου, τέμνοντας το ρέμα μία φορά, λίγα μέτρα πριν το τέλος της διάσχισης.

Φτάνοντας στο Χαλίκι, ακολουθεί στάση στην πλατεία για ξεκούραση και καφεδάκι.

* Υπολογίζεται άφιξη στο Χαλίκι γύρω στις 1μμ.

Στον χώρο στάθμευσης της πλατείας, θα περιμένει το 20θέσιο mini bus, όπου θα μεταφέρει την ομάδα πίσω στην αφετηρία, ακολουθώντας θεαματική διαδρομή 1 ώρας, από το Χαλίκι στον αυχένα του Μπάρου (1.900μ) και από κει στους Καλαρρύτες.

* Υπολογίζεται άφιξη στους Καλαρρύτες γύρω στις 3μμ.

 • Προτείνεται γέυμα στην πλατεία του χωριού και επίσκεψη στο μοναστήρι της Κηπίνας, κατά την αναχώρηση.

 

 

   ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

> Ορειβατικό μποτάκι: στρωμένο και στο σωστό νούμερο με σχετική αδιαβροχοποίηση.

> διαπνέον μπλουζάκια/πουκάμισα, αδιάβροχα (παντελόνι & jacket), κάλτσες, καπέλο.

> θερμοεσώρουχα διανυκτέρευσης (πάνω/κάτω) ή ότι άλλο εσείς διαθέτετε.

> Ορειβατικό σακίδιο άνω των 30lt.

> Αντίσκηνο 1-2 ατόμων: 3-4 εποχών 

> Υπνόσακος (εως -7) + υπόστρωμα.

> Ράβδοι στήριξης (Μπατόν).

> Υδροδοχείο χωρητικότητας 2lt.

> Φακός κεφαλής / εφεδρικές μπαταρίες.

> Προσωπικά αντικείμενα υγιεινής προστασίας: οδοντόβουρτσα, οδοντόκρεμα, χαρτί υγείας συν σακούλα για την περισυλλογή των προσωπικών μας απορριμμάτων, σαπούνι, πετσέτα και ότι άλλο θεωρείται απαραίτητο.

> Μάσκες προστασίας κατά τη μετάδοση του covid. (για την διαμονή & εστίαση της πρώτης μέρας + την μετακίνηση επιστροφής με mini bus από το Χαλίκι)

 *Για τους μη έχοντες πλήρη εξοπλισμό κατασκήνωσης υπάρχει η δυνατότητα παροχής

 

 ΠΑΡΟΧΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ EXP-TREK

-Για την ασφάλεια σας-

Συνοδεία: 2 πιστοποιημένοι οδηγοί πεζοπορίας συνοδεύουν την ομάδα.

ά συνοδός οδηγεί την ομάδα αξιολογώντας και προσαρμόζοντας τον ρυθμό πεζοπορίας και την επιλογή των θέσεων στάσης, ενώ ξεναγεί το κοινό περιγράφοντας τοπία και λοιπά στοιχεία της περιοχής.

β συνοδός αναλαμβάνει την εποπτεία της ομάδας και βρίσκεται παρών σε κάθε αδύναμη στιγμή μέλους της ομάδας, ενημερώνοντας μέσω ασύρματης επικοινωνίας τον ά συνοδό, ώστε η ομάδα να μην διασπάται. Σε περίπτωση έκτακτης αποχώρησης ατόμου ο ΄β συνοδός αναλαμβάνει ατομική συνοδεία μέχρι το σημείο παραλαβής από την ομάδα υποστήριξης.

-Οι συνοδοί καλύπτουν φωτογραφικά την εξόρμηση για τη διάθεση αναμνηστικού υλικού. *Κρίνοντας από την θέση αποχώρησης ατόμου, παρέμβαση σε περιστατικό δύναται να κάνει και η ομάδα υποστήριξης.

 Υποστήριξη: 2 οδηγοί οχήματος συνοδείας με άριστες γνώσεις της τοπογραφίας της περιοχής και πρακτικών ορεινής διαβίωσης.

-Το πλήρωμα των οχημάτων υποστήριξης συστήνεται με κριτήριο τον αριθμό των συμμετεχόντων και τις ανάγκες της κάθε εξόρμησης.

-Κάθε όχημα αριθμεί 2 άτομα (οδηγός & υπεύθυνος κατασκήνωσης) που αναλαμβάνουν την μεταφορά των ατομικών χειραποσκευών και πλήρη εξοπλισμού για την οργάνωση των κατασκηνωτικών σταθμών και τη σίτιση της ομάδας.

