Προσεχείς εξορμήσεις

5ήμερη διάσχιση / Βόρεια Πίνδος / Μέτσοβο - Βάλια Κάλντα - Σμόλικας > 90χλμ

13/07/2021 - 18/07/2021
5 ημέρες
Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα

13 - 18 ΙΟΥΛΙΟΥ

5ΗΜΕΡΗ ΔΙΑΣΧΙΣΗ ΒΟΡΕΙΑΣ ΠΙΝΔΟΥ

 

Συνάντηση και διανυκτέρευση στο Μέτσοβο

1η μέρα: Μέτσοβο – λίμνη Άωου - καταφύγιο Μαυροβουνίου / καταφύγιο.

2η μέρα: Καταφύγιο - Φλέγγα - Βάλια Κάλντα - Βοβούσα / κατασκήνωση.

3η μέρα: Βοβούσα - Βάλια Στάθη - Δίστρατο / ξενώνας.

4η μέρα: Δίστρατο - Γομάρα - Σαμαρίνα / ξενώνας.

5η μέρα: Σαμαρίνα - Σμόλικας – Πάδες / κατασκήνωση.

 

Στατιστικά στοιχεία διαδρομής: Μήκος > 90χλμ / Υψομετρικές > 4900μ+ / 4952μ-

 

 

 Εισαγωγή

 Η Πίνδος είναι η μεγαλύτερη σε μήκος οροσειρά της χώρας. Τα εντυπωσιακά και ζωογόνα βουνά της καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της δυτικής Ελλάδας και γεωμορφολογικά αποτελεί τη συνέχεια των Δαλματικών οροσειρών.

 Διαμορφώνοντας ένα εντυπωσιακό γεωλογικό ανάγλυφο από τα Ελληνοαλβανικά σύνορα μέχρι τον Κορινθιακό κόλπο, η Πίνδος αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο για τη χώρα λόγω, οικοσυστήματος, πρωτογενούς παραγωγής, λαϊκών παραδόσεων, αλλά και σημαντικής ιστορίας.

 Το συγκρότημα της βόρειας Πίνδου είναι ένα από τα πιο ποικιλόμορφα ορεινά συμπλέγματα, που αναπτύσσονται κατά μήκος της μακροσκελούς οροσειράς. Στην περιοχή συναντούμε μεγάλα βουνά με δασικές εκτάσεις υψηλής αισθητικής και περιβαλλοντικής αξίας, αναρρίθμητα ρέματα, αλπικές και υποαλπικές λίμνες, ποταμούς και κατάφυτες κοιλάδες με διάσπαρτα γραφικά χωριουδάκια, που εκτείνονται από την περιοχή του Μετσόβου μέχρι το όρος Γράμμος στα Ελληνοαλβανικά σύνορα.

Η διάσχιση του βασικού άξονα ασφαλούς πεζοπορικής διέλευσης της βόρειας Πίνδου, είναι μια φρεσκοσυντηρημένη κατά κύριο λόγω δασική διαδρομή, μήκους 90 χιλιομέτρων και συναντά την αφετηρία της στο κεφαλοχώρι της Ηπείρου, Μέτσοβο ή αντιστρόφως στα χωριά, που βρίσκονται περιμετρικά χτισμένα στους πρόποδες του Σμόλικα. Η διαδρομή αναδεικνύει αξιόλογες τοποθεσίες και η διάσχιση της μπορεί να πραγματοποιηθεί ιδανικά σε 5 συνεχόμενες ημέρες, εναλλάσοντας διαδοχικά σταθμούς διαμονής. Το μονοπάτι είναι υπέροχο, αρκετά σκιερό με τρεχούμενα νερά και πηγές σε όλο το μήκος του και αποτελεί μια μοναδική εμπειρία για τους μυημένους φίλους της πεζοπορίας, αλλά και για όσους διατηρούν καλή φυσική κατάσταση και την απαιτούμενη διάθεση. 

Λόγω της έντονης βιοποικιλότητας και της περιορισμένης ανθρώπινης παρουσίας ή εκμετάλλευσης, η ευρύτερη περιοχή της βόρειας Πίνδου, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα καταφύγια άγριας ζωής στην Ελλάδα. Ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα της περιοχής, είναι τα πυκνά παρθένα δάση και τα αστείρευτα νερά των πηγών που τροφοδοτούν αναρίθμητα ρέματα δημιουργώντας ένα μοναδικό οικοσύστημα, που αναγνωρίζεται διεθνώς, αγαπήθηκε από πολλούς και η προστασία του κρίνεται απαραίτητη!

