Εξορμησεις

6ήμερη κυκλική διάσχιση / Αθαμανικά Βουνά / Τζουμέρκα - Κακαρδίτσα - Περιστέρι # 130χλμ

27/06/2020 - 04/07/2020
6 ημέρες
Σύντομα το αναλυτικό πρόγραμμα

                6ήμερη κυκλική διάσχιση στα Αθαμανικά βουνά / κεντρική Πίνδος

«Θεοδώριανα – Κακαρδίτσα – Μπάρος – Βερλίγκα – Συρράκο – Καλαρρύτες – Πράμαντα – Αυτί – Θεοδώριανα»

 

Αυτό το καλοκαίρι, προσαρμοζόμαστε στα νέα μέτρα πρόληψης κατά του covid-19 και συνεχίζουμε να πεζοπορούμε απολαμβάνοντας τη φύση και τη συντροφικότητα στο βουνό με ασφάλεια.

Το καθιερωμένο trekking Athamanicus δέχτηκε τις απαραίτητες προσθήκες για φέτος και έρχεται με νέα κυκλική χάραξη της διαδρομής, με μεγαλύτερη ποικιλία πεδίων και τοπίων, συν 2 ημέρες επιπλέον περπάτημα.

 -Εξετάζοντας όλες τις λογικές παραμέτρους υγειονομικού ενδιαφέροντος, προς αποφυγή πρόσληψης και μετάδοσης του ιού, τροποποιήσαμε το σχεδιασμό της κλασικής ετήσιας διάσχισης των Αθαμανικών βουνών σε κυκλική, αποφεύγοντας τις μαζικές μετακινήσεις με οχήματα μεταφοράς και κάποιες από τις μεθόδους διανυκτέρευσης & σίτισης.

 

Εισαγωγή


Το Exp – trek σας προσκαλεί σε ένα μοναδικό εξαήμερο πεζοπορικής περιήγησης στα Αθαμανικά Όρη!
Μια θεαματική κυκλική διάσχιση στα απίθανα βουνά της κεντρικής Πίνδου, με  εναλλαγές τοπίων και πεδίων (δάση, οροπέδια, κορυφές, φαράγγια, κοιλάδες, χωριά), επιλέγοντας ως αφετηρία και τερματισμό τα Θεοδώριανα του νομού Άρτας στα νοτιοανατολικά των Τζουμέρκων.

Στόχος μας είναι να γνωρίσουμε και να θαυμάσουμε με ασφάλεια την απαράμιλλη ομορφιά, που αδιαμφισβήτητα προσφέρουν οι πεζοπορικές διαδρομές στα Αθαμανικά βουνά, διανύοντας καθημερινά αποστάσεις σε Τζουμέρκα, Κακαρδίτσα & Περιστέρι!

Η φετινή διάσχιση στα Αθαμανικά θα είναι ένα μακρύ κυκλικό ταξίδι 100 συναρπαστικών χιλιομέτρων, που μας δίνει την ευκαιρία να περιηγηθούμε, να κατασκηνώσουμε και να αντλήσουμε εικόνες από τα καλοσχηματισμένα βουνά της ευρύτερης περιοχής.

Η συρραφή των διαδρομών που συνθέτουν την ενιαία κυκλική διάσχιση αναδεικνύει την ιδιαιτερότητα της μορφολογίας των Αθαμανικών βουνών. Στο μισό ανάπτυγμα της διαδρομής η πεζοπορία γίνεται σε φαρδιές κορυφογραμμές, που συνδέονται μεταξύ τους, χαράζοντας τη βατή πορεία μας εκεί όπου η αραιή διέλευση πεζών δεν αρκεί για να διατηρηθεί αποτύπωμα μονοπατιού. 

Κάθε βήμα στις ράχες τους εξηγεί ολοένα τους λόγους που μας ωθούν κάθε χρόνο να δοκιμαζόμαστε για μέρες διαβαίνοντας τα. Η ανυπέρβλητη χάρη των βουνών και η ζώσα ιστορία του τόπου προκαλούν ευχάριστα τον περιηγητή να ζήσει για λίγο εκτός της ζώνης άνεσης του αστικού περιβάλλοντος, μετακινούμενος για μέρες στα πιο όμορφα και απομονωμένα σημεία τους.

