Εξορμησεις

Αλπικές Λίμνες της Ηπείρου / 4ήμερο Φωτογραφικό Οδοιπορικό / Κατασκηνωτικό => Βερλίγκα (Περιστέρι) - Φλέγγες (Βάλια Κάλντα) - Δρακόλιμνη (Σμόλικας) - Γκιστόβα / Μουτσάλια (Γράμμος)

22/07/2020 - 26/07/2020
5 ημέρες
Σύντομα το αναλυτικό πρόγραμμα

Οδοιπορικό / Αλπικές λίμνες – Ήπειρος.

 ΑΛΠΙΚΕΣ ΛΙΜΝΕΣ
Βερλίγκα (Περιστέρι) – Φλέγγες (Μαυροβούνι)– Λύγκα (Σμόλικας) – Γκιστόβα/Μουτσάλια (Γράμμος)

Διάρκεια: 5 ΗΜΕΡΕΣ – 4 ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ
Άτομα: 10 (ελάχιστος αριθμός συμμετεχόντων: 6)
______________________________________


«Τα ανυπέρβλητα βουνά της Ηπείρου μας μαγεύουν στη θέα τους με την πρώτη κιόλας ματιά! Στο πέρασμα από το δαιδαλώδες αυτό ορεινό διαμέρισμα της χώρας, δε μπορείς παρά να στέκεις και να θαυμάζεις τα μοναδικά τοπία ανυπολόγιστης αισθητικής & περιβαλλοντικής αξίας, από όπου κι αν σου δοθεί η ευκαιρία. Συνήθως σε καλούν να έρθεις πιο κοντά με τη θελκτικότητα τους, όμως ποιος κατάφερε να δει και να πλησιάσει τα βουνά όπως αυτά θα ήθελαν;
Οι περισσότεροι από μας σκεφτήκαμε να τα διαβούμε, να τα προσεγγίσουμε και να πάρουμε λίγο απ’ τη χάρη τους!»

Η πενθήμερη φωτογραφική εξόρμηση στα πανέμορφα βουνά της κεντρικής & βόρειας Πίνδου, έχει ως σκοπό την αναψυχή και τη φωτογραφική κάλυψη μοναδικών τοπίων, μέσα από μια υπέροχη ορεινή διαδρομή που μας μεταφέρει διαδοχικά από τα Αθαμανικά βουνά ως τα Β.Δ. σύνορα της χώρας στο βουνό Γράμμος. Με αφετηρία το γραφικό χωριό των Καλαρρυτών στο Δήμο Βορείων Τζουμέρκων, θα μετακινηθούμε μέσα από επίλεκτες διαδρομές στα μεγάλα βουνά της περιφερειακής ενότητας της Ηπείρου -πλην της Τύμφης- όπου και θα διανυκτερεύουμε κατασκηνωτικά στα πιο απίθανα σημεία.
Στόχος μας είναι να προσεγγίσουμε με ασφάλεια και να γνωρίσουμε από κοντά τις αλπικές λίμνες που σχηματίζονται στα πανέμορφα οροπέδια των βουνών της Πίνδου, καθώς και την μορφολογία των γύρω ορεινών όγκων που συνθέτουν την μοναδική οροσειρά!
Αλλάζοντας καθημερινά τοποθεσίες και μέσα από τις οδικές μας μετακινήσεις, θα έχουμε την ευκαιρία να πάρουμε μαζί μας εικόνες από τα πιο εντυπωσιακά πεδία που συναντούμε κατά μήκος της διαδρομής, απαθανατίζοντας λίμνες σε χαμηλότερα υψόμετρα, ποταμούς, λιθόχτιστα χωριά, κοιλάδες, γεφύρια, καταρράκτες αλλά και την σιλουέτα των βουνών που σκιάζουν τις κοιλάδες της Πίνδου.