 

 Η διαδρομή

 Η πεζοπορική διάσχιση του επιλεγόμενου τμήματος της βόρειας Πίνδου, συστήνεται τα τελευταία χρόνια και συντονίζεται από το γραφείο μας στα πλαίσια της ανάδειξης παλαιών εγκαταλειμμένων πεζοπορικών διαδρομών, που συνέδεαν στο παρελθόν τα απομονωμένα χωριά των βλάχων της περιοχής.

 Το ενιαίο μονοπάτι διάσχισης 90 χιλιομέτρων αποτελεί μια εξαίρετη επιλογή πεζοπορικής περιήγησης 5 ημερών, έπειτα από τις πρόσφατες ενέργειες διάνοιξης και σηματοδότησης του.

 Στο μήκος της οροσειράς προετοιμάζονται κι άλλα μεγάλα τμήματα, που στο σύνολο συνθέτουν τη νέα χάραξη του, υπό κατασκευή ενιαίου μονοπατιού πεζοπορικών διασχίσεων, Pindus Trail.

 Το μεγάλο μονοπάτι της Πίνδου μήκους 630 χιλιομέτρων, χαράζεται και κατασκευάζεται τμηματικά από την κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση (Terra Pindus), που ιδρύθηκε με σκοπό τη βελτιστοποίηση υποδομών για τη διάδοση της πεζοπορίας μεγάλων αποστάσεων και την ανάδειξη της οροσειράς.

Το ανερχόμενο μονοπάτι προετοιμάζεται, ώστε να εκτείνεται σε όλο το μήκος της οροσειράς και βάσει χάραξης, δύναται να συνδέσει 43 διαδοχικά, ημερήσια πεζοπορικά τμήματα στον άξονα του, προσφέροντας μελλοντικά στους πεζοπόρους μια εκπληκτική διαδρομή αμφίδρομης μετακίνησης από τους Δελφούς μέχρι τα Β.Δ. σύνορα της χώρας.

 Η προσπάθεια εντοπισμού και διάνοιξης της ενιαίας διαδρομής βρίσκεται σε συνεχή εξέλιξη από το 2017, ενώ το πρώτο κατάλληλα διαμορφωμένο τμήμα το συναντούμε στην ενότητα της βόρειας Πίνδου, όπου και θα ακολουθήσουμε για 5 συνεχόμενες ημέρες, περνώντας από γραφικούς οικισμούς, παρθένα δάση, κοιλάδες, ποταμούς, κορυφές, λίμνες και οροπέδια.

Σκοπός μας είναι να περιηγηθούμε πεζοί με ασφάλεια και να γνωρίσουμε το θαυμαστό οικοσύστημα και την τοπογραφία της βόρειας Πίνδου, ακολουθώντας τα πεζοπορικά μονοπάτια διαβίωσης που συνέδεαν τα γραφικά, απομονωμένα βλαχοχώρια κατά τη διάρκεια του περασμένου αιώνα, καθώς πλέον συντηρούνται και είναι προσπελάσιμα αποκαλύπτοντας στους επισκέπτες τα μαγευτικά τοπία και τη βιοποικιλότητα της ευρύτερης περιοχής!

 

   ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 

   Δευτέρα 12/7

Άφιξη στο Μέτσοβο: Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο, ενημέρωση, γεύμα & σύντομη περιήγηση εντός οικισμού.

 • Η άφιξη των συμμετεχόντων προτείνεται από τις 4 εως τις 8μμ με σημείο συνάντησης την κεντρική πλατεία.
 • Ο χρόνος της περιήγησης εξαρτάται από την ώρα συγκέντρωσης όλων των συμμετεχόντων.
 • Από τα καταστήματα της αγοράς του Μετσόβου μπορεί έκαστος να προμηθευτεί επιπλέον, από σνακ και ατομικά είδη πρώτης ανάγκης, μέχρι πεζοπορικό εξοπλισμό (ρουχισμό, υπόδηση, αξεσουάρ). Τοπικά προϊόντα, όπως τυροκομικά, αλλαντικά, βότανα, οίνο κ.α.
 • Σε περίπτωση καθυστερημένης άφιξης, για την αγορά προϊόντων, αναλαμβάνει τις αγορές η ομάδα υποστήριξης καλύπτοντας τις ατομικές ανάγκες των πελατών, ώστε να προμηθευτούν ότι επιπλέον χρειάζονται και να τα βρουν συσκευασμένα στον 1ο σταθμό διανυκτέρευσης.

