hut    1η μέρα: />

Εξορμησεις

5ήμερη ορειβατική διάσχιση / Αθαμανικά Βουνά / Τζουμέρκα - Κακαρδίτσα - Περιστέρι 80χλμ # κατασκηνωτική εξόρμηση

27/10/2020 - 01/11/2020
5 ημέρες
Σύντομα το αναλυτικό πρόγραμμα

5ήμερη διάσχιση Αθαμανικών βουνών / Οκτώβριος 2020

ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ - ΚΑΚΑΡΔΙΤΣΑ - ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ 80ΧΛΜ

 

Άφιξη: Προφ. Ηλίας - καταφύγιο Καταρράκτη >hut    1η μέρα: Καταφύγιο - Σκάλα Σταμάτη - Μπρέσενα - Πλάκα - Μπαλτινέσι >camp    2η μέρα: Μπαλτινέσι - Αυχένας Μελισσουργών - Κρυάκουρας - Σταυρός Κακαρδίτσας >camp    3η μέρα: Σταυρός - Χίλια Εξήντα - Κορυφή Κακαρδίτσας - Ματσούκι - Καλαρρύτες >camp    4η μέρα: Καλαρρύτες - Συρράκο - Βερλίγκα >camp    5η μέρα: Βερλίγκα - Χαλίκι.

 

 Η 5ήμερη διάσχιση των Αθαμανικών βουνών, είναι μια έντονη δραστηριότητα, καθαρά ορειβατικού χαρακτήρα με διαδοχικές κατασκηνωτικές διανυκτερεύσεις και απευθύνεται σε μυημένους φίλους της πεζοπορίας, που διαθέτουν την φυσική κατάσταση, σχετική εμπειρία, αλλά και την αποφασιστικότητα που απαιτεί η διάσχιση των επιβλητικών βουνών της κεντρικής Πίνδου.

 

Στόχος μας είναι να διασχίσουμε πεζοπορικώς τα Αθαμανικά βουνά και να θαυμάσουμε με ασφάλεια την απαράμιλλη ομορφιά των εκπληκτικών τοπίων που προσδίδουν τα όρη Τζουμέρκα & Κακαρδίτσα, συμπεριλαμβανομένου και ενός αξιόλογου τμήματος του Περιστερίου μιας και ο 4ος και τελευταίος σταθμός κατασκήνωσης θα οργανωθεί στην μαγευτική Βερλίγκα.

Η διάσχιση είναι ένα μακρύ ταξίδι 80 χιλιομέτρων που μας δίνει την ευκαιρία να εξερευνήσουμε τμηματικά και τα 3 αυτά εντυπωσιακά βουνά της κεντρικής Πίνδου σε 4 ημερήσια τμήματα + ½ μέρα με 3ώρη πεζοπορία κατάβασης στον τερματισμό και αναχώρηση απ` το χωριό Χαλίκι.

 Ταξιδεύοντας πεζοί σε υψόμετρο άνω των 2000 μέτρων, περίπου τα 3/5 της διάσχισης, το μάτι χάνεται σε μια θάλασσα από βουνοκορφές, χαράδρες και κατάφυτες κοιλάδες που αναδεικνύουν την μορφολογία της Πίνδου!

 Δεν χωρά αμφισβήτηση, πως αυτές οι 5 ημέρες πεζοπορικής περιήγησης και παραμονής στο βουνό θα είναι μια δυνατή εμπειρία που θα μείνει αξέχαστη σε όλους, παίρνοντας μαζί εικόνες και στιγμές από τα υψηλής αισθητικής βουνά και τους παραδοσιακούς οικισμούς της περιοχής.