________________________________________

 

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΒΑΣΗ

Σημεία στον χάρτη:

Καλαρρύτες: https://goo.gl/maps/qyyQt64LdweHAGYH8 

Ιωάννινα: https://goo.gl/maps/cu5qBiKa5WDY5Tc39


Χιλιομετρικές αποστάσεις:
Αθήνα – Καλαρρύτες: 448 km
Θεσσαλονίκη – Καλαρρύτες: 265 km

Επικοινωνήστε μαζί μας αν δεν έχετε κάποιο μεταφορικό μέσο.

Ενδεικτικός Φωτογραφικός Εξοπλισμός
Προαιρετικά
• Φωτογραφική μηχανή DSLR ή mirrorless.
• Τουλάχιστον ένα φωτογραφικό φακό 24mm.
• Ένα ελαφρύ τρίποδο.
• Τουλάχιστον 2 εξτρά μπαταρίες.
• Κάρτες μνήμης (μία τουλάχιστον 16GB).

Χρήσιμος Ορειβατικός Εξοπλισμός
Σε περίπτωση που δεν έχετε κάτι από τα παρακάτω επικοινωνήστε μαζί μας.
• Ορειβατικό σακίδιο τουλάχιστον 35-40 λίτρων
• Υπνόσακος
• Αντίσκηνο
• Ορειβατικά αδιάβροχα μποτάκια
• Καπέλο και σκούφο
• Γάντια
• Fleece ή pullover
• Αντιανεμικό και αδιάβροχο jacket
• Γυαλιά ηλίου
• Φακό κεφαλής (αν έχετε με κόκκινο φως θα βοηθήσει στις νυχτερινές λήψεις)
• Μπατόν
• Προσωπικά είδη υγιεινής
• Παγούρι με νερό
• Κινητό
• Μικρά γεύματα κατά τη διάρκεια της εκδρομής με βάση τα προσωπικά σας δεδομένα
• Αντιηλιακό

*Δυνατότητα παροχής υπνόσακου
*Δυνατότητα παροχής αντίσκηνου
________________________________________
Προηγούμενη εμπειρία
Απαιτείται καλή φυσική κατάσταση, ορειβατικός εξοπλισμός, πλήρως λειτουργικός φωτογραφικός εξοπλισμός και καλή διάθεση!
________________________________________
Κόστος: 390 € (η τιμή περιλαμβάνει τον ΦΠΑ και όλους τους φόρους)

Περιλαμβάνονται:
• Φωτογραφική κατάρτιση και καθοδήγηση από τον Canon Photographer Μπάμπη Γκιριτζιώτη. Καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού θα έχουμε τη δυνατότητα να δοκιμάσουμε τεχνικές και να πάρουμε χρήσιμες συμβουλές για φωτογράφιση στη φύση και για τη σωστή χρήση του εξοπλισμού.
• Διανυκτερεύσεις σε ξενώνα, καταφύγια και αντίσκηνα.
• Γεύματα: πρωινό όλες τις ημέρες, συν ένα γεύμα τις ημέρες που θα κατασκηνώσουμε στην εξοχή.
• Συνοδεία και υποστήριξη σε όλη τη διάρκεια του οδοιπορικού από το Exp-trek.
• Μετακίνηση με αγροτικά οχήματα όπου δεν είναι δυνατή η μετακίνηση με Ι.Χ.

Δεν περιλαμβάνονται:
• Γεύματα / ποτά εκτός από όσα αναφέρονται παραπάνω
• Προσωπικά έξοδα
• Οτιδήποτε δεν ορίζεται ρητά στις καλύψεις του φωτογραφικού οδοιπορικού.
________________________________________
Πληροφορίες – Κρατήσεις:

The Lifetime Experience
Σοφία Βλαβιανού
thelifetimeexperience@gmail.com
Τηλ. 6979598001
Η εκδρομή διοργανώνεται σε συνεργασία με τον Canon Photographer Μπάμπη Γκιριτζιώτη, με τον οποίο μπορείτε να επικοινωνείτε στο b.giritziotis@gmail.com και στο 6974483143.
________________________________________


ΟΡΟΙ & ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ

COVID-19
Η The Lifetime Experience αναλαμβάνει την ευθύνη να συμμορφώνεται πλήρως με όλες τις εκάστοτε υγειονομικές απαιτήσεις που αφορούν την προφύλαξη του πληθυσμού και την πρόληψη της μετάδοσης του ιού COVID-19.

