Προσεχείς εξορμήσεις

5ήμερη ορειβατική διάσχιση / Αθαμανικά Όρη - Κεντρική Πίνδος / Τζουμέρκα - Κακαρδίτσα - Περιστέρι > 90χλμ

22/06/2021 - 27/06/2021
5 ημέρες
Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα

 22 - 27 ΙΟΥΝΙΟΥ

5ΗΜΕΡΗ ΔΙΑΣΧΙΣΗ ΑΘΑΜΑΝΙΚΩΝ ΟΡΕΩΝ / ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ - ΚΑΚΑΡΔΙΤΣΑ - ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ > 90χλμ

 

   Άφετηρία από το χωριό Καταρράκτης: 2ώρη πεζοπορία ανάβασης & διανυκτέρευση στο καταφύγιο Καταρράκτη.

  1η μέρα: Καταφύγιο - κορυφή Καταφίδι - καταφύγιο Σταυρού Θεοδωριάνων / κτφ - κατασκήνωση.

  2η μέρα: Καταφύγιο - Θεοδώριανα - Αυτί - Κρυάκουρας - Σταυρός Κακαρδίτσας / κατασκήνωση.

  3η μέρα: Σταυρός - Κορυφή Κακαρδίτσας - Ματσούκι - Μονή Βύλιζας - Καλαρρύτες / ξενώνας.

  4η μέρα: Καλαρρύτες - Συρράκο - Πηγές Χρούσια - Βερλίγκα / κατασκήνωση. 

  5η μέρα: Βερλίγκα - Χαλίκι / αναχώρηση - μετακίνηση επιστροφής στην αφετηρία.

  Στατιστικά στοιχεία διαδρομής: 90χλμ / 5915μ+ / 5685μ-

 

Εισαγωγή

Η πενθήμερη πεζοπορική διάσχιση των Αθαμανικών βουνών, είναι αναμφισβήτητα μια πολλά υποσχόμενη εμπειρία για κάθε μυημένο πεζοπόρο, που επιλέγει να περιηγηθεί για ημέρες, διανύοντας αποστάσεις και διανυκτερεύοντας σε μοναδικές τοποθεσίες!

Τα Τζουμέρκα, η Κακαρδίτσα και το Περιστέρι είναι τρία μεγάλα, εντυπωσιακά βουνά στον κεντρικό άξονα της οροσειράς της Πίνδου, με έντονες γεωλογικές πτυχές και ατελείωτες κορυφογραμμές, που συνδέονται μεταξύ τους σχηματίζοντας ενιαίο συγκρότημα. Και τα τρία βουνά μαζί, καλύπτουν ένα μεγάλο μέρος της τοπογραφίας των Αθαμανικών και δημιουργούν ιδιαίτερο οικοσύστημα με έντονη βιοποικιλότητα.

 Οι απολήξεις των βουνών στις κοιλάδες των μεγάλων ποταμών Άραχθου και Αχελώου, που κινούνται περιμετρικά τους, οριοθετούν το βόρειο και δυτικό τμήμα των Αθαμανικών βουνών. Μέσα από τις μεγάλου μήκους διαδρομές διάσχισης, δίνεται η δυνατότητα μετακίνησης, από βουνό σε βουνό, αναγνωρίζοντας την τοπογραφία, αλλά και σημαντικές από την αρχαιότητα και μεταγενέστερα, αποκαλυπτικές τοποθεσίες και περάσματα!

 Μνημεία της φύσης και του Ηπειρώτικου πολιτισμού διαδέχονται το ένα το άλλο και η αναπτυσσόμενη πεζοπορική περιήγηση, μπορεί να μεταμορφωθεί σε μια αξέχαστη βιωματική εμπειρία, ταξιδεύοντας με τα αφηγήματα των λιγοστών ντόπιων, που παραμένουν στα χωριά και δεν χάνουν την ευκαιρία να μεταφέρουν στους περαστικούς, τις ορεσίβιες, απίθανες ιστορίες τους, τους θρύλους και τις παραδόσεις που με τα χρόνια διαμόρφωσαν την κουλτούρα των σκληροτράχηλων κατοίκων της απομονωμένης περιοχής.

