Προσεχείς εξορμήσεις

2ήμερη, κυκλική διάσχιση / Νότια Τζουμέρκα / Αθαμανικά Όρη > 25χλμ

10/09/2021 - 12/09/2021
2 ημέρες
Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα

ΚΥΚΛΙΚΗ ΔΙΑΣΧΙΣΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΝΟΤΙΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ   **ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ

Παρασκευή 10/9 => Άφιξη - διανυκτέρευση / καταφύγιο Σταυρού Θεοδωριάνων.

Σάββατο     11/9 => 1ή μέρα: Καταφύγιο Σταυρού - κορυφή Καταφίδι (Πυραμίδα) - καταφύγιο Καταρράκτη / καταφύγιο.

Κυριακή     12/9  => 2η μέρα: Καταφύγιο Καταρράκτη - Σκάλα Σταμάτη - οροπέδιο Μπέσενας - Θεοδώριανα / ξενώνας.

Δευτέρα     13/9  => αναχώρηση.

 

Εισαγωγή

Η επιβλητική οροσειρά των Τζουμέρκων, είναι ένας φαινομενικά απροσπέλαστος όγκος, που υψώνεται σαν γίγαντας ανάμεσα στις κοιλάδες της περιοχής. Η μακριά εντυπωσιακή τους ράχη, το τραχύ έδαφος και οι απόκρημνες βουνοπλαγιές, είναι κύρια χαρακτηριστικά της μορφολογίας του βουνού. Διάσπαρτα μικρά οροπέδια, καρστικά πεδία και δολίνες, εντοπίζονται στην μακροσκελή κορυφογραμμή των Τζουμέρκων, με τον ασβεστόλιθο να υπερέχει δημιουργώντας υπέροχους βράχινους σχηματισμούς στα υψίπεδα.

Αν μπορούσαμε να κοιτάξουμε από ψηλά τα Τζουμέρκα, θα διακρίναμε με ευκολία, πως το ανάπτυγμα του βουνού, μορφολογικά διαφέρει, διαχωρίζοντας το σε 2 σκέλη, το βόρειο και το νότιο. Το νότιο σκέλος της οροσειράς, απλώνει τις ράχες του ανατολικά, δημιουργώντας συνδυασμούς έντονων γεωλογικών πτυχών, με διαδοχικές χούνες, κορφές και οροπέδια, ενώ το βόρειο είναι κάθετο, με απότομες εκτεθειμένες ορθοπλαγιές και ευθεία, μακριά κορυφογραμμή.

Οι πεζοπορικές διαδρομές στα υψίπεδα των Τζουμέρκων, βασίζονται κατά κύριο λόγω στα ισχνά πλέον, ίχνη των κτηνοτρόφων, που διατρέχουν την οροσειρά αποτυπώνοντας ένα απίθανο δίκτυο εγκαταλελειμμένων μονοπατιών, που παραμένει αόρατο στο ευρύ πεζοπορικό κοινό. Το γεγονός προκαλεί ολοένα το ενδιαφέρον της πεζοπορικής-ορειβατικής κοινότητας σε διεθνές επίπεδο, ενώ η ύπαρξη 4 πλέον καταφυγίων, περιμετρικά του βουνού, δίνει νέες δυνατότητες προσέγγισης και διάσχισης του ορεινού όγκου.

Η σήμανση στις διαδρομές ανάβασης και διάσχισης του βουνού, είναι εδώ και χρόνια ελλιπής, ωστόσο η  αποκατάσταση και λειτουργία των 2 καταφυγίων, Καταρράκτη και Θεοδωριάνων στο νότιο σκέλος της οροσειράς, ξεκινά από φέτος και ένα μεγάλο άγνωστο τμήμα των Τζουμέρκων, γίνεται προσβάσιμο, λόγω δυνατότητας παραμονής για τους μυημένους λάτρεις των Τζουμέρκων.

Η διήμερη πεζοπορική διάσχιση, τμήματος του νότιου σκέλους, συστήνεται για έμπειρους πεζοπόρους με σκοπό τη γνωριμία και ανάδειξη βασικών πεζοπορικών διαδρομών, που χαράχτηκαν κατά το παρελθόν, συνδέοντας τοποθεσίες και οικισμούς από ανατολή προς δύση, αλλά και αμφίδρομα μέσω κυκλικής διάσχισης.