Είναι βέβαιο, πως αυτές οι 6 ημέρες δράσης & αναψυχής, θα μείνουν χαραγμένες στη καρδιά και το μυαλό κάθε συμμετέχων, αποτυπώνοντας μια δυνατή βιωματική εμπειρία στα Αθαμανικά όρη!
 

* Για όσους δεν έχουν τη δυνατότητα να παρευρεθούν όλες τις μέρες της διάσχισης θα υπάρχει δυνατότητα παραλαβής και αποχώρησης τους μετά την 4η μέρα με την άφιξη της ομάδας στους Καλαρρύτες.

                   Παροχές διοργάνωσης

> Συντονισμός - συνοδεία.

> Μεταφορά ατομικού κατασκηνωτικού εξοπλισμού & χειραποσκευών.

> Πλήρης διατροφή 6ημέρου (πρωινό, πρόγευμα, φρούτο & κυρίως γεύμα).

Οργανωμένους σταθμούς κατασκήνωσης: Η ομάδα υποστήριξης αναλαμβάνει την οργάνωση των σταθμών κατασκήνωσης που συναντούμε κατά μήκος της διάσχισης και την καθημερινή σίτιση των συμμετεχόντων.

Αυτό σημαίνει πως η ομάδα υποστήριξης μεταφέρει με οχήματα: νερό, τρόφιμα και όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό διανυκτέρευσης στα υποαλπικά πεδία και τους σταθμούς που έχουμε επιλέξει αλλάζουμε καθημερινά, αποφεύγοντας έτσι την αρκετά κοπιαστική μεταφορά τους στα σακίδια μας.   

> Περισυλλογή & αποχώρηση συμμετεχόντων από οποιοδήποτε σημείο χρειαστεί, εφόσον οι συντονιστές κρίνουν πως είναι απαραίτητο.

> Καθαρό νερό σε δεξαμενή αρκετών λίτρων για τοπικό πλύσιμο.

 

                                   Απαραίτητος εξοπλισμός

1) Ορειβατικό μποτάκι: στρωμένο και στο σωστό νούμερο έως και ημιάκαμπτο με την σχετική αδιαβροχοποίηση.

2) Κατάλληλος ρουχισμός: διαπνέον μπλουζάκια/πουκάμισα, αδιάβροχα πάνω κάτω (παντελόνι/jacket), διαπνέον κάλτσες, καπέλο, γυαλιά ηλίου.

3) θερμοεσώρουχα διανυκτέρευσης (πάνω/κάτω) ή ότι άλλο εσείς διαθέτετε.

4) Ορειβατικό σακίδιο άνω των 30lt.

5) Αντίσκηνο ενός ή δύο ατόμων: 3/4 εποχών 

6) Υπνόσακος (εως -7) + υπόστρωμα.

7) Ράβδοι στήριξης (Μπατόν).

8) Υδροδοχείο χωρητικότητας 2lt.

9) Φακός κεφαλής / εφεδρικές μπαταρίες.

10) Προσωπικά αντικείμενα υγιεινής προστασίας: οδοντόβουρτσα, οδοντόκρεμα, χαρτί υγείας συν σακούλα για την περισυλλογή των προσωπικών μας απορριμμάτων, σαπούνι, πετσέτα και ότι άλλο θεωρείται απαραίτητο.

 *Για τους μη έχοντες πλήρη εξοπλισμό κατασκήνωσης υπάρχει η δυνατότητα παροχής

 

 Κόστος συμμετοχής

 - Το συνολικό κόστος της 6ήμερης εξόρμησης είναι τα 450 ευρώ ανά άτομο.

*Συμπεριλαμβάνει όλα τα έξοδα του συμμετέχων από την ώρα άφιξης ως την ώρα αναχώρησης του με τη λήξη του προγράμματος.

*Στο ποσό δε συμπεριλαμβάνονται τα έξοδα μετακίνησης από και προς τις πόλεις διαμονής σας.

- Η συμμετοχή θα διασφαλίζεται προκαταβάλλοντας το ποσό των 100 ευρώ, ενώ η εξόφληση θα γίνεται με την άφιξη στην αφετηρία, μία μέρα πριν την εκκίνηση.