Κύρια φυσικά χαρακτηριστικά της, είναι τα ασβεστολιθικά πετρώματα, που εξέχουν σχηματίζοντας την εντυπωσιακή σιλουέτα των κορυφών, οι πλούσιοι βοσκότοποι στις βουνοπλαγιές και τα οροπέδια, τα πυκνά δάση και η έντονη υδρολογία, που διαβρώνει το δαιδαλώδες ορεινό συγκρότημα των Αθαμανικών βουνών, δημιουργώντας χαράδρες και εντυπωσιακές κοιλάδες, που διαγράφονται από κάθε ύψωμα!

Αμέτρητες, καθάριες πηγές, που απορρέουν ακόμη και από τα μεγάλα υψόμετρα εως 2000μ, τροφοδοτούν τα αναρίθμητα ρέματα, που χύνονται ορμητικά στους μεγάλους ποταμούς της περιοχής σχηματίζοντας στη διαδρομή τους, εντυπωσιακούς κρεμαστούς καταρράκτες και στενά φαράγγια σχεδόν σε όλη την έκταση του ορεινού όγκου.

Η πρόκληση για τον επισκέπτη δεν προέρχεται τόσο από τον βαθμό δυσκολίας κατά τη μετακίνηση και την υπαίθρια παραμονή, όσο από την αξεπέραστη αισθητική των τοπίων και τη ζώσα ιστορία του τόπου, που μαρτυρούν οι δεκάδες στάνες στα υψίπεδα, τα καλοχτισμένα γεφύρια και μοναστήρια στα απόκρυφα των φαραγγιών, η αρχιτεκτονική των παραδοσιακών οικισμών και των παλαιών λιθόχτιστων ημιονικών δρόμων, που σήμερα προκαλούν το ενδιαφέρον κάθε βαθυστόχαστου περιηγητή.

Όχι, πως η καθημερινή πεζοπορική μετακίνηση στα πεδία των Αθαμανικών βουνών συνιστάται ως μια απλή και εύκολη διαδικασία, όμως τα γραφικά χωριά, που βρίσκονται διάσπαρτα και οι διαδρομές που τα συνδέουν, μαρτυρούν την έντονη μετακίνηση πεζών και ζώων κατά τον περασμένο αιώνα, ενώ κάποια βασικά δρομολόγια, αν και φθαρμένα από τον χρόνο, διατηρούντε ως τις μέρες μας εξυπηρετώντας την διέλευση πεζοπόρων, που αποφασίζουν να γνωρίσουν από κοντά τα μοναδικά αυτά συγκροτήματα της κεντρικής Πίνδου!

 

 

  ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 

 Ημέρα συνάτησης: Τρίτη 22/6 στην κεντρική πλατεία του Καταρράκτη / ώρες άφιξης συμμετεχόντων 5 με 7μμ. 

* Ακολουθούν συστάσεις και απογευματινή πορεία ανάβασης 2 ωρών4χλμ / 480μ+ από το ξωκλήσι της Φανερωμένης μέχρι το καταφύγιο του Καταρράκτη. 

 

1η μέρα Τετάρτη 23/6

Ημερήσια διαδρομή: Καταφύγιο Καταρράκτη - Καταφίδι - καταφύγιο Σταυρού Θεοδωριάνων > 15χλμ / 833μ+ / 1138μ-

 • Πρωινό ξύπνημα 6:00 
 • Πρωινό γεύμα 6:30
 • Αναχώρηση από το καταφύγιο 7:15 

 

Η διαδρομή ανάβασης στην Πυραμίδα (Καταφίδι), όπου καταγράφεται ως η ψηλότερη κορυφή των Τζουμέρκων με υψόμετρο 2.393μ, ξεκινά από την πόρτα του καταφυγίου. Η θέα στις κάθετες πλαγιές των δυτικών Τζουμέρκων και την κοιλάδα του Αράχθου από το φυσικό μπαλκόνι στα 1660υψμ, που βρίσκεται χτισμένο το καταφύγιο, είναι μοναδική κάθε εποχή, ιδιαιτέρως με το πρώτο φως της μέρας!

Ακολουθώντας Ν.Α. πορεία, θα χρειαστούν περίπου 3 με 3,5 ώρες ανάβασης και 730 μέτρα θετικής υψομετρικής διαφοράς από το καταφύγιο για να βρεθούμε στην πρώτη κορυφή της πενθήμερης διαδρομής. Από το Καταφίδι διαγράφεται καθαρά η επιβλητική κορυφογραμμή του κύριο όγκου των Τζουμέρκων, αλλά και όλη η τοπογραφία της βορειοδυτικής Ελλάδας με την οροσειρά της Πίνδου από ανατολικά και την ακτογραμμή του Ιονίου, δυτικά.

