Προσεχείς εξορμήσεις

4ήμερη κυκλική διάσχιση / Δρυμός Βάλια Κάλντα / Βόρεια Πίνδος > 60χλμ

10/08/2021 - 15/08/2021
4 ημέρες
Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα

10 - 15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ    *ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ ΠΟΥ ΠΛΗΤΟΥΝ ΤΗ ΧΩΡΑ / ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΕΙΣΌΔΟΥ ΣΕ ΔΑΣΗ ΚΑΙ ΔΡΥΜΟΥΣ ΜΕΧΡΙ ΝΕΟΤΕΡΑΣ ΔΙΑΤΑΓΗΣ.

4ΗΜΕΡΗ ΚΥΚΛΙΚΗ ΔΙΑΣΧΙΣΗ 60ΧΛΜ/ ΒΑΛΙΑ ΚΑΛΝΤΑ / ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΤΙΚΟ.

 

ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ

Τρίτη         10/8 => Άφιξη - διανυκτέρευση / κεντρικό ξενοδοχείο του Μετσόβου.

Τετάρτη     11/8 => Προώθηση με mini bus στη λίμνη πηγών Άωου - αποβίβαση - εκκίνηση πεζοπορίας.

Εκκίνηση πεζοπορίας > Λίμνη - κορυφή Φλέγγα - αλπικές λίμνες Φλέγγας - Πυρήνας (Αρκουδόρεμα) /κατασκήνωση.

Πέμπτη       12/8 => Πυρήνας - Σμιξώματα - Βοβούσα / παραποτάμια κατασκήνωση σε ιδιωτικό χώρο εκτός οικισμού.

Παρασκευή 13/8 => Βοβούσα - κορυφή Αυγό - Σαλατούρα Σταυρού - Κοκκινόπευκα / κατασκήνωση.

Σάββατο     14/8 => Κοκκινόπευκα - Σαλατούρα Μηλιάς - Μηλιά / μετακίνηση για Μέτσοβο / διαμονή σε ξενοδοχείο.

Κυριακή      15/8 => Αναχώρηση.

 

Εισαγωγή

Ο δρυμός της Βάλια Κάλντα, είναι ένα ξεχωριστό μνημείο της φύσης, με τοπία απαράμιλλης ομορφιάς, που εντοπίζεται σε απομονωμένη τοποθεσία της βόρειας Πίνδου στα όρια μεταξύ των νομών, Γρεβενών και Ιωαννίνων. Με προστατευόμενη έκταση 69.000 στρεμμάτων, παρθένου δάσους, ο δρυμός περιλαμβάνει την ξακουστή κοιλάδα της Βάλια Κάλντα και τα βουνά που την περιβάλλουν, Λύγκος και Μαυροβούνι.

Με ψηλότερες κορυφές την Φλέγγα του Μαυροβουνίου (2.156μ) στα νότια και το Αυγό του Λύγκου (2177μ) στα βόρεια, τα υψίπεδα του δρυμού, απλώνονται σε ατελείωτες ράχες με οροπέδια, αλπικές λίμνες και διάσελα, καλύπτοντας περιμετρικά τον πυρήνα, που βρίσκεται χαμηλά στη σμίξη των ρεμάτων.

Το κυρίαρχο ρέμα της κοιλάδας, ευρέως γνωστό ως Αρκουδόρεμα, είναι σπάνιας ομορφιάς και κερδίζει τις εντυπώσεις πεζοπόρων, περιηγητών από όλο τον κόσμο εδώ και δεκαετίες, καθώς μεγάλο τμήμα της διάσχισης στην καρδιά της κοιλάδας, γίνεται ακολουθώντας το καλογραμμένο μονοπάτι, που κινείται στις όχθες του!