 

 • Για την άφιξη-παραμονή στο Μέτσοβο και την καθημερινή προώθηση της ομάδας μέχρι και το χωριό Πάδες, όπου ορίζεται το τέλος της διάσχισης, απαιτείται η οργάνωση 6 σταθμών διανυκτέρευσης: 3 ξενοδοχεία, 2 κατασκηνώσεις, 1 καταφύγιο.

 

1η μέρα, Τρίτη 13/7

Διάσχιση οροπεδίου λίμνης και ανάβαση στο Μαυροβούνι.

Μέτσοβο – Λίμνη πηγών Άωου – Καταφύγιο: 15χλμ / 6 ώρες > 920μ+ / 278μ-

 

-Πρωινό ξύπνημα: 7:00

-Πρωινό γεύμα: 7:30

-Εκκίνηση πεζοπορίας : 8:15

 

Η εκκίνηση της 5ήμερης διάσχισης ξεκινά με αφετηρία την κεντρική πλατεία του Μετσόβου. Η διαδρομή που ακολουθούμε είναι μια νέα συρραφή αξιόλογων μονοπατιών που εξυπηρετεί την πιο σύντομη πεζοπορική σύνδεση του Μετσόβου με το όρος Μαυροβούνι και τον πυρήνα του Εθνικού δρυμού στην Βάλια Κάλντα λίγο βορειότερα, όπου και θα επισκεφτούμε την 2η ημέρα.

Σταδιακά και με ήπιες κλήσεις, η διαδρομή κινείται σε δασική ζώνη και υποαλπικά οροπέδια αναδεικνύοντας τα υπέροχα τοπία που περιβάλλουν την περιοχή. Ένα υπέροχο δάσος οξιάς, οστριάς και πεύκης μας ξεπροβοδίζει από το γραφικό κεφαλοχώρι, αφήνοντας τη θέα προς τις εντυπωσιακές κορυφές του Περιστερίου που διαγράφονται απέναντι να απομακρύνονται σταδιακά πίσω μας.

 Καθώς απομακρυνόμαστε από το δάσος φυλλοβόλων και κωνοφόρων δέντρων, που περιβάλλει το Μέτσοβο, ακολουθούμε πορεία βόρεια μέσα από λιβάδια με αραιή βλάστηση μέχρι να συναντήσουμε την τεχνιτή λίμνη των πηγών του Άωου ποταμού.

 Η λίμνη σχηματίστηκε πριν από 25 χρόνια σε υψόμετρο 1350 μέτρων και συγκεντρώνει όλα τα νερά των πηγών της περιοχής. Ωστόσο καταγράφεται ως η ψηλότερη της χώρας, βρίσκεται στο κέντρο ενός υποαλπικού οροπεδίου με πλούσιους βοσκότοπους και έκταση 11.500 τετρ. χλμ.

Η διαδρομή του μονοπατιού που ακολουθούμε πλησιάζει και κινείται αρκετά κοντά στη λίμνη για μικρό διάστημα, ενώ έπειτα ανηφορίζει στις δασωμένες πλαγιές του Μαυροβουνίου, από όπου και θα προσεγγίσουμε το καταφύγιο που βρίσκεται χτισμένο σε υψόμετρο 1835 μέτρων, προσφέροντας μοναδική θέα!

 

Προτείνεται η διανυκτέρευση εντός του καταφυγίου: το καταφύγιο δεν λειτουργεί ως οργανωμένη επιχείρηση, όμως είναι σε καλή κατάσταση. Δεν διαθέτει για την ώρα, ρεύμα, τουαλέτες, κουζίνα. Ωστόσο είναι καθαρό και έχει ξύλινες κουκέτες με στρώματα στον όροφο, πρόχειρο καθιστικό στο ισόγειο και βεράντα με ψησταριά. Εκεί ετοιμάζονται και σερβίρονται τα γεύματα της ομάδας.

 

 2η μέρα, Τετάρτη 14/7

Διάσχιση δασικού δρυμού Βάλια Κάλντα.

Καταφύγιο – Λίμνες Φλέγγα - Αρκουδόρεμα - Βοβούσα: 21,5χλμ / 10 ώρες > 650μ+ / 1485μ-

 

-Πρωινό ξύπνημα: 6:00

-Πρωινό γεύμα: 6:30

-Εκκίνηση πεζοπορίας : 7:30

 

 Τη δεύτερη ημέρα της εξόρμησης λαμβάνουμε αφετηρία από το καταφύγιο διασχίζοντας ένα από τα πιο θαυμαστά οικοσυστήματα της χώρας!