Ύστερα από ένα χορταστικό διάλειμα στην κορυφή, κατηφορίζουμε προς την κοιλάδα των Θεοδωριάνων στην ανατολική απόληξη των Τζουμέρκων, ακολουθώντας τη γραμμή κατάβασης προς τις πηγές, στο Βρυζοκαλαμο της Κωστηλάτας και από κει στο Σταυρό σε υψόμετρο 1350 μέτρων, όπου βρίσκεται το καταφύγιο, που θα διανυκτερεύσουμε την δεύτερη βραδιά της διάσχισης.

 Διάρκεια πεζοπορίας: 8 ώρες.

 

2η μέρα Πέμπτη 24/6

Ημερήσια διαδρομή: Καταφύγιο - Θεοδώριανα - Αυτί - Σταυρός Κακαρδίτσας > 15χλμ / 2086μ+ / 920μ-

 • Πρωινό ξύπνημα 6:00 
 • Πρωινό γεύμα 6:30 
 • Εκκίνηση πεζοπορίας 7:15 

Η διαδρομή ξεκινά κατηφορίζοντας για περίπου 1 ώρα, από το πλατό του καταφυγίου στην πλατεία των Θεοδωριάνων (στα 950υψμ). Από την πλατεία η διαδρομή ανηφορίζει ήπια, διασχίζοντας εγκάρσια την κοιλάδα μέχρι το βόρειο διάσελο στο Αυτί σε υψόμετρο 1720 μέτρων. Από εκεί, το θέαμα προς το υπόλοιπο τμήμα της κεντρικής & νότιας Πίνδου είναι μοναδικό, καθώς μπορούμε να διακρίνουμε καθαρά μπροστά μας το νότιο σύμπλεγμα κορυφών των Τζουμέρκων, το όρος Χατζή, τον Κοκκινόλακκο, τα όρη του Βάλτου, και ακόμη πιο πέρα ως τα Άγραφα και τα Ευρυτανικά βουνά.

Έπειτα αλλάζουμε κατεύθυνση και με πορεία πλέον ανατολική ανηφορίζουμε καβαλώντας την ράχη, που οδηγεί στην κορυφή Τούρλα (1900υψμ) και από κει στην βόρεια κορυφή του Κρυάκουρα. Βρισκόμαστε πλέον στα 2170 υψόμετρο και αρκετά κοντά στα όρια της νότιας απόληξης της οροσειράς της Κακαρδίτσας.

Από εδώ και πέρα, ακολουθούμε πορεία βόρεια προς τον Σταυρό με θέα την μαγευτική κοιλάδα των Μελισσουργών και την ανατολική όψη των Τζουμέρκων, με τις ψηλές και απότομες ορθοπλαγιές που εκτείνονται από το Γερανοβούνι ως και τη Στρογγούλα. Στο μικρό πλάτωμα του Σταυρού θα βρίσκεται η ομάδα υποστήριξης, όπου προετοιμάζει από νωρίς τον 2ο σταθμό κατασκήνωσης σε υψόμετρο 2000 μέτρων, προσφέροντας φαγητό και θέσεις για ξεκούραση.

Η φωτιά στο σημείο διανυκτέρευσης θα μας συντροφεύει μέχρι και την ώρα του ύπνου, ενώ δεξαμενή με αρκετά λίτρα νερού θα βρίσκεται στον χώρο της κατασκήνωσης για τοπικό πλύσιμο, φροντίζοντας έτσι για την προσωπική μας υγιεινή, ώστε η τρίτη ημέρα να μας βρει στην καλύτερη δυνατή κατάσταση!

Διάρκεια πεζοπορίας: 8 ώρες.

 

3η μέρα Παρασκευή 25/6

Ημερήσια διαδρομή: Σταυρός - κορυφή Κακαρδίτσα - Ματσούκι - Καλαρρύτες > 18χλμ /1120μ+ / 2270μ-

 • Πρωινό ξύπνημα 6:00 π.μ.
 • Πρωινό γεύμα 6:30 π.μ.
 • Εκκίνηση πεζοπορίας 7:00 π.μ.