Πολιτική ακύρωσης
Οποιαδήποτε αλλαγή / ακύρωση / ενημέρωση εκ μέρους των συμμετεχόντων θα γίνεται στο email thelifetimeexperience@gmail.com
1. Για την συμμετοχή σας στην εξόρμηση απαιτείται προκαταβολή 100€ με την εγγραφή σας και εξόφληση του συνολικού ποσού μέχρι την ημερομηνία διεξαγωγής.
2. Για ακυρώσεις έως 30 ημέρες πριν τη δραστηριότητα, υπάρχει το δικαίωμα επιστροφής 100% των χρημάτων, αφαιρούμενου του κόστους τραπεζικών συναλλαγών για την κράτηση και την επιστροφή των χρημάτων.
3. Για ακυρώσεις στο διάστημα από 30 έως και 7 ημέρες πριν τη δραστηριότητα, υπάρχει δικαίωμα επιστροφής του 50% του κόστους συμμετοχής αφαιρούμενου του κόστους τραπεζικών συναλλαγών για την κράτηση και την επιστροφή των χρημάτων.
4. Για ακυρώσεις λιγότερο από 7 ημέρες πριν την ημερομηνία διεξαγωγής δεν προκύπτει δικαίωμα επιστροφής χρημάτων, και παρακρατείται όλο το κόστος της εκδρομής.
5. Η εκδρομή θα πραγματοποιηθεί μόνο εφόσον συμπληρωθεί ο ελάχιστος αριθμός ατόμων (6). Στην περίπτωση που δεν συμπληρωθεί ο ελάχιστος αριθμός συμμετεχόντων η ημερομηνία διεξαγωγής θα αλλάξει και θα ανακοινωθεί μελλοντικά.
6. Σε περίπτωση ακύρωσης από την πλευρά των διοργανωτών λόγω μη συμπλήρωσης του απαιτούμενου αριθμού ατόμων, επιστρέφεται το σύνολο του ποσού. Σε περίπτωση ακύρωσης λόγω ανωτέρας βίας εντός των τελευταίων 48 ωρών πριν την ημερομηνία αναχώρησης, διατηρείται το δικαίωμα παρακράτησης εύλογων εξόδων. Σε κάθε περίπτωση θα γίνεται προσπάθεια αναβολής του ταξιδιού για μεταγενέστερη ημερομηνία.
7. Οι διοργανωτές διατηρούν το δικαίωμα να τροποποιήσουν το πρόγραμμα μονομερώς.