 Η διαδρομή είναι αρκετά δημοφιλής και αγαπητή στους πεζοπόρους, καθώς η ενδοχώρα του δρυμού της Βάλια Κάλντα είναι άκρως αποκαλυπτική και εντυπωσιάζει τους περιηγητές δεκαετίες τώρα.

Από το καταφύγιο (1836μ) με ήπιες κλήσεις, ξεκινάμε τη θεαματική διαδρομή προσέγγισης στην κορυφή Φλέγγα (2156μ). Για 1,5 περίπου ώρα ακολουθούμε καλογραμμένο μονοπάτι διασχίζοντας τα οροπέδια του Μαυροβουνίου, που θα μας φέρουν σταδιακά ακριβώς κάτω από την κορυφή για την τελική σύντομη ανάβαση.

 Στην πορεία μας συναντούμε πηγές με κρυστάλλινα νερά και διάσπαρτα αιωνόβια ρόμπολα, που στολίζουν  τα υψίπεδα της περιοχής, ενώ η θέα της λίμνης του Άωου από ψηλά προσδίδει στο τοπίο μια ολοκληρωμένη άποψη της βιοποικιλότητας της Πίνδου.

 Φτάνοντας την κορυφή και εφόσον οι καιρικές συνθήκες είναι ιδανικές, θα κάνουμε ένα σύντομο διάλλειμα για να απολαύσουμε το πανόραμα της γύρω περιοχής.

 Η λίμνη του Άωου, όπως και τα μεγάλα βουνά της Ηπείρου, της Θεσσαλίας και της Δυτ. Μακεδονίας διακρίνονται καθαρά από την κορυφή, ενώ μοναδική είναι η θέα προς τις δίδυμες αλπικές λίμνες της Φλέγγας, που σχηματίζονται λίγο χαμηλότερα (1920 & 1950υψμ), μέσα σε δύο ανισόπεδες μικρές λεκάνε Β.Α. από την κορυφή.

Ακολουθεί σύντομη κατάβαση προς τις λίμνες και στάση για ανεφοδιασμό νερού από τις πηγές τους. Εφόσον περάσουμε τις λίμνες κινούμαστε για λιγότερο από 1 ώρα σε υποαλπική ζώνη αραιής βλάστησης για να κατηφορίσουμε έπειτα, άλλη 1,5 μέσα από δάσος οξυάς, σφένδάμης και πεύκης ως το Αρκουδόρεμα που απορρέει στα1200υψμ.

 Το ιδιαίτερου κάλλους ρέμα βρίσκεται χαμηλά στον πυρήνα του δρυμού και συγκεντρώνει όλα τα νερά των πηγών της κατάφυτης στενής κοιλάδας. Η διαδρομή από τις λίμνες ως το Αρκουδόρεμα είναι σκιερή, ενώ πηγαία νερά αναβλύζουν κατά μήκος της.

Φτάνοντας χαμηλά στο ύψος του πυρήνα του δρυμού, συνεχίζουμε την πεζοπορία μας με δυτική πλέον κατεύθυνση, ενώ ακολουθούμε παράλληλη πορεία με το Αρκουδόρεμα τέμνοντας το 3 φορές (ασφαλή πέρασμα ρέματος δίχως γεφύρια).

 *Νωρίς το μεσημέρι όταν ο ήλιος κορυφώνει υπολογίζουμε να βρισκόμαστε στα μισά περίπου της διαδρομής, πλάι στην κήτη του ρέματος. Εκεί θα μας δοθεί η ευκαιρία να κάνουμε στάση για μια δροσιστική βουτιά στις βάθρες που δημιουργούν οι καταρράκτες του ρέματος μέσα σε ένα τοπίο άγριας και σπάνιας ομορφιάς!

 Από τους καταρράκτες και πλέον αναζωογονημένοι από το δροσερό κολύμπι, συνεχίζουμε τη διαδρομή με ήπια εναλλασσόμενες κλήσεις μέχρι και το σημείο συνάντησης  των ποταμών Αρκουδόρεμα και Άωου. Ακριβώς πάνω από την σμίξη τους αλλάζουμε κατεύθυνση με πορεία βόρεια για να συνεχίσουμε παρόχθια του Άωου, ακολουθώντας το θεαματικό μονοπάτι που θα μας φέρει στον κατασκηνωτικό χώρο λίγο πριν από το χωριό της Βοβούσας.

Εκεί θα οργανώσουμε την 2η κατασκηνωτική μας βάση και θα απολαύσουμε την παραμονή και το γεύμα μας σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο, που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στην όχθη του ποταμού Άωου.