 

                                ΠΑΡΟΧΕΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ

 1. Συνοδεία στο Βουνό: 2 οδηγοί, γνώστες της ευρύτερης περιοχής, καθώς και όλων των πρακτικών που μπορούν να εξασφαλίσουν μια μεγάλη ομάδα που κινείται και διανυκτερεύει σε υψόμετρα.
 2. Οργανωμένους σταθμούς κατασκήνωσης: Η ομάδα υποστήριξης αναλαμβάνει την οργάνωση των τεσσάρων σταθμών κατασκήνωσης που θα συναντούμε στην γραμμή της διάσχισης. Όλο αυτό σημαίνει πως η ομάδα υποστήριξης θα μεταφέρει με οχήματα όλον τον απαραίτητο εξοπλισμό διαμονής και εστίασης στους σταθμούς που έχουμε επιλέξει.
 3. Πλήρες διατροφή (πρωινό, ροφήματα, πρόγευμα & κυρίως γεύμα)
 4. 2ωρη μετακίνηση με mini bus / Χαλίκι – Καταρράκτης.

 

Η οργάνωση των σταθμών συμπεριλαμβάνει τα εξής:

. Μεταφορά εξοπλισμού κατασκήνωσης (αντίσκηνο, υπνόσακος, υπόστρωμα).

. Μεταφορά χειραποσκευών & προσωπικών αντικειμένων.

. Μαγείρεμα πλούσιου γεύματος για να καλύπτουμε τις καθημερινές διατροφικές μας ανάγκες, καθώς πρωινό + πρόγευμα.

. Μεταφορά πόσιμου νερού για να μην λείψει ποτέ και από κανέναν.

. Μεταφορά νερού για τοπικό πλύσιμο.

 

*Περισυλλογή συμμετεχόντων ανά πάσα ώρα και στιγμή, και από οποιοδήποτε σημείο χρειαστεί, εφόσον είναι απαραίτητο.

 

           Απαραίτητος εξοπλισμός πεζοπορίας & κατασκήνωσης

 

 1. Ορειβατικό μποτάκι: στρωμένο και στο σωστό νούμερο έως και ημιάκαμπτο.
 2. Κατάλληλος ρουχισμός: ισοθερμική μπλούζα, παντελόνι πεζοπορίας, αδιάβροχα/μεμβράνες πάνω-κάτω (παντελόνι/jacket).
 3. Κατάλληλος ρουχισμός διανυκτέρευσης: θερμοεσώρουχα (πάνω/κάτω) ή ότι άλλο διαθέτετε + σκούφο & γάντια.
 4. Ορειβατικό σακίδιο 30lt.+
 5. Αντίσκηνο ενός ή δύο ατόμων: με αδιαβροχοποίηση (3/4 εποχών) σε περίπτωση ανεπιθύμητων καιρικών φαινομένων.
 6. Υπνόσακος (έως -7) + υπόστρωμα.
 7. Ράβδοι στήριξης (Μπατόν).
 8. Υδροδοχείο χωρητικότητας 2lt.
 9. Φακός κεφαλής / εφεδρικές μπαταρίες.
 10. Προσωπικά αντικείμενα φροντίδας & υγιεινής: οδοντόβουρτσα, οδοντόκρεμα, χαρτί υγείας συν σακούλα για την περισυλλογή των προσωπικών μας απορριμμάτων, σαπούνι, πετσέτα και ότι άλλο θεωρείτε απαραίτητο.

 *Για τυχόν ελλείψεις εξοπλισμού ενημερώστε εγκαίρως την διοργάνωση / υπάρχει η δυνατότητα παροχής.

 

                                                       ΕΠΙΛΟΓΟΣ

 Η πενθήμερη διάσχιση θα λάβει την εκκίνησή της από το καταφύγιο του Καταρράκτη το πρωί της Τετάρτης 27/6  κάτι που σημαίνει πως όλοι οι συμμετέχοντες θα πρέπει να βρεθούν στην κεντρική πλατεία στο χωριό Καταρράκτης - κάτω από το καταφύγιο - από την Tρίτη 27/10 το απόγευμα - το αργότερο στις 7μμ. Θα ακολουθήσει 2ώρη πεζοπορία ανάβασης στο καταφύγιο για τη διανυκτέρευση μας (ο εξοπλισμός θα μεταφερθεί με οχήματα ως εκεί). Με την άφιξη μας στο καταφύγιο, ακολουθεί λεπτομερής ενημέρωση για όλο το πρόγραμμα της διάσχισης, γνωριμία ομάδας, φαγητό και ύπνος.