Προϋποθέσεις συμμετοχής στην εξόρμηση
Ο συμμετέχων αναλαμβάνει την πλήρη ευθύνη να κρίνει εάν μπορεί να συμμετέχει στην εξόρμηση χωρίς να επιβαρύνει την υγεία του, καθώς επίσης και να εξασφαλίσει ότι δεν θα θέσει σε κίνδυνο τη σωματική του ακεραιότητα ή αυτή των άλλων συμμετεχόντων. Αναγνωρίζει και δέχεται πως τα καιρικά φαινόμενα στο βουνό είναι ευμετάβλητα και απρόβλεπτα, για το λόγο αυτό ο διοργανωτής δεν φέρει ευθύνη για ακύρωση της εκδρομής ή αλλαγής σχεδιασμού για αυτόν τον λόγο. Επίσης σε περίπτωση που τεθεί ο συμμετέχων σε κίνδυνο είτε τραυματισμού, απώλειας μέλους του σώματος, ή της ίδιας τη ζωής, η ευθύνη του διοργανωτή περιορίζεται στη σωστή προετοιμασία και ορθή απόφαση/ επιλογή / αλλαγή σχεδιασμού, και στην παροχή οδηγιών ώστε να διασφαλιστεί όσο γίνεται η σωματική ακεραιότητα και ψυχική και πνευματική υγεία των συμμετεχόντων.
Ο συμμετέχων είναι υπεύθυνος και υπόλογος για την ειλικρινή δήλωση κατάστασης της υγείας του, αναγνωρίζει και αποδέχεται πως ο διοργανωτής δεν φέρει ευθύνη για τραυματισμούς ή προβλήματα υγείας που προϋπήρχαν στον ίδιο, καθώς και για τυχόν επιβάρυνση που ενδέχεται να υποστεί η κατάσταση της υγείας του, από τη συμμετοχή του στη δραστηριότητα. Σε περίπτωση που ο συμμετέχων λόγω ψευδούς ή και ανεπαρκούς δήλωσης κατάστασης υγείας ή μη διαθεσιμότητας (από υπαιτιότητά του) του εξοπλισμού που απαιτείται ώστε να μην μπορεί να ανταπεξέλθει στον προγραμματισμό της εκδρομής / δραστηριότητας, ο διοργανωτής έχει τη δυνατότητα να απομακρύνει τον συμμετέχοντα από τη δραστηριότητα, με τη μόνη υποχρέωση να εξασφαλίσει συνθήκες ασφαλείας και να καλέσει την επίσημη βοήθεια διάσωσης, εάν και εφόσον χρειάζεται. Το κόστος της διάσωσης βαρύνει αποκλειστικά τον συμμετέχοντα, όπως επίσης σε περίπτωση που θέσει όλη την ομάδα ή κάποιο άλλο μέλος σε κίνδυνο, λόγω ψευδούς ή και ανεπαρκούς δήλωσης κατάστασης υγείας ή προβλημάτων, φέρει την αποκλειστική ευθύνη για οποιαδήποτε οικονομική απαίτηση ή οποιαδήποτε ένδικη απόφαση παρθεί
                                                Αναλυτική περιγραφή της εξόρμησης

 

 

1ή μέρα: Συνάντηση στους Καλαρρύτες / κεντρική πλατεία, το αργότερο > 3μμ.

Τακτοποίηση σε κεντρικό ξενώνα του χωριού, γρήγορο γεύμα και μετακίνηση με οχήματα από χωματόδρομους που οδηγούν σταδιακά στα αχανή οροπέδια του Περιστερίου.

Μετά από 1,5 περίπου ώρα κίνησης  στους  κτηνοτροφικούς δρόμους  φτάνουμε σε  υψόμετρο 2080 μέτρων, όπου και αφήνουμε τα οχήματα μεταφοράς μας. Από εκεί διακρίνουμε την εντυπωσιακή λεκάνη λίγο πιο χαμηλά στα 2000 μέτρα, όπου η εποχική λίμνη Βερλίγκα αφήνει το μοναδικό αποτύπωμα της σχηματίζοντας τους μαίανδρους απορροής των πηγών του Αχελώου ποταμού.

 

 

2ή μέρα: Οδική μετακίνηση από τους Καλαρρύτες  προς το Μέτσοβο και τον όγκο του Μαυροβουνίου στα υψίπεδα της Βάλια Κάλντα.

 

-Αφύπνιση: 8πμ.

-Πρωινό γεύμα: 8,30πμ

-Ώρα εκκίνησης: 9πμ

 

Περιγραφή ημερήσια δραστηριότητας.

 

Από τους Καλαρρύτες αναχωρούμε με οχήματα για το διάσελο του Μπάρου (το ψηλότερο οδικό ασφάλτινο πέρασμα της χώρας στα 1920μ), ώστε να περάσουμε ανατολικά στο νομό Τρικάλων και στην ελατοστόλιστη διαδρομή που οδηγεί στο ξακουστό κτηνοτροφικό βλαχοχώρι, Χαλίκι.