Το Αρκουδόρεμα, συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο όγκο των υδάτων από τις γύρω πηγές και τα μικρότερα ρέματα, που κατηφορίζουν στον πυρήνα του δρυμού,  ενώ δεκάδες άλλες μικρότερες απορροές στραγγίζουν κατά μήκος του μέχρι να συναντηθεί με τον Άωο δυτικότερα, συμπληρώνοντας τη χαμηλή ροή του σημαντικά. Η στενή κοίτη του Αρκουδορέματος, περιβάλλεται από καλοστοιχισμένες συστάδες μαύρης πεύκης, χλόη, θάμνους και φυλλοβόλα δέντρα, ενώ κατά περιόδους συναντούμε ενδημικά φυτά και άλλα σπάνια είδη χλωρίδας.

Η κυκλική πεζοπορική διάσχιση του δρυμού, απαιτεί χρόνο, κατασκήνωση και έντονη προσπάθεια, ωστόσο θεωρείται μια από τις καλύτερες επιλογές για να μυηθεί κανείς στον θαυμαστό κόσμο της Βάλια Κάλντα, γνωρίζοντας τις αθέατες πλευρές και την τοπογραφία του δρυμού απ’ άκρη σε άκρη!

 • Η περιήγηση και παραμονή στη Βάλια Κάλντα, απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και την ελάχιστη όχληση, καθώς το ευαίσθητο οικοσύστημα του πυρήνα, χρήζει προστασίας και τίποτα δεν μοιάζει, όπως το αντιλαμβανόμαστε με γυμνό μάτι!
 • Πίσω μας αφήνουμε το ελάχιστο αποτύπωμα, προσέχουμε το κάθε μας βήμα, δεν αφαιρούμε τίποτα και κινούμαστε όσο το δυνατόν πιό αθόρυβα στα μονοπάτια του δρυμού.

ΒΟΡΕΙΑ ΠΙΝΔΟΣ

Η βόρεια Πίνδος, είναι μια ξεχωριστή, αραιοκατοικημένη ορεινή ενότητα στα Β.Δ. της χώρας, που η φύση προίκισε απλόχερα. Βόρειο άκρο της μεγαλύτερης σε μήκος οροσειράς της ηπειρωτικής Ελλάδας, που οι συνεχείς φυσικές διεργασίες χιλιάδων χρόνων, διαμόρφωσαν με χάρη!

Καταφέρνει να διατηρεί ψηλά τον πήχη της βιοποικιλότητας, καταγράφοντας εξαιρετικά πλούσια χλωρίδα και πανίδα, καθώς και δύο από τα καθαρότερα ποτάμια της χώρας, Άωο και Σαραντάπορο. Ψηλά βουνά με βοσκοτόπια, κατάφυτες κοιλάδες, ζωογόνα δάση με κωνοφόρα, φυλλοβόλα και λογιών καρποφόρα δέντρα, ποικιλία πετρωμάτων, αναρίθμητα ρέματα και μικρές διάσπαρτες υποαλπικές λίμνες ολοκληρώνουν το αρμονικό της οικοσύστημα, χαρίζοντας στον άνθρωπο πολύτιμα αγαθά και εικόνες απαράμιλλης ομορφιάς!

Η βόρεια Πίνδος, φημίζεται για το καθαρό, παρθένο περιβάλλον και τα υψηλής αισθητικής τοπία! Επίσης γνώριμη σε πολλούς είναι, για τα πολυτάραχα ιστορικά δρώμενα, τις παραδόσεις των Βλάχων και τα παινεμένα χωριά της, που άλλοτε έσφυζαν από ζωή και παραγωγική δραστηριότητα.

Τα αναρίθμητα μονοπάτια διαβίωσης, που διαμόρφωναν το βασικό δίκτυο μετακίνησης  πεζών και ζώων, ώστε να μεταφέρουν τα αγαθά από τόπο σε τόπο, έχουν παραδοθεί στον χρόνο και παραμένουν κατά ένα μεγάλο ποσοστό κλειστά. Κάποια από αυτά συντηρούνται και τα συναντούμε σε αρκετά καλή κατάσταση να προκαλούν το ενδιαφέρον περιπατητών από όλο τον κόσμο!

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 

Τρίτη 10/8: Άφιξη και παραμονή στο Μέτσοβο.

 • Συνάντηση 5 - 8μμ σε ξενοδοχείο του Μετσόβου, λίγα μέτρα από την κεντρική πλατεία.
 • Ενημέρωση γνωριμία ομάδας 9 - 10μμ.