Το όλο εγχείρημα θα διαρκέσει 5 ημέρες με αντίστοιχες διανυκτερεύσεις. Εφόσον οργανωθεί και ο 4ος σταθμός κατασκήνωσης και η διάσχιση πλησιάζει στο τέλος της, φτάνουμε στην 5η ημέρα όπου συνεχίζουμε με 3ώρη πεζοπορία κατάβασης προς το Χαλίκι. Με τη λήξη της διάσχισης αναχωρούμε για το χωριό Καταρράκτης με τα οχήματα της διοργάνωσης.

 

                                     ΚΟΣΤΟΣ – ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

 • Το κόστος για την συμμετοχή στην πενθήμερη εξόρμηση είναι 300 ευρώ ανά άτομο.
 • Ο μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 20 άτομα.
 • Ελάχιστος αριθμός συμμετεχόντων: 8 άτομα.

* Στο ποσό δεν συμπεριλαμβάνονται τα έξοδα μετακίνησης απο τον τόπο παραμονής σας ως το σημείο συνάντησης.

*Η συμμετοχή θα διασφαλίζεται προκαταβάλλοντας το ποσό των 80 ευρώ, ενώ η εξόφληση θα γίνει με την άφιξη στην αφετηρία, μία μέρα πριν την εκκίνηση.

 

* Σε περίπτωση ακύρωσης της συμμετοχής, η προκαταβολή θα επιστρέφεται.

 Ισχύει για ακυρώσεις που θα γίνουν έγκαιρα, και όχι την τελευταία εβδομάδα πριν την εκκίνηση της διάσχισης.


Συντονισμός: Αποστόλης Τσιμπανάκος / Exp - trek
Πληροφορίες σχετικά: 6980682589

 


  Καταθέσεις στην Εθνική τράπεζα

 αριθμός λογαριασμού 201/ 005000-89

 ΙΒΑΝ: GR 50 0110 2010 0000 2010 0500 089

 

  ΔΕΙΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΤΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ & ΤΗΝ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ

 

 Ημέρα συνάτησης: Τρίτη 27/10 <στην κεντρική πλατεία του χωριού Καταρράκτης / ώρα 7μμ>

*Ακολουθεί νυχτερινή πορεία ήπιας ανάβασης -2 ωρών- μέχρι το καταφύγιο του Καταρράκτη.

 

    1η μέρα Τετάρτη 28/10

 • Πρωινό ξύπνημα 6:00 
 • Πρωινό γεύμα 6:30
 • Αναχώρηση από το καταφύγιο 7:15 

 

Όπως και πέρυσι τον Οκτώβρη η εκκίνηση της πενθήμερης διάσχισης θα γίνει απο τη δυτική πλευρά των Τζουμέρκων. Αυτή τη φορά ξεκινώντας με σύντομη απογευματινή πεζοπορία την ημέρα άφιξης από τον Αή Λιά λίγο έξω από το χωριό του Καταρράκτη με πορεία πρός το καταφύγιο (1600μ) όπου και θα διανυκτερεύσουμε την πρώτη βραδιά.

Την Τετάρτη το πρωί ξεκινούμε από το καταφύγιο για τα οροπέδια και τις κορφές των Τζουμέρκων. Σε πολύ λίγο χρόνο θα βρεθούμε στην είσοδο της θρυλικής "Σκάλας Σταμάτη" (μονοπάτι - σύρμα -  στίς πλαγιές του βουνού που ξεκινά περίπου απ τα 1700μ και μας ανεβάζει στο οροπέδιο της Μπρέσενας στα 2000μ+).

Περίπου 2 ώρες θα χρειαστούν για να βγούμε στο οροπέδιο και να κάνουμε την πρώτη μας μεγάλη στάση. Απολαμβάνοντας το θέαμα προς τις αλπικές κορυφές που κυκλώνουν στην κυριολεξία την Μπρέσενα θα μας δωθεί η ευκαιρία να κάνουμε γεωγραφική τοποθέτηση των Τζουμέρκων όσο και των γύρω βουνών που συγκαταλέγονται στα Αθαμανικά όρη. Επειτα ακολουθώντας  δεξιόστροφη πορεία θα τραβερσάρουμε κάτω από το Σχισμένο λιθάρι και το Γερακοβούνι (Γερανοβούνι ή Γυρνοβούνι) για να βρεθούμε στην κορυφή Πλάκα 2364υψμ με την υπέροχη θέα στην κοιλάδα των Μελισσουργών και τις ορθοπλαγιές των Β.Α. τζουμέρκων. 