 

«Κατά μήκος της θεαματικής διαδρομής Καλαρρύτες – Μπάρος – Χαλίκι θα έχουμε τη δυνατότητα να απολαύσουμε και να φωτογραφίσουμε το πανόραμα των Αθαμανικών βουνών και της περιοχής του Ασπροποτάμου, ενώ παράλληλα θα μας δοθεί η δυνατότητα να δούμε από κοντά την ιδιαίτερη  μορφολογία του εδάφους και τους σχηματισμούς της παγετωνικής περιόδου που διαγράφονται έντονα στις πλαγιές των βουνών!»

 

Μόλις εφοδιαστούμε με τα εξαιρετικής ποιότητας τυροκομικά προϊόντα της περιοχής από τους ντόπιους παραγωγούς στην είσοδο του χωριού Χαλίκι, συνεχίζουμε τη πορεία μας για το Μέτσοβο, όπου και θα κάνουμε σύντομη στάση για ανεφοδιασμό και ξεκούραση.

Νωρίς το μεσημέρι επιβιβαζόμαστε πάλι στα οχήματα για να ανηφορίζουμε από τον επαρχιακό ασφαλτόδρομο που θα μας μεταφέρει στα ριζά του Μαυροβουνίου και τις όχθες της ψηλότερης τεχνητής λίμνης της χώρας.

 

«Η λίμνη αν και τεχνητή, είναι πανέμορφη και καλοσχηματισμένη!

Στολισμένη με πεύκους και καταπράσινα λιβάδια, έχει έκταση 11,5 τ.χλμ. και συλλέγει τα νερά των γύρω πηγών στη μεγάλη λεκάνη, που δημιουργήθηκε καταμεσής του οροπεδίου τις τελευταίες δεκαετίες λόγω του φράγματος (το 1987).»

 

Από τις όχθες τις λίμνης συνεχίζουμε την οδική μας μετακίνηση για 45’ λεπτά, ανηφορίζοντας από τον χωματόδρομο που θα μας φέρει μέχρι το καταφύγιο του Μαυροβουνίου στα 1840 μέτρα υψόμετρο, όπου και θα οργανωθεί η πρώτη μας κατασκήνωση.

Αποβιβαζόμαστε από τα οχήματα μεταφοράς και προετοιμαζόμαστε για μια ήπια,  πεζοπορική διαδρομή ανάβασης προς την κορυφή της Φλέγγας, όπου καταγράφεται και η ψηλότερη του Μαυροβουνίου με υψόμετρο 2150 μέτρων.

Από εκεί και κατά την διάρκεια της διαδρομής, η θέα προς τα βουνά της νότιας Πίνδου είναι μοναδική!

Ο περίτεχνος σχηματισμός της λίμνης των πηγών του Άωου, το Περιστέρι, το Μιτσικέλι και ο Τόμαρος διακρίνονται με ευκολία σε όλο το ανάπτυγμα της διαδρομής.

Περίπου στα μισά της απόστασης που μεσολαβεί από το καταφύγιο για την κορυφή, σε υψόμετρο 2000 μέτρων, εκτίθενται έργα τέχνης της νεκρής φύσης του οροπεδίου με τα κεραυνοχτυπημένα, πεσμένα ρόμπολα και μαυρόπευκα, να εντυπωσιάζουν τους λιγοστούς περαστικούς!

Φτάνοντας στην 2ή ψηλότερη κορυφή του δρυμού της Βάλια Κάλντα, την Φλέγγα, διακρίνουμε για πρώτη φορά τις δίδυμες αλπικές λίμνες, που στέκουν λίγο χαμηλότερα, ενώ η θέα 360 μοιρών στα γύρω βουνά αποκαλύπτει το δαιδαλώδες ορεινό ανάγλυφο της οροσειράς της Πίνδου.

 

*Η πεζοπορία ανάβασης από το καταφύγιο ως την κορυφή κινείται σε ήπιο τερέν και χαρακτηρίζεται ως εύκολη, καθώς έχει μόνον 300 μέτρα θετικής υψομετρικής διαφοράς σε ανάπτυγμα 4 χλμ.