 

 • Το κτήμα είναι ιδιόκτητο με ξύλινη περίφραξη.
 • Από τον χώρο κατασκήνωσης υπάρχει μονοπάτι μόλις 20μ για κολύμπι σε οβίρες ακριβώς από κάτω στον Άωο.
 • Στο χώρο υπάρχει παροχή ρεύματος και ξύλινο σπίτι με εσωτερικό ντουζ.
 • Στον υπαίθριο χώρο υπάρχει τραπεζαρία και καθίσματα
 • Για την ατομική φροντίδα (στο ποτάμι) των συμμετεχόντων συνιστώνται φυτικά προϊόντα καθαρισμού σώματος.

 

 3ή μέρα, Πέμπτη 15/7

Διάσχιση κοιλάδας Άωου.

Βοβούσα - Βάλια Στάθη – Δίστρατο : 16χλμ / 6,5 ώρες > 835μ+ / 834μ-

 

-Πρωινό ξύπνημα: 7:30πμ

-Πρωινό γεύμα: 8:00πμ

-Εκκίνηση πεζοπορίας: 8:30πμ

 

 Η διαδρομή είναι πανέμορφη και κινείται κατά τα 2/3 μέσα σε ένα πυκνό δάσος κωνοφόρων, πλατύφυλλων και καρποφόρων δέντρων.

Το μεγαλύτερο σκέλος της διαδρομής μας ακολουθεί παράλληλη πορεία με τον σχηματισμό της απομονωμένης κοιλάδας του κυρίαρχου ποταμού της περιοχής Άωου, ενώ τρία χαμηλότερης ροής ρέματα που θα χρειαστεί να προσπεράσουμε εκβάλλουν στην κοίτη του.

Όλη η διαδρομή είναι υπέροχη, με εξαιρετική θέα στα κατάφυτα δάση της κοιλάδας του Άωου ποταμού και στις ψηλές κορφές του Σμόλικα, όπου και στοχεύουμε τις επόμενες ημέρες.

 Είναι μία μέτριου βαθμού δυσκολίας διαδρομή γεμάτη εκπλήξεις που για χρόνια παρέμεινε κλειστή λόγω πυκνής βλάστησης με αποτέλεσμα να είναι άγνωστη στο πεζοπορικό κοινό. Η Βάλια Στάθη είναι ένα εκπληκτικό και απομονωμένο σημείο, που θα διασχίσουμε κάπου στα μισά της πορείας, εδώ συναντούμε σπάνια βλάστηση καθώς κι έναν απ` τους σημαντικότερους βιότοπους της καφέ αρκούδας στην χώρα μας.

Από το βαθύτερο σημείο της Βάλια Στάθη, όπου και θα φτάσουμε με σχετική άνεση λόγω των ήπιων κλήσεων της διαδρομής, κατευθυνόμαστε για την θέση Σκρίου (σκάλα στα βλάχικα), όπου για 1,5 ώρα περίπου ανηφορίζουμε σε σκιερή διαδρομή.

Στο τέλος της ανάβασης στο Σκρίου μας δίνεται η δυνατότητα να αγναντέψουμε την προοπτική θέα της ευρύτερης περιοχής και της διαδρομής που διανύσαμε ως εδώ. Αφήνοντας το Σκρίου κατηφορίζουμε ήπια για το χωριό Δίστρατο με τα τοπία της Λάκκας Άωου, της Τύμφης, του Σμόλικα και της Βασιλίτσας να αποκαλύπτονται διαδοχικά σε κάθε μας βήμα.

Έπειτα από 6 ώρες απολαυστικής πεζοπορίας στα παρθένα δάση της περιοχής καταλήγουμε στο χωριό Δίστρατο ολοκληρώνοντας την 3η ημέρα της διάσχισης.

* Διαμονή σε κεντρικό ξενώνα και φαγητό σε ταβέρνα στην πλατεία του χωριού.

 

4ή μέρα, Παρασκευή 16/7

Διάσχιση Γομάρας & Σαμαρινιώτικης κοιλάδας.

Δίστρατο - Γομάρα - Σαμαρίνα: 14,5 χλμ / 6ώρες > 1056μ+ / 610μ-

 

-Πρωινό ξύπνημα: 7:00πμ

-Πρωινό γεύμα: 7:30πμ

-Εκκίνηση πεζοπορίας: 8:15πμ

 

Η διαδρομή διασχίζει ένα απ’ τα πιο παρθένα και άγρια δάση της χώρας, ενώ μας περνά απ` το γεωγραφικό διαμέρισμα της Ηπείρου σε αυτό της Δυτικής Μακεδονίας, όπου υπάγεται η Σαμαρίνα. Το μονοπάτι που ακολουθούμε κινείται στις πλαγιές του όρους Γομάρα ακριβώς απέναντι από την θρυλική Βάλια Κίρνα (κοιλάδα του διαβόλου) των βλάχων της Σαμαρίνας.