Σε περίπτωση ακύρωσης της συμμετοχής, η προκαταβολή θα επιστρέφεται (ισχύει για ακυρώσεις που θα γίνουν έγκαιρα, και όχι την τελευταία εβδομάδα πριν την εκκίνηση της διάσχισης)


Οργάνωση-Σχεδιασμός: Exp trek


   Πληροφορίες σχετικά:

Αποστόλης Τσιμπανάκος: 6980682589


Καταθέσεις στην Εθνική τράπεζα ~ αριθμός λογαριασμού 201/ 005000-89  και ΙΒΑΝ:
GR 50 0110 2010 0000 2010 0500 089

 

 

                                        Αναλυτικό πρόγραμμα

 

>Ημέρα συνάντησης/άφιξης: Σάββατο 27/6/2020.

>Σημείο συνάντησης- διανυκτέρευσης: Νότια Τζουμέρκα / Θεοδωριάνα – Καταφύγιο Σταυρού.

>Ώρες υποδοχής: 4μμ - 9μμ.

>Ενημέρωση: 9:30μμ.

 

                              Περιγραφή 6ήμερης δραστηριότητας

 

1ή μέρα: Κυριακή 28/6

Ημερήσια διάσχιση εισαγωγικού τμήματος στην οροσειρά της Κακαρδίτσας. Κατασκήνωση στο πλατό του Σταυρού 2005υψμ.

Ημερήσιο τμήμα: Καταφύγιο Σταυρού – Θεοδώριανα – Κρυάκουρας – Σταυρός Κακαρδίτσας => 17χλμ / 9ώρες

>Αφύπνηση: 7πμ

>Πρωινό γεύμα: 7,30πμ

>Εκκίνηση πεζοπορίας: 8πμ

 Η εκκίνηση της διάσχισης ξεκινά από την νοτιονατολική απόληξη της οροσειράς των Τζουμέρκων, όπου βρίσκεται χτισμένο το καταφύγιο του Σταυρού σε υψόμετρο 1400μ. Με μια εύκολη και ευχάριστη κατάβαση 50’ λεπτών, θα βρεθούμε στην πλατεία των Θεοδωριάνων 950υψμ, διασχίζοντας το όμορφο ελατόδασος και λιβάδια που περιβάλλουν το χωριό.

Μικρή ανάπαυλα για αγνάντι από το μπαλκόνι της πλατείας και αναχώρηση για το βόρειο τμήμα των Θεοδωριάνων και συνεχίζουμε από καλογραμμένο μονοπάτι για τους δίδυμους καταρράκτες στη Σούδα.

Στη δροσιά τους θα κάνουμε ένα σύντομο διάλειμμα για μερικές φωτογραφίες και μερικές ανάσες. Αφήνοντας πίσω μας τη βοή των καταρρακτών συνεχίζουμε την πορεία μας για τα βοσκοτόπια της όμορφης κοιλάδας, που θα μας μεταφέρουν ψηλότερα στους πρόποδες της απότομης πλαγιάς, κάτω ακριβώς από τον αυχένα των Μελισσουργών-Θεοδωριάνων «Αυτί».

Στην διαδρομή από το καταφύγιο μέχρι και τον αυχένα συναντούμε μπόλικες πηγές και ρέματα, πλεονέκτημα της περιοχής που μας επιτρέπει να γεμίσουμε τα υδροδοχεία μας με φρέσκο δροσερό νερό, ώστε να μην λείψει από κανέναν ως το τέλος του ημερήσιου πεζοπορικού τμήματος.

Ο αυχένας φτάνει μόλις τα 1720υψμ, σχηματίζει το χαμηλότερο διάσελο των Αθαμανικών βουνών και καταγράφεται ως σημαντικό πέρασμα ανταρτών και κτηνοτρόφων, που μετακινούταν κατά το παρελθόν από την Ήπειρο στη Θεσσαλία και αντιστρόφως.

Από τον αυχένα θα βρεθούμε στην καταπράσινη κυματιστή ράχη που θα μας οδηγήσει στην κορυφή Τούρλα 1900υψμ κι από κει στον Κρυάκουρα 2170υψμ.

Η θέα από την κορυφή του Κρυάκουρα στα γύρω βουνά και κοιλάδες της Πίνδου είναι εκπληκτική!