-Το πλήρωμα αναλαμβάνει την προετοιμασία και την παροχή των γευμάτων.

-Το πλήρωμα υποστήριξης κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία μέσω ασυρμάτου με τους οδηγούς που συνοδεύουν την ομάδα.

 Σίτιση: Διατροφή στις υπαίθριες διαμονές.

-Για την διατροφή της ομάδας προετοιμάζονται 3 βασικά γεύματα της ημέρας, πρωινό, πρόγευμα και κυρίως γεύμα.

-Στα γεύματα υπάρχει ποικιλία, ποιότητα και ποσότητα φρέσκων και συσκευασμένων τροφίμων, που καλύπτουν επαρκώς τις ανάγκες και τις διατροφικές προτιμήσεις κάθε ατόμου.

-Τα προϊόντα διατροφής  φυλάσσονται σε κατάλληλες θερμοκρασίες.

-Το πρόγευμα που μοιράζεται ανά άτομο για την πορεία στο βουνό, σερβίρεται σε ατομική χάρτινη συσκευασία μιας χρήσης ή προσφέρεται σε μικρό μπουφέ για όλους, τύπου πικ νικ.

  

 

         ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ - ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ

 • Κατά τη διάρκεια του προγράμματος έχουμε 2 διαμονές, 1 σε ξενώνα και 1 κατασκήνωση.
 • το πλήρωμα υποστήριξης μεταφέρει με οχήματα όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό και τις χειραποσκευές των συμμετεχόντων.
 • Το πλήρωμα υποστήριξης οργανώνει τους σταθμούς κατασκήνωσης σε κατάλληλα διαμορφωμένες θέσεις.
 • Στην κατασκήνωση υπάρχει μαγειρείο, όπου προετοιμάζονται επί τόπου γεύματα και αφεψήματα.
 • Σε κάθε κατασκηνωτικό σταθμό βρίσκονται δοχεία πόσιμου νερού, αρκετό για ανεφοδιασμό και τοπικές πλύσεις.
 • Ο εξοπλισμός κατασκήνωσης ξεστήνεται από τους συμμετέχοντες και μεταφέρεται από το πλήρωμα υποστήριξης.
 • Σε κάθε σταθμό κατασκήνωσης υπάρχει φορτιστής ηλεκτρονικών συσκευών και ηλεκτρικό ψυγείο για τη συντήρηση τροφίμων.

           

    

    ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

> Το κόστος συμμετοχής > 220 ευρώ

>  Ο ενδιαφερόμενος/η προκαταβάλει το 1/3 του συνολικού ποσού για την εξασφάλιση συμμετοχής στην εξόρμηση.

> Τα στοιχεία κατάθεσης προκαταβολών μεταφέρονται με γραπτό μήνυμα.

> Η εξόφληση γίνεται την ημέρα άφιξης στο σημείο συνάντησης με το πέρας της ενημέρωσης.

 • Σε περίπτωση ακύρωσης εντός 10 ημερών από την ημερομηνία κατάθεσης, η προκαταβολή επιστρέφεται.
 • Σε περίπτωση έκτακτης αναβολής του προγράμματος ή λόγω έλλειψης συμμετοχών, η προκαταβολή επιστρέφεται.

 

        Στην τιμή συμπεριλαμβάνονται τα εξής

 • Σχεδιασμός-συντονισμός εξόρμησης.
 • Διαμονή σε ξενώνα με πρωινό.
 • Αμοιβές 2 οδηγών πεζοπορίας.
 • Αμοιβές πληρώματος υποστήριξης.
 • Ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων.
 • Λειτουργικά έξοδα οχημάτων υποστήριξης.
 • Μεταφορά χειραποσκευών & εξοπλισμού κατασκήνωσης.
 • Μετακίνηση 1 ώρας με λεωφορείο> Χαλίκι - Καλαρρύτες
 • Αναμνηστική φωτογραφική κάλυψη.
 • Πλήρες διατροφή 2ημέρου. (πρωινό, πρόγευμα, γεύμα)
 • Λοιπές υπηρεσίες (οργάνωση κατασκήνωσης, μαγείρεμα, σερβίς κ.α.)

* Στην τιμή ΔΕΝ συμπεριλαμβάνονται τα γεύματα σε ταβέρνες και τα έξοδα μετακίνησης από και προς τις πόλεις σας.

> Ελαχιστος αριθμός συμμετεχόντων 6

> Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων 12 

* Για τη συμμετοχή σας, υποχρεωτικός είναι ο έλεγχος με rapid test διάγνωσης του covid, μια ημέρα πριν από την ημερομηνία άφιξης στο σημείο συνάντησης.