Μαυρόπευκα και αιωνόβια ρόμπολα στολίζουν τις πλαγιές του βουνού. Το θέαμα κατά μήκος της διαδρομής είναι μοναδικό, καθώς οι βαθιές χαράδρες της περιοχής, οι κορυφές και τα υψίπεδα του Σμόλικα συνθέτουν εικόνες απαράμιλλης ομορφιάς που εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη.

 Αφήνοντας πίσω μας τις πλαγιές της Γομάρας, έχουμε καλύψει τα 4/5 της διαδρομής σε περίπου 4,5 ώρες. Στις απολήξεις της πλαγιάς συναντούμε το Σαμαρινιώτικο ρέμα που απορρέει καταμεσής της κοιλάδας, που σχηματίζεται στην περιοχή. Μετά το πέρασμα του ρέματος ανηφορίζουμε για το ξωκλήσι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα και το βυζαντινό μοναστήρι της Αγ. Παρασκευής που βρίσκεται χτισμένο λίγο παραδίπλα.

Μια στάση στο μοναστήρι για ξεκούραση και ανεφοδιασμό νερού και συνεχίζουμε από εύκολο μονοπάτι που θα μας φέρει σε περίπου 1 ώρα στην είσοδο του οικισμού της Σαμαρίνας και τα παλιά Μαντάνια του χωριού.

* Διαμονή σε κεντρικό ξενοδοχείο και φαγητό σε ταβέρνα της πλατείας.

 

 5ή μέρα, Σάββατο 17/7

Διάσχιση Σμόλικα

Σαμαρίνα – Σμόλικας – Πάδες22 χλμ / 10 ώρες > 1430μ+ / 1740μ-

 

-Πρωινό ξύπνημα: 5:00πμ

-Πρωινό γεύμα: 5:30πμ

-Εκκίνηση πεζοπορίας: 6:00πμ

 

Πριν χαράξει η μέρα αφήνουμε το χωριό και ανηφορίζουμε από την πλατεία για τα αλπικά λιβάδια του βουνού περνώντας τις πρώτες πρωινές ώρες μέσα από το δάσος που εκτείνεται περιμετρικά του.

Βγαίνοντας ψηλά κινούμαστε πλέον νοτιοδυτικά σε ανοιχτά πεδία με καλοσχηματισμένα ρόμπολα και εποχικές μικρές λίμνες. Πλησιάζοντας σε υψόμετρο 2.400+ μέτρων προσπερνούμε κάτω από τις κορυφές Μόσιες σε λεκάνη με δολίνες και πηγές για ανεφοδιασμό νερού.

Στην συνέχεια ακολουθούμε μονοπάτι κορυφογραμμής, που μας κατευθύνει σταδιακά στην ψηλότερη κορφή του βουνού. Θα χρειαστούν περίπου 7 ώρες για την κορυφή του βουνού πριν αρχίσει η κατάβαση για την Δρακόλιμνη κι από κει στον τελικό προορισμό.

Το θέαμα απ` την κορυφή του Σμόλικα είναι καθηλωτικό, καθώς τον κυκλώνουν ψηλά απόκρημνα βουνά, όπως η Τύμφη, η Τραπεζίτσα, η Νεμέρτσικα και ο Γράμμος, το Βόϊο, που διακρίνονται καθαρά ως και τα Ελληνοαλβανικά σύνορα.

Κατηφορίζοντας απ την κορυφή θα πέσουμε στην Δρακόλιμνη «Λύγκα» που σχηματίζεται στα 2150υψμ και είναι μια από τις λιγοστές αλπικές λίμνες της χώρας και τόπος κατοικίας του προστατευόμενου αλπικού τρίτωνα. Η κατάβαση από τη Δρακόλιμνη στους Πάδες γίνεται μέσα από πευκόδασος και διαρκεί περίπου 3 ώρες ως την πλατεία του χωριού.

 

           Διαμονή σε χώρο κατασκήνωσης

 • Στους Πάδες υπάρχει η δυνατότητα κατασκήνωσης στον περιβάλλον διαμορφωμένο χώρο του ξενώνα της κεντρικής πλατείας με κοινόχρηστες εξωτερικές τουαλέτες + ντούζ.
 • Παράλληλα ο ξενώνας διατηρεί χώρο εστίασης και μαγειρευτό φαγητό με τραπέζια έξω στη μικρή γραφική πλατεία του χωριού.