Μετά από ένα χορταστικό διάλειμμα στην κορυφή, συνεχίζουμε την πορεία μας βόρεια ακολουθώντας τη ράχη της κορυφογραμμής που θα μας φέρει στο υπέροχο πλατό του Σταυρού στα 2005υψμ, όπου και θα κατασκηνώσουμε.

-Στο πλάτωμα του Σταυρού  θα συναντήσουμε την ομάδα υποστήριξης με τα οχήματα μεταφοράς κατασκηνωτικού εξοπλισμού και τροφοδοσίας.

 

2ή μέρα: Δευτέρα 29/6

 -Ανάβαση στην κορυφή της Κακαρδίτσας 2429μ, και διάσχιση της κορυφογραμμής.

-Κατασκήνωση σε πλατό του Μπάρου 1900μ.

 

Ημερήσιο τμήμα: Σταυρός – Ρούιστα – Κακαρδίτσα – Καταραχιάς – Τσούμα Πλαστάρι=> 16χλμ / 8ώρες.

 >Αφύπνηση: 6πμ

>Πρωινό γεύμα: 6,30πμ

>Εκκίνηση πεζοπορίας: 7,15πμ

 Ξεκινώντας την πεζοπορία μας από τον “Σταυρό” και με κατεύθυνση βόρεια, ανηφορίζουμε σε φαρδιά ράχη που μας οδηγεί ψηλότερα ως την ομαλή κορυφή “Ρουίστα” (2254υψμ.).

 Από εκεί κατηφορίζουμε ελαφρώς για να πέσουμε ολόραχα στη τοποθεσία “Χίλια Εξήντα”, η οποία συνδέει το δυτικό με το ανατολικό τμήμα του όγκου της Κακαρδίτσας και προσφέρει απίθανη θέα προς τα βουνά των Τρικάλων και τα Άγραφα.

 Κατευθυνόμαστε πλέον προς την ομώνυμη και ψηλότερη κορυφή (Κακαρδίτσα), που συναντούμε κατά μήκος της διάσχισης, αλλά και στέγη της κεντρικής Πίνδου με υψόμετρο 2429 μέτρα. Διασχίζοντας τη ράχη, ερχόμαστε πρόσωπο με πρόσωπο με πλαγιά περίπου 300 μέτρων θετικής υψομετρικής διαφοράς, που μας ανεβάζει ως την κορυφή της Κακαρδίτσας, από όπου μπορούμε να θαυμάσουμε το μεγαλοπρεπές ανάπτυγμα της οροσειράς της Πίνδου προς όλες τις κατευθύνσεις!

 2,5 με  3 ώρες απαιτεί η προσέγγιση της κορυφής από το πλατό του Σταυρού. Κάπου εδώ αξίζει να κάνουμε μια μεγάλη στάση για να θαυμάσουμε τα ατελείωτα βουνά που μας κυκλώνουν.

 Η οροσειρά των Τζουμέρκων σε απόσταση αναπνοής, το Περιστέρι, το Χατζή, ο Κοκκινόλακος, ο Σμόλικας, η Τύμφη, η Νεμέρτσικα, ο Τόμαρος, το Μιτσικέλι, το Μαυροβούνι, ο Κόζιακας, η Τριγγία και τα Άγραφα, διακρίνονται πλέον καθαρά, ενώ βουνά χαμηλότερου υψομέτρου συνδέουν τα παραπάνω σχηματίζοντας μία θάλασσα από κορφές και καταπράσινους βοσκότοπους.

Κατεβαίνοντας από την κορυφή, η πεζοπορία μας γίνεται ελαφρώς πιο απαιτητική, λόγω της απότομης κλήσης.

Σύντομα πέφτουμε για να πιάσουμε την βατή, βράχινη κόψη της μακριάς ράχης του βουνού που μας κατευθύνει βόρεια ως το διάσελο στο Μπάρο και σύνορο των δύο βουνών Κακαρδίτσας & Περιστέρι.

Η θέα από την ομαλή, κυματιστή ράχη του βουνού που μας οδηγεί προς τον Καταραχιά και από κει σιγά σιγά στο Μπάρο, εξακολουθεί να είναι μοναδική, ενώ πλέον η γραμμή διάσχισης κινείται διαρκώς σε υψόμετρο άνω των 2,200 μέτρων, μέχρι και το τέλος του 2ού ημερήσιου τμήματος διάσχισης.