Αφήνοντας πίσω μας την Πλάκα προσπερνάμε τον Αρκουδόλακκο για βγούμε στην γραμμή που θα μας βάλει στο Κελάρι χάνοντας ήπια υψόμετρο. Το Κελάρι είναι μία χούνη αρκετά φαρδιά και σκιερή οπού φήμες θέλουν τούς κάτοικους των Μελισσουργών να μαζεύουν πάγο απο κεί ακόμη και τον Αύγουστο!

Κατηφορίζοντας με βορειοανατολική πορεία μέσα από τη χούνη έχουμε δεξιά μας τα εντυπωσιακά Κομμένα και αριστερά την Πλάκα, ενώ μπροστά χαμηλά αρχίζουμε να διακρίνουμε τους βοσκότοπους των Μελισσουργών και την θέση Μπαλτινέσι 1500μ όπου θα φιλοξενήσει και την πρώτη κατασκήνωση της διάσχισης.

Βγαίνοντας από το Κελάρι κατηφορίζουμε από τον κτηνοτροφικό δρόμο που τέμνωντας τον μερικές φορές θα μας φέρει σε πλάτωμα στα βάθη της κοιλάδας των Μελισσουργών

Ακολουθεί φαγητό και ξεκούραση ενώ δίπλα μας ακριβώς μπορούμε να εκμεταλευτούμε το συνεχούς ροής ρέματος της Κρανιάς για τοπικό πλύσιμο και έπειτα χαλάρωση γύρω απ` τη φωτιά που θα μας κρατήση συντροφιά το βράδυ.

Διάρκεια πεζοπορίας: 8-9 ώρες.

 

     2η μέρα Πέμπτη 29/10

 • Πρωινό ξύπνημα 6:00 
 • Πρωινό γεύμα 6:30 
 • Εκκίνηση πεζοπορίας 7:15 

Ανηφορίζοντας από το «Μπαλτινέσι» και σε περίπου μία ώρα θα βρεθούμε καβάλα στη ράχη του αυχένα των Μελισσουργών (Αυτί) σε υψόμετρο 1720 μέτρων. Από εκεί, το θέαμα προς το υπόλοιπο τμήμα της κεντρικής & νότιας Πίνδου είναι μοναδικό, καθώς μπορούμε να διακρίνουμε καθαρά μπροστά μας το νότιο σύμπλεγμα κορυφών των Τζουμέρκων, το όρος Χατζή, τον Κοκκινόλακκο, τα όρη του Βάλτου, και ακόμη πιο πέρα ως τα Άγραφα και τα Ευρυτανικά βουνά.

Έπειτα αλλάζουμε κατεύθυνση και με πορεία πλέον ανατολική ανηφορίζουμε καβαλώντας την ράχη που οδηγεί στην κορυφή Τούρλα και από κει στην κορυφή του Κρυάκουρα Ά. Βρισκόμαστε πλέον στα 2170 υψόμετρο και στα νότια της απόληξη της οροσειράς της Κακαρδίτσας.

Από εδώ και πέρα, ακολουθούμε πορεία βόρεια προς τον Σταυρό με θέα την μαγευτική κοιλάδα των Μελισσουργών και την ανατολική όψη των Τζουμέρκων, με τις ψηλές και απότομες ορθοπλαγιές που εκτείνονται από το Γερακοβούνι ως και τη Στρογγούλα. Εκεί θα μας περιμένει η ομάδα υποστήριξης οργανώνοντας τον 2ο σταθμό κατασκήνωσης στα 2030 υψόμετρο για φαγητό και ξεκούραση.