     * Σε όλο το μήκος της πεζοπορικής διαδρομής αναβλύζουν καθαρές πηγές για ανεφοδιασμό πόσιμου νερού.

 

18/7 Κυριακή: Ημέρα αναχώρησης

- Πρωινό γεύμα: 8πμ

- Αναχώρηση από Πάδες 10πμ => Μετακίνηση με λεωφορείο από το χωριό Πάδες για το Μέτσοβο (2,5ω)

- Άφιξη στο Μέτσοβο: 12:30μμ

 

    ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

> Ορειβατικό μποτάκι: στρωμένο και στο σωστό νούμερο με σχετική αδιαβροχοποίηση.

> διαπνέον μπλουζάκια/πουκάμισα, αδιάβροχα πάνω κάτω (παντελόνι/jacket), κάλτσες, καπέλο, γυαλιά ηλίου.

> θερμοεσώρουχα διανυκτέρευσης (πάνω/κάτω) ή ότι άλλο εσείς διαθέτετε.

> Ορειβατικό σακίδιο άνω των 30lt.

> Αντίσκηνο 1-2 ατόμων: 3 εποχών 

> Υπνόσακος (εως -7) + υπόστρωμα.

> Ράβδοι στήριξης (Μπατόν).

> Υδροδοχείο χωρητικότητας 2lt.

> Φακός κεφαλής / εφεδρικές μπαταρίες.

> Προσωπικά αντικείμενα υγιεινής προστασίας: οδοντόβουρτσα, οδοντόκρεμα, χαρτί υγείας συν σακούλα για την περισυλλογή των προσωπικών μας απορριμμάτων, σαπούνι, πετσέτα και ότι άλλο θεωρείται απαραίτητο.

> Μάσκες προστασίας κατά τη μετάδοση του covid (για τα καταλύματα, τους χώρους εστίασης και την μετακίνηση επιστροφής από Πάδες με mini bus)

*Για τους μη έχοντες πλήρη εξοπλισμό κατασκήνωσης υπάρχει η δυνατότητα παροχής

 

ΠΑΡΟΧΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ EXP-TREK

Συνοδεία: 2 οδηγοί πεζοπορίας συνοδεύουν την ομάδα.

ά συνοδός οδηγεί την ομάδα αξιολογώντας και προσαρμόζοντας τον ρυθμό πεζοπορίας και την επιλογή των θέσεων στάσης, ενώ παράλληλα ξεναγεί το κοινό περιγράφοντας τοπία και λοιπά στοιχεία της περιοχής.

β συνοδός αναλαμβάνει την εποπτεία της ομάδας και βρίσκεται παρών σε κάθε αδύναμη στιγμή μέλους της ομάδας, ενημερώνοντας μέσω ασύρματης επικοινωνίας τον ά συνοδό, ώστε η ομάδα να μην διασπάται. Σε περίπτωση έκτακτης αποχώρησης ατόμου ο ΄β συνοδός αναλαμβάνει ατομική συνοδεία μέχρι το σημείο παραλαβής από την ομάδα υποστήριξης.

-Οι συνοδοί καλύπτουν φωτογραφικά την εξόρμηση για τη διάθεση αναμνηστικού υλικού. *Κρίνοντας από την θέση αποχώρησης ατόμου, παρέμβαση σε περιστατικό δύναται να κάνει και η ομάδα υποστήριξης.

Υποστήριξη: 2μελές πλήρωμα οχήματος συνοδείας με άριστες γνώσεις της τοπογραφίας της περιοχής και πρακτικών ορεινής διαβίωσης.

-Το πλήρωμα των οχημάτων υποστήριξης συστήνεται με κριτήριο τον αριθμό των συμμετεχόντων και τις ανάγκες της κάθε εξόρμησης.

-Κάθε όχημα αριθμεί 2 άτομα (οδηγός & υπεύθυνος κατασκήνωσης) που αναλαμβάνουν την μεταφορά των ατομικών χειραποσκευών και πλήρη εξοπλισμού για την οργάνωση των κατασκηνωτικών σταθμών και τη σίτιση της ομάδας.

-Το πλήρωμα αναλαμβάνει την προετοιμασία και την παροχή των γευμάτων.

-Το πλήρωμα υποστήριξης κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία μέσω ασυρμάτου με τους οδηγούς που συνοδεύουν την ομάδα.

 

 Σίτιση: Διατροφή στις υπαίθριες διαμονές.

-Για την διατροφή της ομάδας προετοιμάζονται 3 βασικά γεύματα της ημέρας, πρωινό, πρόγευμα και κυρίως γεύμα.