 Φτάνοντας στο διάσελο θα συναντήσουμε την ομάδα και τα οχήματα υποστήριξης που θα μεταφέρουν τον εξοπλισμό κατασκήνωσης και τη τροφοδοσία της ημέρας.

 

 

3ή μέρα: Τρίτη 30/6

Διάσχιση Ν.Α. κορυφογραμμής του Περιστερίου.

-Κατασκήνωση σε αλπικό λιβάδι στη Βερλίγκα.

 

Ημερήσιο τμήμα: Μπάρος - Σουφλομύτη - Κατσαρό - Μέγα Τράπος - Βερλίγκα => 13χλμ / 7 ώρες

 >Αφύπνηση: 6πμ

>Πρωινό γεύμα: 6,30πμ

>Εκκίνηση πεζοπορίας: 7,15πμ

 Ο Μπάρος είναι κομβικό σημείο των Αθαμανικών βουνών και μας εξυπηρετεί ώστε να πιάσουμε στο μονοπάτι, που μας βάζει στον όγκο του Περιστερίου και μας οδηγεί ψηλότερα για να πιάσουμε και πάλι την κορυφογραμμή που θα μας φέρει σταδιακά στη Βερλίγκα. Μόλις πάρουμε τη μικρή υψομετρική διαφορά που χρειάζεται για να βρεθούμε στην ράχη θα συναντήσουμε μία ακόμη ευκολοδιάβατη κόψη η οποία μας δίνει ασφαλή περάσμα και μας κατευθύνει προς την κορυφή “Σουφλομύτη”. Από εκεί θα διανύσουμε το υπόλοιπο τμήμα της ανισόπεδης κορυφογραμμής με κατεύθυνση στις κορυφές  Κατσαρό & Μέγα Τράπο.

 Από την κορυφή του Μέγα Τράπου στα 2,240υψμ, οι εικόνες είναι μοναδικές, καθώς τα γύρω βουνά της κεντρικής και  βόρειας Πίνδου αναπτύσσονται διαδοχικά προς βορρά & νότο μέχρι εκεί που φτάνει το μάτι, ενώ ο απίστευτος σχηματισμός της απορροής των πηγών στη λεκάνη της Βερλίγκα διακρίνεται καθαρά λίγο πιο κάτω.

 Κατεβαίνοντας από την κορυφή πέφτουμε σε διάσελο που συνδέει τον Μέγα Τράπο με τη ψηλότερη κορυφή του Περιστερίου «Τσουκαρέλα 2300υψμ» και μας δίνει εύκολη πρόσβαση λίγο χαμηλότερα στη Βερλίγκα και το υπέροχο ισόπεδο λιβάδι με τους μαιάνδρους και το γάργαρο νερό.

Μόλις φτάσουμε στο πανέμορφο αυτό μικρό οροπέδιο θα γευματίσουμε και θα χαλαρώσουμε όσο χρειαστεί για να οργανώσουμε έπειτα ακόμη ένα κατασκηνωτικό σταθμό διανυκτέρευσης σε υψόμετρο 2000 μέτρων.

 

4ή μέρα: Τετάρτη 1/7

-Διάσχιση κεντρικού τμήματος του Περιστερίου / βοσκότοποι - υποαλπικά οροπέδια /Διαμονή σε ξενώνα στους Καλαρρύτες.

Ημερήσιο τμήμα: Βερλίγκα – Γκρουμιλιάσα – Ξερολάγκαδο – Συρράκο – Καλαρρύτες=> 16χλμ / 6-7 ώρες > εύκολη κατηφορική πορεία.

>Αφύπνηση: 7πμ

>Πρωινό γεύμα: 7,30πμ

>Εκκίνηση πεζοπορίας: 8,30πμ

 

Το ημερήσιο τμήμα διάσχισης της τέταρτης ημέρας είναι πιο βατό από τα τρία προηγούμενα. Σχηματίζει μια απότομη αναστροφή στο ίχνος της διαδρομής αν κοιτάξουμε προσεκτικά στο χάρτη, καθώς μας φέρνει πάλι νότια για να βρεθούμε σε χαμηλότερα υψόμετρα εντός δασικής ζώνης, αλλάζοντας 2 ακόμη σταθμούς διανυκτέρευσης σε χωριά, μέχρι και τα Θεοδώριανα απ’ όπου ξεκινά και η κυκλική διαδρομή στα Αθαμανικά βουνά.