Ξεκινώντας την πεζοπορία μας από τον Σταυρό και με κατεύθυνση βόρεια, ανηφορίζουμε καβάλα στη φαρδιά ράχη που μας οδηγεί στη Ρουίστα (2254υψμ) κι από εκεί πέφτουμε ανατολικά στην τοποθεσία “Χίλια Εξήντα”, η οποία συνδέει ολόραχα το δυτικό με το ανατολικό τμήμα της Κακαρδίτσας. Κατευθυνόμενοι πλέον προς την ομώνυμη και ψηλότερη κορυφή της κεντρικής Πίνδου με υψόμετρο 2429 μέτρα και διασχίζοντας τη ράχη, ερχόμαστε μπροστά στην πλαγιά περίπου 300μ θετικής υψομετρικής διαφοράς, που μας ανεβάζει στην κορυφή της Κακαρδίτσας από όπου μπορούμε να δούμε μια θάλασσα από βουνά να εκτίνεται προς κάθε κατεύθυνση.

Κάπου εδώ αξίζει να κάνουμε μια μεγάλη στάση για να θαυμάσουμε την τοπογραφία της Πίνδου και όχι μόνο. Ολόκληρη η οροσειρά των Τζουμέρκων σε απόσταση αναπνοής, το Περιστέρι, ο Σμόλικας, η Τύμφη, η Νεμέρτσικα, ο Τόμαρος, ο Κόζιακας, η Τριγγία, τα Άγραφα ακόμη και ο Όλυμπος διακρίνονται καθαρά, ενώ άλλα βουνά χαμηλότερου υψομέτρου συνδέουν τα παραπάνω σχηματίζοντας μία θάλασσα από κορφές, πλούσιους βοσκότοπους και κατάφυτες κοιλάδες.

Κατεβαίνοντας από την κορυφή, χάνουμε απότομα ύψος και για την επόμενη 1 ώρα, η πεζοπορία μας γίνεται ελαφρώς πιο απαιτητική. Στη συνέχεια της κατάβασης η διαδρομή συνεχίζει στην υποαλπική ζώνη μέσα από βοσκότοπους για το καλά κρυμμένο βλαχοχώρι, Ματσούκι.

Μια χορταστική στάση στα γραφικά καφενεδάκια του χωριού και συνέχεια πιάνουμε πορεία δυτική για το λιθόστρωτο μονοπάτι που θα μας οδηγήσει πάνω από το φαράγγι του Ματσουκίου και τη Ι. Μονή Βύλιζας. Από τη Μονή ακολουθούμε δασικό μονοπάτι, που τραβερσάρει στις πλαγιές των φαραγγιών που σχηματίζονται στην έντονα διαβρωμένη περιοχή.

Περνώντας και το πέτρινο γεφύρι στο ρέμα Καρλίμπου (Πύλη Παραδείσου) ανηφορίζουμε ελαφρώς και σύντομα θα βγούμε στον κεντρικό δρόμο που οδηγεί στους Καλαρρύτες. Θα κινηθούμε κατηφορίζοντας για 15 λεπτά σε ασφαλτόδρομο, ώστε να βρεθούμε χαμηλότερα στην είσοδο της Σκάλα των Καλαρρυτών, που θα μας φέρει μέσα στην πλατεόια του γραφικού χωριού σε υψόμετρο 1200 μέτρων. 

*Ακολουθεί τακτοποίηση σε ξενώνα και φαγητό σε κατάστημα της πλατείας των Καλαρρυτών.

Διάρκεια πεζοπορίας: 10 ώρες.

 

4η μέρα Σάββατο 26/6

Ημερήσια διαδρομή: Καλαρρύτες - Συρράκο - Βαλτονέρι - Μέγας Τράπος - Βερλίγκα >15,5χλμ / 1396μ+ / 470μ-

 • Πρωινό ξύπνημα 6:00 π.μ.
 • Πρωινό γεύμα 6:30 π.μ.
 • Εκκίνηση πεζοπορίας 7:15 π.μ.

Η πεζοπορία ξεκινά από την κεντρική πλατεία του χωριού με προορισμό το φαράγγι στον Χρούσια και το Συρράκο Β.Δ. των Καλαρρυτών. Αφήνοντας πίσω μας τον παραδοσιακό οικισμό κινούμαστε για 10` στο λιθόστρωτο κελντερίμι, που οδηγεί στην έξοδο του χωριού. Από εκεί ακολουθούμε το μονοπάτι, που ουσιαστικά τέμνει το φαράγγι, μεταφέροντας τον πεζοπόρο από την ανατολική στην δυτική πλευρά της εντυπωσιακής χαράδρας.