 

Απομένει  πλέον η σύντομη κατάβαση από την κορυφή της Φλέγγας προς τη μικρή λεκάνη και τις δίδυμες, ανισόπεδες λίμνες, που σχηματίζονται στα 1950 & 1920 μέτρα αντιστοίχως.

Φτάνοντας τις λίμνες θα κάνουμε μια χορταστική στάση για φωτογραφία, κολατσιό και ξεκούραση απολαμβάνοντας την απομόνωση και την αισθητική των τοπίων της Βάλια Κάλντα από ψηλά, μέχρι και το ηλιοβασίλεμα.

Ακολουθεί  πεζοπορία επιστροφής (1,5 ώρα) προς το καταφύγιο, φαγητό και ξεκούραση στη κατασκήνωση.

*Υπολογίζεται πως θα βρισκόμαστε στη θέση κατασκήνωσης γύρω στις 9μμ.

Συνολικός χρόνος οδικής μετακίνησης (8θέσια van και όχημα υποστήριξης): 3,10 λεπτά (2,5 ώρες άσφαλτο + 40 λεπτά ανηφορικό χωματόδρομο).

 

-Χρόνος πεζοπορίας από το Καταφύγιο Μαυροβουνίου προς την κορυφή Φλέγγα και τις αλπικές της λίμνες: 4 ώρες αμφίδρομα.

-Χρόνος δραστηριότητας στο πεδίο: 6 - 7 ώρες.

-Κατασκήνωση στον περιβάλλον χώρο του καταφυγίου σε υψόμετρο 1840 μέτρων.

-Παροχές κατασκηνωτικής διανυκτέρευσης και πλήρους διατροφής (2 άτομα).

 

 

 

 

 

 

3ή μέρα:  Οδική μετακίνηση από το Μαυροβούνι για τον Σμόλικα διασχίζοντας το ανατολικό Ζαγόρι.

 

-Αφύπνιση: 7,30πμ.

-Πρωινό γεύμα: 8πμ.

-Τακτοποίηση εξοπλισμού-

-Ώρα εκκίνησης: 9πμ.

 

Περιγραφή ημερήσιας δραστηριότητας.

 

Την Τρίτη μέρα το πρωί φορτώνουμε τον εξοπλισμό στο όχημα υποστήριξης και         αποχαιρετούμε το καταφύγιο κατηφορίζοντας με τα van προς τη λίμνη των πηγών του Άωου. Ακολουθούμε τον χωματόδρομο που μας έφερε στο καταφύγιο και σύντομα φτάνουμε στον επαρχιακό ασφαλτόδρομο, που θα μας μεταφέρει παραλίμνια στο φράγμα και την δυτική έξοδο με κατεύθυνση το ανατολικό Ζαγόρι.

Αφήνουμε πίσω μας τη λίμνη για να βρεθούμε λίγο παρακάτω σε μια άλλη, πολύ μικρότερη λιμνούλα, εντός της δασικής ζώνης και έκτασης μόλις 2 στρεμμάτων,  που βρίσκεται ακριβώς πάνω στο δρόμο μας.

 

Το όνομα της είναι «Ζορίκα», γνωστή σε πολλούς και ως η λίμνη με τα νούφαρα.

*τα νούφαρα της λίμνης ανθίζουν στις αρχές του καλοκαιριού. https://www.dinfo.gr/

Εδώ είναι μια καλή ευκαιρία για στάση, ξεμούδιασμα και φωτογραφία.

Συνεχίζουμε την μετακίνηση μας βορειοδυτικά, διασχίζοντας οδικώς τμήμα του ανατολικού Ζαγορίου που κινείται περιμετρικά στους πρόποδες, ανατολικά της Τύμφης και από κει στη Λάκκα του Άωου και τον Σμόλικα.