Η φωτιά θα μας συντροφεύει και στην δεύτερή μας διανυκτέρευση, ενώ δεξαμενή με αρκετά λίτρα νερού θα βρίσκεται στον χώρο της κατασκήνωσης για τοπικό πλύσιμο, φροντίζοντας έτσι για την προσωπική μας υγιεινή, ώστε η τρίτη ημέρα να μας βρει στην καλύτερη δυνατή κατάσταση!

Διάρκεια πεζοπορίας: 7-8 ώρες.

 

    3η μέρα Παρασκευή 30/10

 • Πρωινό ξύπνημα 6:00 π.μ.
 • Πρωινό γεύμα 6:30 π.μ.
 • Εκκίνηση πεζοπορίας 7:00 π.μ.

Ξεκινώντας την πεζοπορία μας από τον “Σταυρό” και με κατεύθυνση βόρεια, ανηφορίζουμε καβάλα στη φαρδιά ράχη που μας οδηγεί στη “Ρουίστα” (2254μ.) κι από εκεί πέφτουμε ανατολικά στην τοποθεσία “Χίλια Εξήντα”, η οποία συνδέει ολόραχα το δυτικό με το ανατολικό τμήμα της Κακαρδίτσας. Κατευθυνόμενοι πλέον προς την ομώνυμη και ψηλότερη κορυφή της κεντρικής Πίνδου με υψόμετρο 2429 μέτρα και διασχίζοντας τη ράχη, ερχόμαστε μπροστά σε πλαγιά περίπου 300 μέτρων υψομετρικής διαφοράς που μας ανεβάζει στην κορυφή της Κακαρδίτσας από όπου μπορούμε να δούμε κυριολεκτικά τα πάντα και προς όλες τις κατευθυνσεις.

Κάπου εδώ αξίζει να κάνουμε μια μεγάλη στάση για να θαυμάσουμε τα ατελείωτα βουνά που μας κυκλώνουν. Ολόκληρη η οροσειρά των Τζουμέρκων σε απόσταση αναπνοής, το Περιστέρι, ο Σμόλικας, η Τύμφη, η Νεμέρτσικα, ο Τόμαρος, ο Κόζιακας, η Τριγγία, τα Άγραφα ακόμη και ο Όλυμπος διακρίνονται καθαρά, ενώ άλλα βουνά χαμηλότερου υψομέτρου συνδέουν τα παραπάνω σχηματίζοντας μία θάλασσα από κορφές, πλούσιους βοσκότοπους και κατάφυτες κοιλάδες.

Κατεβαίνοντας από την κορυφή και χάνοντας απότομα ύψος, η πεζοπορία μας γίνεται ελαφρώς πιο απαιτητική. Σύντομα θα βρεθούμε στα 1800μ και τον κτηνοτροφικό χωματόδρομο, που τέμνοντας τον θα συνεχίσουμε πιο ήπια την κατάβαση μέσα από βοσκότοπους για το καλά κρυμμένο βλαχοχώρι Ματσούκι.

Μια χορταστική στάση στα γραφικά καφενεδάκια του χωριού και συνέχεια για το λιθόστρωτο μονοπάτι που θα μας οδηγήσει πάνω από το φαράγγι του Ματσουκίου και τη Ι. Μονή Βύλιζας. Από τη Μονή ακολουθούμε δασικό μονοπάτι, που τραβερσάρει στις πλαγιές των φαραγγιών που σχηματίζονται στην έντονα διαβρωμένη περιοχή.

Περνώντας και το πέτρινο γεφύρι στο ρέμα Καρλίμπου (Πύλη Παραδείσου) ανηφορίζουμε ελαφρώς και σύντομα θα βγούμε στον κεντρικό δρόμο που οδηγεί στους Καλαρρύτες. Θα κινηθούμε κατηφορίζοντας για 15 λεπτά σε ασφαλτόδρομο, ώστε να βρεθούμε στην είσοδο ενός αξιόλογου λιθόχτιστου μονοπατιού ``τη Σκάλα των Καλαρρυτών`` που θα μας φέρει μέσα στο γραφικό χωριό σε υψόμετρο 1200 μέτρων. Εκεί θα οργανώσουμε την κατασκήνωση μας σε προστατευόμενο προαύλιο χώρο με πανοραμική θέα σε Τζουμέρκα, Κακαρδίτσα και τα φαράγγια της περιοχής.