-Στα γεύματα υπάρχει ποικιλία, ποιότητα και ποσότητα φρέσκων και συσκευασμένων τροφίμων, που καλύπτουν επαρκώς τις ανάγκες και τις διατροφικές προτιμήσεις κάθε ατόμου.

-Τα προϊόντα διατροφής  φυλάσσονται σε κατάλληλες θερμοκρασίες (φορητό ψυγείο με ρεύμα).

-Τα γεύματα παρέχονται σε ατομικά σκεύη πολλαπλών χρήσεων, τα οποία πλένονται μετά τη χρήση αποφεύγοντας τα περιττά πλαστικά απορρίμματα.

-Το πρόγευμα που μοιράζεται ανά άτομο για την πορεία στο βουνό (πίτα, αυγό, ψωμί, τυροκομικά, αλλαντικά, ελιές, χαλβάς και φρούτο)  σερβίρεται σε ατομική χάρτινη συσκευασία μιας χρήσης ή προσφέρεται σε μικρό μπουφέ για όλους, τύπου πικ νικ.

  

Υπαίθριες διαμονές: οργάνωση 2 κατασκηνωτικών σταθμών + 1 διανυκτέρευση εντός καταφυγίου.

- Για κάθε υπαίθρια διαμονή η ομάδα υποστήριξης μεταφέρει οδικώς όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό και στήνει τον σταθμό κατασκήνωσης σε κατάλληλα διαμορφωμένες θέσεις.

- Στην κατασκήνωση υπάρχει μαγειρείο, όπου προετοιμάζονται επί τόπου γεύματα και αφεψήματα.

- Σε κάθε υπαίθρια διαμονή βρίσκονται δοχεία πόσιμου νερού, αρκετό για ανεφοδιασμό και τοπικές πλύσεις (λχ. πρωινή φροντίδα).

- Ο εξοπλισμός κατασκήνωσης ξεστήνεται και μεταφέρεται από το πλήρωμα υποστήριξης.

 • Σε κάθε σταθμό κατασκήνωσης υπάρχει φορτιστής ηλεκτρονικών συσκευών και ηλεκτρικό ψυγείο για τη συντήρηση τροφίμων.

           

     ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

> Κόστος συμμετοχής > 480 ευρώ

Ο ενδιαφερόμενος/η προκαταβάλει το 1/3 του συνολικού ποσού για την εξασφάλιση συμμετοχής στην εξόρμηση.

> Τα στοιχεία κατάθεσης προκαταβολών μεταφέρονται με γραπτό μήνυμα.

> Η εξόφληση γίνεται την ημέρα άφιξης στο σημείο συνάντησης με το πέρας της ενημέρωσης.

 • Σε περίπτωση ακύρωσης εντός 10 ημερών από την ημερομηνία κατάθεσης, η προκαταβολή επιστρέφεται.
 • Σε περίπτωση έκτακτης αναβολής του προγράμματος ή λόγω έλλειψης συμμετοχών η προκαταβολή επιστρέφεται.

 

        Στην τιμή συμπεριλαμβάνονται τα εξής

 • Σχεδιασμός-συντονισμός εξόρμησης.
 • Διαμονές σε καταλύματα και υπαίθριους χώρους.
 • Αμοιβές 2 πιστοποιημένων οδηγών πεζοπορίας.
 • Αμοιβές πληρώματος υποστήριξης.
 • Ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων.
 • Λειτουργικά έξοδα οχημάτων υποστήριξης.
 • Μεταφορά χειραποσκευών & εξοπλισμού κατασκήνωσης.
 • 2ωρη μετακίνηση με λεωφορείο Πάδες - Μέτσοβο
 • Αναμνηστική φωτογραφική κάλυψη.
 • Πλήρες διατροφή στους 2 κατασκηνωτικούς σταθμούς (καταφύγιο Μαυροβουνίου, Βοβούσα).
 • Λοιπές υπηρεσίες (οργάνωση κατασκήνωσης, μαγείρεμα, σερβίς κ.α.)

 

 Στην τιμολόγηση ΔΕΝ συμπεριλαμβάνονται τα γεύματα σε ταβέρνες και τα έξοδα μετακίνησης από και προς τις πόλεις σας.

> Ελαχιστος αριθμός συμμετεχόντων 6

> Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων 12

* Για τη συμμετοχή σας, υποχρεωτικός είναι ο έλεγχος με rapid test διάγνωσης του covid, μια ημέρα πριν από την ημερομηνία άφιξης στο σημείο συνάντησης.