Το καλογραμμένο μονοπάτι, κατηφορίζει για το γεφύρι, χαμηλά στον Χρούσια και ανηφορίζει στην απέναντι πλευρά με λιθόστρωτες φουρκέτες ως το Συρράκο. Από εκεί, ακολουθούμε το παλιό μονοπάτι τραβέρσα, που οδηγεί στις πηγές του Χρούσια ποταμού, ψηλότερα στα υποαλπικά οροπέδια του Περιστερίου.

Το μονοπάτι από τις πηγές ανηφορίζει ανατολικά στα βοσκοτόπια του Βαλτονερίου και οδηγεί στην ανατολική κορυφογραμμή του Περιστερίου, που θα μας φέρει σταδιακά στην κορυφή του Μέγα Τράπου και σε υψόμετρο 2240 μέτρων. Η ράχη προσφέρει απίθανη θέα προς κάθε κατεύθυνση, ενώ από την κορυφή του Μέγα Τράπου διακρίνεται ακριβώς από κάτω η υποαλπική λεκάνη στη Βερλίγκα, που θα μας φιλοξενήσει στο τέλος της ημερήσιας διαδρομής.

Κατεβαίνοντας από την κορυφή πέφτουμε στο διάσελο που συνδέει τον Μέγα Τράπο με την κορυφή “Τσουκαρέλα” όπου μας δίνει εύκολη πρόσβαση προς τη Βερλίγκα και τον τελευταίο κατασκηνωτικό σταθμό σε υψόμετρο 2000 μέτρων.

Διάρκεια πεζοπορίας: 9 ώρες

 

 Μέρα αναχώρησης Κυριακή 27/6

Ημερήσια διαδρομή κατάβασης: Βερλίγκα - Χαλίκι > 8χλμ / 887μ-

 - Πρωινό ξύπνημα ελεύθερο

 - Πρωινό γεύμα ελεύθερο

Εφόσον έχουμε εκπληρώσει την παραμονή μας στην μαγευτική Βερλίγκα, έρχεται η ώρα της ανασυγκρότησης. Μαζεύουμε τον κατασκηνωτικό εξοπλισμό μας και τον μεταφέρουμε στα οχήματα υποστήριξης, που θα περιμένουν σταθμευμένα λίγο πιό κάτω.

Αφήνοντας πίσω μας την Βερλίγκα ακολουθούμε 3 εώς 4 ώρεςκατηφορική διαδρομή μέχρι το χωριό Χαλίκι. Το πανέμορφο μικρό βλαχοχώρι βρίσκεται στα όρια του νομού Τρικάλων και αποτελεί μια από τις κύριες εισόδους, πεζοπορικής πρόσβασης στον όγκο του Περιστερίου.

Η διαδρομή κατάβασης, έχει ήπιες κλήσεις και μεγάλη ποικιλία, υπολογίζοντας στο σύντομο χιλιομετρικό της ανάπτυγμα. Από τα βοσκοτόπια και τα καρστικά πεδία του Περιστερίου, το μονοπάτι κατάβασης πολύ γρήγορα μας μεταφέρει χαμηλότερα στη δασική ζώνη, με έλατα και φυλλοβόλα δέντρα να στολίζουν, όλο το μήκος της διαδρομής. 

Οι 2 τελευταίες ώρες πεζοπορίας γίνονται από την νότια όχθη του ρέματος Κοπράου, που συγκεντρώνει τα νερά των πηγών από τα οροπέδια του ανατολικού Περιστερίου και τροφοδοτεί τον Αχελώο, κάτω από το Χαλίκι.

Η σύντομη διαδρομή κατάβασης, είναι αποκαλυπτική και οδηγεί στην κεντρική πλατεία του Χαλικίου, τέμνοντας το ρέμα μία φορά, λίγα μέτρα πριν το τέλος της διάσχισης.

Φτάνοντας στο Χαλίκι, ακολουθεί στάση στην πλατεία για ξεκούραση και καφεδάκι.

* Υπολογίζεται λήξη της διάσχισης στο Χαλίκι γύρω στις 1μμ.