*Ακολουθεί φαγητό σε κατάστημα της πλατείας και ελεύθερη περιήγηση εντός του παραδοσιακού οικισμού.

Διάρκεια πεζοπορίας: 8-9 ώρες.

 

     4η μέρα Σάββατο 31/10

 • Πρωινό ξύπνημα 6:00 π.μ.
 • Πρωινό γεύμα 6:30 π.μ.
 • Εκκίνηση πεζοπορίας 7:15 π.μ.

Αφήνοντας πίσω μας τους Καλαρρύτες, ακολουθούμε το μονοπάτι που κατηφορίζει μέσα στο εντυπωσιακό φαράγγι του Χρούσια και από κει ξανά σηκώνεται για να μας φέρει στο Συρράκο. Από το Συρράκο ακολουθούμε το παλιό μονοπάτι προς τις πηγές του Χρούσια ποταμού που συνέδεε το χωριό με το Χαλίκι διασχίζοντας ενδιαφέρον τμήμα του Περιστερίου. Το μονοπάτι κινείται με ανατολική ανοδική κατεύθυνση στα βοσκοτόπια και θα μας οδηγήσει σταδιακά στην κορυφογραμμή του βουνού για να πιάσουμε τη ράχη που οδηγεί στον “Μέγα Τράπο” στα 2240 μέτρα. Η ράχη προσφέρει απίθανη θέα στα βουνά της Πίνδου, ενώ από την κορυφή του Μέγα Τράπου το θέαμα είναι μοναδικό καθώς η απίστευτης ομορφιάς υποαλπική λεκάνη Βερλίγκα κάνει την πρώτη της εμφάνιση πολλά υποσχόμενη για την διανυκτέρευση που θα ακολουθήσει.

Κατεβαίνοντας από την κορυφή πέφτουμε στο διάσελο που συνδέει τον Μέγα Τράπο με την κορυφή “Τσουκαρέλα” όπου μας δίνει εύκολη πρόσβαση προς τη Βερλίγκα και τον 4ο και τελευταίο κατασκηνωτικό σταθμό σε υψόμετρο 2000 μέτρων.

Διάρκεια πεζοπορίας: 8-9 ώρες

 

 

 Ημέρα αναχώρησης Κυριακή 1/11

 - Πρωινό ξύπνημα ελεύθερο

 - Πρωινό γεύμα ελεύθερο

Εφόσον έχουμε χορτάσει πλέον θέαμα και ενέργεια από την παραμονή μας στην μαγευτική Βερλίγκα και όλη η παρέα είναι έτοιμη, έρχεται η ώρα της ανασυγκρότησης. Μαζεύουμε τον κατασκηνωτικό εξοπλισμό μας και τον μεταφέρουμε στα οχήματα υποστήριξης που θα περιμένουν λίγο πιο κάτω με σκοπό να μας μεταφέρουν πίσω στην αφετηρία της διάσχισης.

Αφήνοντας πίσω μας την Βερλίγκα ακολουθούμε 3ώρη κατηφορική διαδρομή ως το Χαλίκι απο όπου θα γίνει η περισυλλογή & αναχώρηση για το χωριό του Καταρράκτη.

Όλοι οι παραπάνω κατασκηνωτικοί σταθμοί που προεπιλέξαμεμας δίνουν τη δυνατότητα της εναλλακτικής τοποθεσίας σε σύντομη απόσταση από τους πρωταρχικούς σταθμούςσε περίπτωση που ο καιρός δεν μας επιτρέψει να έχουμε μια άνετη και ασφαλή διανυκτέρευση.

*Το ίδιο ισχύει και για τις γραμμές της διάσχισης που θα ακολουθήσουμεΣε περίπτωση που ο καιρός μας απαγορέυει να κινηθούμε ψηλά θα ακολουθήσουμε προεπιλεγμένες εναλλακτίκες διαδρομές και κατασκηνωτικούς σταθμούς σε χαμηλότερα υψόμετρα.