 Αφήνουμε πίσω μας τη μαγευτική Βερλίγκα για να βγούμε στα οροπέδια που οδηγούν σε αχανείς βοσκότοπους μέχρι και τα χαμηλότερα υψόμετρα του Περιστερίου.

Κατεξοχήν βουνό των βλάχων κτηνοτρόφων, φιλοξενεί και θρέφει χιλιάδες αιγοπρόβατα κάθε χρόνο. Πιθανόν να δούμε κάποια κοπάδια και τους κτηνοτρόφους από σχετική απόσταση, αποφεύγοντας το εγκάρσιο πέρασμα. Έτσι θα καταφέρουμε να πάρουμε μαζί μας μοναδικές εικόνες μιας ξεχασμένης ορεινής Ελλάδας, δίχως να ενοχλούμε τη βοσκή των ζώων και τα ποιμενικά σκυλιά που τα προστατεύουν.

Από τα οροπέδια, θα βρεθούμε σταδιακά σε όμορφη μικρή κοιλάδα που κατευθύνει τα νερά των πηγών του Χρούσια και του Ξερολάγκαδου, ενώνοντας τα αντίστοιχα  ρέματα πριν το φαράγγι που σχηματίζεται ανάμεσα στα δύο χωριά Συρράκο & Καλαρρύτες.

Φτάνοντας το μεσημέρι στο όμορφο Συρράκο θα κάνουμε μια παύση και σύντομη εναλλαγή της πορείας μας για να περιηγηθούμε εντός του καλοδιατηρημένου λιθόχτιστου οικισμού και φυσικά, να πιούμε κάτι δροσιστικό στον ίσκιο.

Θα χαλαρώσουμε λιγάκι στη πλατεία του χωριού, ενώ θα έχουμε τη δυνατότητα να επισκεφτούμε σε απόσταση αναπνοής, τα μνημεία του πολιτισμού της περιοχής σε χώρους έκθεσης, αλλά και διάφορα περίτεχνα αρχιτεκτονήματα των μαστόρων της Ηπείρου.

Στη συνέχεια ακολουθούμε το καγκελωτό μονοπάτι που κινείται στις απότομες πλαγιές του φαραγγιού, για να βρεθούμε χαμηλά στο σκιερό ρέμα του Χρούσια, κύριο τροφοδότη του Καλαρρύτικου ποταμού.

Από το ρέμα ως τους Καλαρρύτες απομένουν 30-40 λεπτά ανάβασης σε επίσης καγκελωτό μονοπάτι που ανηφορίζει με περίτεχνο τρόπο ως τα πρώτα σπίτια του γραφικού οικισμού.

Η θέα στο φαράγγι  και τις βουνοκορφές, είναι μαγευτική, ενώ η αίσθηση που σου αφήνει η σμιλεμένη σε κάθετους βράχους –ασφαλής- διαδρομή, είναι ένα σύντομο βιωματικό ταξίδι πίσω στο χρόνο!

Οι γνήσιες εικόνες της γραφικότητας των Καλαρρυτών και των λιγοστών κατοίκων που παραμένουν ευλογημένοι στον τόπο τους, μιλούν από μόνες τους!

 Αποθέτουμε στον ξενώνα και απολαμβάνουμε το γεύμα μας σε ένα πραγματικά ξεχωριστό κατάστημα εστίασης, του 1840, το οποίο παραμένει διαρκώς ανοιχτό από την πρώτη μέρα λειτουργίας του.

 Αναμφισβήτητα «Η Άκανθος» είναι ένα από τα παλιότερα καφενεία/παντοπωλεία της χώρας και πιθανόν το μόνο που δεν έκλεισε ποτέ γράφοντας τη δική του σημαντική ιστορία στο χωρίο.

 Μετά το πέρασμα από το Συρράκο και τη παραμονή μας στους Καλαρρύτες, το πεζοπορικό μας στα υπέροχα αυτά βουνά αποκτά μια διαφορετική, πιο πολιτισμική ερμηνεία!