 

Υπολογίζουμε 3 ώρες οδικής μετακίνησης, κάνοντας μικρές στάσεις σε αξιόλογα σημεία της διαδρομής, φωτογραφίζοντας τους εντυπωσιακούς σχηματισμούς των κάθετων βράχων & φαραγγιών της περιοχής από ψηλά και τα περίτεχνα πέτρινα αρχιτεκτονήματα που κοσμούν το Ζαγόρι.

 

Φτάνοντας στο καλά φωλιασμένο χωριό -Πάδες- της Λάκκας Άωου, θα κάνουμε σύντομη στάση στην κεντρική πλατεία για ένα γρήγορο γεύμα και λίγη ξεκούραση.

Στη συνέχεια επιβιβαζόμαστε και πάλι στα van για να ακολουθήσουμε τον δασικό χωματόδρομο που θα μας φέρει από το χωριό στις στάνες των κτηνοτρόφων, όπου και θα αφήσουμε τα οχήματα για να πιάσουμε το μονοπάτι που οδηγεί στην Δρακόλιμνη.

 

Μοιράζουμε ισότιμα το μικρό φορτίο του κατασκηνωτικού εξοπλισμού & τροφίμων στα σακίδια μας και πιάνουμε τη σύντομη γραμμή ανάβασης στη λίμνη.

Για να βρεθούμε εκεί θα χρειαστεί να περπατήσουμε περίπου 1,5 ώρα στο μονοπάτι που ανηφορίζει ήπια από το σημείο στάθμευσης ως την Δρακόλιμνη.

 

*Η πεζοπορία ανάβασης από το σημείο στάθμευσης στη δρακόλιμνη  χαρακτηρίζεται σχετικά εύκολη, καθώς παίρνει μόνο 300 μέτρα θετικής υψομετρικής διαφοράς σε ανάπτυγμα 3χλμ.

 

Υπολογίζουμε να βρισκόμαστε την κατάλληλη στιγμή στο μικρό οροπέδιο της λίμνης την ώρα που ο ήλιος  δύει πίσω από τα βουνά της Αλβανίας.

 

Στη λίμνη θα κάνουμε στάση για ξεκούραση, σνακ και φωτογραφία, ενώ με το πέρας της δραστηριότητας θα οργανώσουμε με ιδιαίτερη προσοχή, το σταθμό κατασκήνωσης στην όχθη της.

 

«Η αλπική λίμνη του Σμόλικα συγκεντρώνει τα νερά των πηγών σε υψόμετρο 2150 μέτρων και βρίσκεται  κάτω και δυτικά από την κορυφή του βουνού. Φιλοξενεί τους αξιαγάπητους αλπικούς Τρίτωνες, όπως κάθε ‘’Δρακόλιμνη’’ στην οροσειρά της Πίνδου, ενώ κοιτώντας την από ψηλά σχηματίζει μια καρδιά κάνοντας την ιδιαιτέρως αγαπητή στους ορειβάτες που ανηφορίζουν για την κορυφή του Σμόλικα κάθε χρόνο!»

 

Από κει έχουμε υπέροχη πανοραμική θέα προς τα γύρω βουνά και κοιλάδες της βόρειας Πίνδου. Σε απόσταση αναπνοής η Λάκκα του Άωου ποταμού και οι εντυπωσιακές κορφές της Τραπεζίτσας και της Τύμφης. Η Νεμέρτσκα, ο Γράμμος, το Ταμπούρι και το Βόϊο είναι κάποια από τα γειτονικά βουνά που διακρίνουμε με ευκολία και συνθέτουν το πλούσιο ορεινό ανάγλυφο της ευρύτερης περιοχής μέχρι και τα ελληνοαλβανικά σύνορα.

 

Συνολικός χρόνος οδικής μετακίνησης/περιήγησης:  4 ώρες (3 άσφαλτο + 1 χωματόδρομο).