Στον χώρο στάθμευσης της πλατείας, θα περιμένει το 20θέσιο mini bus, όπου θα μεταφέρει την ομάδα πίσω στην αφετηρία, ακολουθώντας 2ώρη θεαματική διαδρομή, από το Χαλίκι στον αυχένα του Μπάρου (1.900μ), στους Καλαρρύτες, τα Πράμαντα και από κει στον Καταρράκτη.

* Υπολογίζεται άφιξη στον Καταρράκτη γύρω στις 4μμ.

 • Προτείνεται γέυμα στην πλατεία του χωριού πριν την αναχώρηση.

 

 

   ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

> Ορειβατικό μποτάκι: στρωμένο και στο σωστό νούμερο με σχετική αδιαβροχοποίηση.

> διαπνέον μπλουζάκια/πουκάμισα, αδιάβροχα πάνω κάτω (παντελόνι/jacket), κάλτσες, καπέλο, γυαλιά ηλίου.

> θερμοεσώρουχα διανυκτέρευσης (πάνω/κάτω) ή ότι άλλο εσείς διαθέτετε.

> Ορειβατικό σακίδιο άνω των 30lt.

> Αντίσκηνο 1-2 ατόμων: 3 εποχών 

> Υπνόσακος (εως -7) + υπόστρωμα.

> Ράβδοι στήριξης (Μπατόν).

> Υδροδοχείο χωρητικότητας 2lt.

> Φακός κεφαλής / εφεδρικές μπαταρίες.

> Προσωπικά αντικείμενα υγιεινής προστασίας: οδοντόβουρτσα, οδοντόκρεμα, χαρτί υγείας συν σακούλα για την περισυλλογή των προσωπικών μας απορριμμάτων, σαπούνι, πετσέτα και ότι άλλο θεωρείται απαραίτητο.

> Μάσκες προστασίας κατά τη μετάδοση του Covid19 (για τη διαμονή & εστίαση στα 2 καταλύματα + την μετακίνηση επιστροφής από το Χαλίκι με mini bus)

 *Για τους μη έχοντες πλήρη εξοπλισμό κατασκήνωσης υπάρχει η δυνατότητα παροχής

 

 ΠΑΡΟΧΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ EXP-TREK

Συνοδεία: 2 πιστοποιημένοι οδηγοί πεζοπορίας συνοδεύουν την ομάδα.

ά συνοδός οδηγεί την ομάδα αξιολογώντας και προσαρμόζοντας τον ρυθμό πεζοπορίας και την επιλογή των θέσεων στάσης, ενώ ξεναγεί το κοινό περιγράφοντας τοπία και λοιπά στοιχεία της περιοχής.

β συνοδός αναλαμβάνει την εποπτεία της ομάδας και βρίσκεται παρών σε κάθε αδύναμη στιγμή μέλους της ομάδας, ενημερώνοντας μέσω ασύρματης επικοινωνίας τον ά συνοδό, ώστε η ομάδα να μην διασπάται. Σε περίπτωση έκτακτης αποχώρησης ατόμου ο ΄β συνοδός αναλαμβάνει ατομική συνοδεία μέχρι το σημείο παραλαβής από την ομάδα υποστήριξης.

-Οι συνοδοί καλύπτουν φωτογραφικά την εξόρμηση για τη διάθεση αναμνηστικού υλικού. *Κρίνοντας από την θέση αποχώρησης ατόμου, παρέμβαση σε περιστατικό δύναται να κάνει και η ομάδα υποστήριξης.

 Υποστήριξη: 2 οδηγοί οχήματος συνοδείας με άριστες γνώσεις της τοπογραφίας της περιοχής και πρακτικών ορεινής διαβίωσης.

-Το πλήρωμα των οχημάτων υποστήριξης συστήνεται με κριτήριο τον αριθμό των συμμετεχόντων και τις ανάγκες της κάθε εξόρμησης.

-Κάθε όχημα αριθμεί 2 άτομα (οδηγός & υπεύθυνος κατασκήνωσης) που αναλαμβάνουν την μεταφορά των ατομικών χειραποσκευών και πλήρη εξοπλισμού για την οργάνωση των κατασκηνωτικών σταθμών και τη σίτιση της ομάδας.

-Το πλήρωμα αναλαμβάνει την προετοιμασία και την παροχή των γευμάτων.

-Το πλήρωμα υποστήριξης κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία μέσω ασυρμάτου με τους οδηγούς που συνοδεύουν την ομάδα.