 

 

5ή μέρα: Πέμπτη 2/7

 

-Εγκάρσια διάσχιση κοιλάδας Καλαρρύτικου / Φαράγγια, ρεματιές, δασική ζώνη Β. Τζουμέρκων.

-Διανυκτέρευση σε ξενώνα στον Τσόπελα.

 

Ημερήσιο τμήμα: Καλαρρύτες – Ι.Μ. Κηπίνας – Καλαρρύτικος – Χριστοί – Τσόπελα=> 14χλμ / 7 ώρες

 

>Αφύπνηση: 8πμ

>Πρωινό γεύμα: 8,30πμ

>Εκκίνηση πεζοπορίας: 9πμ

 

Η εκκίνηση της πεζοπορίας μας θα ξεκινήσει από την κεντρική πλατεία του χωριού. Οι Καλαρρύτες διαθέτουν ένα πλούσιο δίκτυο λιθόστρωτων μονοπατιών που εξυπηρετούν τις μετακινήσεις πεζών και ζώων εντός του οικισμού.

Ένα από αυτά τα μονοπάτια, θα μας οδηγήσει με ήπια κατηφορική κλήση προς τη «Σκάλα των Καλαρρυτών» που θα μας κατεβάσει σταδιακά από τις χαρακτηριστικές λιθόχτιστες φουρκέτες της, στο δρόμο και τη γέφυρα τύπου Μπέλεϋ που οδηγεί στην απέναντι πλευρά του στενού φαραγγιού που χωρίζει λίγο παραπάνω τα δύο χωριά Συρράκο &Καλαρρύτες.

 

Ακολουθεί υποχρεωτική, εύκολη πορεία 2χλμ, κατηφορίζοντας σε ασφαλτοστρωμένο δρόμο μέχρι και το μοναστήρι της Κηπίνας.

 Η διαδρομή είναι θεαματική παρόλο που βαδίζουμε στην άκρη ενός δρόμου. Ο συγκεκριμένος δρόμος, κατασκευαστικά βασίστηκε σε παλαιά χάραξη μονοπατιού όπου αργότερα μετατράπηκε σε ασφάλτινο οδικό πέρασμα που τραβερσάρει στους κάθετους βράχους της χαράδρας του Καλαρρύτικου. Συνεπώς, προσφέρει με ευκολία τη θέα των φαραγγιών της περιοχής και των ψηλών βουνών που τα κυκλώνουν.

Φτάνοντας κάτω ακριβώς από τη Μονή, θα κάνουμε μικρή παράκαμψη και διάλειμμα για χαλάρωση και περιήγηση εντός του βραχοσκέπαστου, μουσειακού της χώρου. 

Από τη μονή ακολουθούμε κατηφορικό μονοπάτι που μας φέρνει ακόμη πιο χαμηλά στην κοίτη του Καλαρρύτικου ποταμού και το πέτρινο γεφύρι που θα μας περάσει στην απέναντι όχθη.

 Συνεχίζουμε από το παλιό μονοπάτι, που ανασύρθηκε προσφάτως και κινείται χαμηλά στα ρέματα και τις παλιές καλλιέργειες στα ρεβένια της όχθης, για να βγούμε στους Χριστούς και από κει τέμνοντας το Μελισσουργιώτικο ρέμα στον Τσόπελα (συνοικισμό των Πραμάντων).

Στον όμορφο αυτό συνοικισμό με την επιβλητική θέα στις απότομες ορθοπλαγιές των βόρειων Τζουμέρκων και της Κακαρδίτσας, θα διανυκτερεύσουμε σε άνετο ξενοδοχείο μέσα στο ελατόδασος.

 

 

6ή μέρα: Παρασκευή 3/7

 

-Διάσχιση δασικής ζώνης / κοιλάδες ανατολικών Τζουμέρκων / λήξη διάσχισης.

-Διανυκτέρευση στο καταφύγιο του Σταυρού Θεοδωριάνων / κατασκήνωση – κοιτώνας.

 

Ημερήσιο τμήμα: Τσόπελας – Καταρράκτης Κεφαλόβρυσο – Αγκάθι – Τσουκνίδα – Κάτω Κωστηλάτα – καταφύγιο Σταυρού => 16χλμ / 8 ώρες

 

Η διαδρομή που θα ακολουθήσουμε καλύπτοντας το τελευταίο ημερήσιο τμήμα της διάσχισης είναι βατή και πανέμορφη!