  • Χρόνος πεζοπορίας από το σημείο στάθμευσης ως τη Δρακόλιμνη: 1,5 ώρα αμφίδρομα.
  • Συνολικός χρόνος δραστηριότητας (μετακινήσεις, στάσεις, πεζοπορία): 7-8 ώρες.

 

 

4ή μέρα:  Οδική μετακίνηση από τον Σμόλικα στο Γράμμο μέσω κοιλάδας Σαραντάπορου.

 

-Αφύπνηση: 7πμ.

-Πρωινό γεύμα: 8πμ.

-τακτοποίηση εξοπλισμού-

-Αναχώρηση: 9πμ.

 

Περιγραφή ημερήσιας δραστηριότητας.

 

Μετά από μια ξεχωριστή διανυκτέρευση στα 2.150 μέτρα, μαζεύουμε τον κατασκηνωτικό εξοπλισμό μας, οργανώνουμε τα σακίδια μας και αναχωρούμε για τα οχήματα που βρίσκονται σταθμευμένα πιο χαμηλά.

Η πεζοπορία κατάβασης γίνεται από το ίδιο μονοπάτι που ανεβήκαμε και διαρκεί  1  περίπου ώρα.

Επιβιβαζόμαστε στα οχήματα και κατηφορίζουμε τον ίδιο χωματόδρομο που μας έφερε από τους Πάδες στις στάνες για να βρεθούμε στην πλατεία του χωριού για στάση, καφέ και φόρτιση συσκευών.

Από τους Πάδες συνεχίζουμε το οδοιπορικό μας προς τη Κόνιτσα και το μονότοξο πέτρινο γεφύρι χαμηλά στις όχθες του Άωου (50’ λεπτά μετακίνησης).

Εφόσον καλύψουμε φωτογραφικά το γεφύρι και το πέρασμα του Άωου από την στενή κοιλάδα, που σχηματίζεται διασχίζοντας εγκάρσια τα βουνά Τύμφη και Τραπεζίτσα, συνεχίζουμε βόρεια με προορισμό τον ορεινό όγκο του Γράμμου.

Διασχίζουμε οδικώς την κοιλάδα του Σαραντάπορου και έπειτα του Αλιάκμονα ποταμού για να βρεθούμε στο χωριό Γράμμος (Γράμμουστα) στη βόρεια πλευρά του ομώνυμου βουνού.

Φτάνοντας στο χωριό κάνουμε ένα μικρό διάλειμμα για ξεμούδιασμα στη πλατεία και συνεχίζουμε για την ανάβαση που θα μας φέρει στη ψηλότερη αλπική λίμνη της Ελλάδας, Γκιστόβα που σχηματίζεται ψηλά στη ράχη του βουνού σε υψόμετρο 2350 μέτρων, ακριβώς πάνω στα σύνορα της χώρας μας με την Αλβανία.

Η ανάβαση θα γίνει αρχικά με οχήματα (για 30’) από δύσβατο χωματόδρομο, ώστε να προωθηθούμε πιο ψηλά και έπειτα πεζοπορικώς για περίπου 1 – 1,5 ώρα ανηφορίζοντας τις απίθανες πλαγιές του Γράμμου μέχρι τη λίμνη.

Εφόσον καλύψουμε φωτογραφικά και αυτό το τελευταίο ψηλό σημείο της εξόρμησης, επιστέφουμε για τα οχήματα και το δρόμο της κατάβασης από τα υψίπεδα του γίγαντα των συνόρων προς το χωριό. Από κει θα πέσουμε πάλι στον επαρχιακό για να ανηφορίσουμε πάλι και να πιάσουμε το βατό χωματόδρομο που θα μας φέρει ανατολικά του βουνού στη Λίμνη Μουτσάλια (1,730μ) μέσα σε πυκνό δάσος οξιάς, όπου θα οργανώσουμε την τελευταία κατασκήνωση της εξόρμησης μας.

5ή μέρα: Αναχώρηση προς τη πόλη των Ιωαννίνων, καφεδάκι στη λίμνη Παμβώτιδα και αποχαιρετισμός.