 Σίτιση: Διατροφή στις υπαίθριες διαμονές.

-Για την διατροφή της ομάδας προετοιμάζονται 3 βασικά γεύματα της ημέρας, πρωινό, πρόγευμα και κυρίως γεύμα.

-Στα γεύματα υπάρχει ποικιλία, ποιότητα και ποσότητα φρέσκων και συσκευασμένων τροφίμων, που καλύπτουν επαρκώς τις ανάγκες και τις διατροφικές προτιμήσεις κάθε ατόμου.

-Τα προϊόντα διατροφής  φυλάσσονται σε κατάλληλες θερμοκρασίες.

-Το πρόγευμα που μοιράζεται ανά άτομο για την πορεία στο βουνό, σερβίρεται σε ατομική χάρτινη συσκευασία μιας χρήσης ή προσφέρεται σε μικρό μπουφέ για όλους, τύπου πικ νικ.

  

 

         ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ - ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ

 • Στο ανάπτυγμα της διάσχισης έχουμε 2 διαμονές σε καταφύγια, 2 σε κατασκηνώσεις και 1 σε ξενώνα.
 • το πλήρωμα υποστήριξης μεταφέρει με οχήματα όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό και τις χειραποσκευές των συμμετεχόντων.
 • Το πλήρωμα υποστήριξης οργανώνει τους σταθμούς κατασκήνωσης σε κατάλληλα διαμορφωμένες θέσεις.
 • Στην κατασκήνωση υπάρχει μαγειρείο, όπου προετοιμάζονται επί τόπου γεύματα και αφεψήματα.
 • Σε κάθε κατασκηνωτικό σταθμό βρίσκονται δοχεία πόσιμου νερού, αρκετό για ανεφοδιασμό και τοπικές πλύσεις.
 • Ο εξοπλισμός κατασκήνωσης ξεστήνεται από τους συμμετέχοντες και μεταφέρεται από το πλήρωμα υποστήριξης.
 • Σε κάθε σταθμό κατασκήνωσης υπάρχει φορτιστής ηλεκτρονικών συσκευών και ηλεκτρικό ψυγείο για τη συντήρηση τροφίμων.

           

    

    ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

> Το κόστος συμμετοχής > 480 ευρώ

>  Ο ενδιαφερόμενος/η προκαταβάλει το 1/3 του συνολικού ποσού για την εξασφάλιση συμμετοχής στην εξόρμηση.

> Τα στοιχεία κατάθεσης προκαταβολών μεταφέρονται με γραπτό μήνυμα.

> Η εξόφληση γίνεται την ημέρα άφιξης στο σημείο συνάντησης με το πέρας της ενημέρωσης.

 • Σε περίπτωση ακύρωσης εντός 10 ημερών από την ημερομηνία κατάθεσης, η προκαταβολή επιστρέφεται.
 • Σε περίπτωση έκτακτης αναβολής του προγράμματος ή λόγω έλλειψης συμμετοχών, η προκαταβολή επιστρέφεται.

 

        Στην τιμή συμπεριλαμβάνονται τα εξής

 • Σχεδιασμός-συντονισμός εξόρμησης.
 • Διαμονές σε καταλύματα και υπαίθριους χώρους.
 • Αμοιβές 2 πιστοποιημένων οδηγών πεζοπορίας.
 • Αμοιβές πληρώματος υποστήριξης.
 • Ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων.
 • Λειτουργικά έξοδα οχημάτων υποστήριξης.
 • Μεταφορά χειραποσκευών & εξοπλισμού κατασκήνωσης.
 • 2ωρη μετακίνηση με λεωφορείο Χαλίκι - Καταρράκτης
 • Αναμνηστική φωτογραφική κάλυψη.
 • Πλήρες διατροφή 5ημέρου.
 • Λοιπές υπηρεσίες (οργάνωση κατασκήνωσης, μαγείρεμα, σερβίς κ.α.)

* Στην τιμή ΔΕΝ συμπεριλαμβάνονται τα γεύματα σε ταβέρνες και τα έξοδα μετακίνησης από και προς τις πόλεις σας.

> Ελαχιστος αριθμός συμμετεχόντων 6

> Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων 12

* Για τη συμμετοχή σας, υποχρεωτικός είναι ο έλεγχος με rapid test διάγνωσης του covid, μια ημέρα πριν την ημερομηνία άφιξης στο σημείο συνάντησης.