Κινείται σε δάσος ελάτης και βοσκοτόπια, ενώ η θέα που προσφέρει παρά τα χαμηλά υψόμετρα (από 700 εως 1700μ) είναι πραγματικά εντυπωσιακή.

Η μορφολογία των βουνών που υψώνονται σκιάζοντας την κατάφυτη κοιλάδα των Μελισσουργών, είναι στολισμένη με ψηλές κορυφές και ατελείωτες ράχες, απότομες πλαγιές και τεράστιους κρεμαστούς καταρράκτες.

 

Η πορεία μας από Τσόπελα για Θεοδώριανα έχει κατεύθυνση νότια και κινείται περιμετρικά από τον απότομο βραχώδη όγκο των Τζουμέρκων, αποφεύγοντας τα δύσβατα και απαιτητικά κομμάτια, που συναντούμε στα ψηλά περάσματα του βουνού.

Μετά από αρκετά χιλιόμετρα συνεχόμενης πεζοπορίας στα βουνά της Κακαρδίτσας και του Περιστερίου, η ανάβαση και διάσχιση της κορυφογραμμής των Τζουμέρκων, (ως εναλλακτικός τρόπος επιστροφής στην αφετηρία) κρίνεται ακατάλληλη λόγω δυσκολίας βατότητας και πιθανής έλλειψης ενέργειας μελών της ομάδας.

 Ακολουθώντας καλογραμμένο δασικό μονοπάτι θα βρεθούμε από τον συνοικισμό Τσόπελας, ανατολικά των Πραμάντων στη Μονή της Αγίας Παρασκευής και λίγο πιο πάνω με ανηφορική κλήση στη σπηλιά του Κατσαντώνη. Από την άλλοτε κρυψώνα του οπλαρχηγού της επανάστασης συνεχίζουμε την ανηφορική πορεία μας για τον ψηλότερο καταρράκτη της χώρας Κεφαλόβρυσο. Ο κλιμακωτός καταρράκτης μετρά ανάπτυγμα 350 μέτρων και πηγάζει κάτω από την κορυφή της Στρογγούλας (στα 2000υψμ) στη βόρεια απόληξη της κορυφογραμμής των Τζουμέρκων.

Φτάνοντας στα ριζά του πανύψηλου κρεμαστού καταρράκτη, απολαμβάνουμε τη μαγευτική του αύρα και κάνουμε ένα σύντομο διάλειμμα για ξεκούραση και αγνάντι.

Μοναδικό το θέαμα στην κατάφυτη Μελισσουργιώτικη κοιλάδα και τον μακρόσυρτο όγκο της Κακαρδίτσας που υψώνεται σαν τοίχος ακριβώς απέναντι!

Αφήνοντας πίσω μας τον καταρράκτη συνεχίζουμε προς το νότο, στη θέση Αγκάθι με τα πλούσια βοσκοτόπια και τον κτηνοτροφικό δρόμο που μας ανεβάζει ήπια ως το διάσελο στα 1800μ, που θα μας φέρει ψηλότερα για να πέσουμε έπειτα στην άλλη πλευρά των ανατολικών Τζουμέρκων και τη κοιλάδα των Θεοδωριάνων, από όπου ξεκινήσαμε τη μεγάλη κυκλική διάσχιση.

Ακολουθεί πορεία ήπιας κατάβασης από το διάσελο προς την κάτω Κωστηλάτα και έπειτα στο καταφύγιο του Σταυρού.

Εκεί θα σημάνει και η λήξη της 6ήμερης πεζοπορικής διάσχισης.

Με τη λήξη, ξεκουραζόμαστε, χαλαρώνουμε και έπειτα στήνουμε ένα μικρό γλεντάκι, όπως συνηθίζουμε σε αυτές τις περιπτώσεις για να ολοκληρώσουμε το μοναδικό αυτό ταξίδι στα βουνά, με ψητό και ζωντανή μουσική στο απίθανο φυσικό μπαλκόνι της θέσης του καταφυγίου!

 

Σάββατο 4/7: Τέλος διοργάνωσης – ελεύθερο πρόγραμμα/αποχώρηση / κολύμπι στον Αχελώο