> Πληροφορίες για το σημείο συνάντησης θα αποσταλλούν στον ενδιαφερόμενο με γραπτό μήνυμα με την εγγραφή στη λίστα των συμμετεχόντων.

 

1η μέρα

Τετάρτη 11/8: Μετακίνηση 30 λεπτών με όχημα και έναρξη πεζοπορίας πρόσβασης στο δρυμό.

 • Αφύπνιση: 6:30πμ
 • Πρωινό γεύμα: 7πμ
 • Αναχώρηση: 7:45πμ
 • Εκκίνηση πεζοπορίας: 8:15πμ

 Η εκκίνηση της διάσχισης ξεκινά από τους πρόποδες του Μαυροβουνίου σε υψόμετρο 1400 μέτρων, πολύ κοντά στην όχθη της λίμνης των πηγών Άωου. Η οδική μετακίνηση ως το σημείο έναρξης της δραστηριότητας διαρκεί περίπου 30 λεπτά και μας μεταφέρει από το πολυσύχναστο Μέτσοβο στα απομονωμένα δάση και την τεχνιτή λίμνη της περιοχής, όπου κοσμεί το υποαλπικό οροπέδιο που βρίσκεται βόρεια του Μετσόβου. 

Η διαδρομή ανάβασης στο Μαυροβούνι είναι ήπιων κλήσεων με ελάχιστες εξαιρέσεις σε σημεία, ιδιαιτέρως ως το ύψος του καταφυγίου, που βρίσκεται στα 1830 υψόμετρο. Καλογραμμένο μονοπάτι ανηφορίζει μέσα απο λιβάδια και δάσος μάυρης πέυκης, προσφέροντας υπέροχη θέα προς τη λίμνη σχεδόν καθ` όλη τη διάρκεια ανάβασης ως το καταφύγιο κι από εκεί για την κορυφή Φλέγγα στα 2.150μ.

Στη διαδρομή από το καταφύγιο για τη Φλέγγα η διαδρομή γίνεται πιό βατή, ενώ πλησιάζοντας η θέα είναι αποκαλυπτική! Ανηφορίζοντας διακρίνονται με ευκολία τα γύρω βουνά, Περιστέρι, Μιτσικέλι, Τσούκα ρόσα και Τόμαρος, καθώς και η τεχνιτή λίμνη του Άωου χαμηλότερα, που καλύπτει μια μεγάλη έκταση 11,5 τετρ. χιλομέτρων. Στην πορεία μας διασχίζουμε οροπέδια με ρόμπολα και αλπικά λουλούδια, που στολίζουν τα υψίπεδα του Μαυροβουνίου, ενώ θα χρειαστούν περίπου 3 ώρες πεζοπορίας και 800 μέτρα θετικής υψομετρικής διαφοράς από το σημείο έναρξης ως την κορυφή.

Στην Φλέγγα επιβάλεται ένα σύντομο διάλειμμα για μερικές ανάσες και αγνάντι! 

Κοιτάζοντας προς βορρά, από την κορυφή διακρίνουμε όλη την έκταση της Βάλια Κάλντα, καθώς και τα γύρω βουνά της βόρειας Πίνδου, όπως η Βασιλίτσα, η Τύμφη, η Τραπεζίτσα, ο Σμόλικας και το Βόιο. Ακριβώς κάτω και βόρεια από την κορυφή, σε μικρή απόσταση σχηματίζονται οι δυο ανισσόπεδες αλπικές λίμνες της Φλέγγας σε υψόμετρο 1920 και 1950 μέτρων, από όπου και θα περάσουμε κατηφορίζοντας από την κορυφή για τον πυρήνα του δρυμού και το Αρκουδόρεμα.

Το πέρασμα από την παγετωνική λεκάνη, όπου σχηματίζονται οι λίμνες είναι εντυπωσιακό, καθώς τα πετρώματα, η χλωρίδα και οι κρυστάλλινες πηγές, που απορρέουν όλο το χρόνο προκαλούν τις αισθήσεις κάθε περιηγητή, που επισκέπτεται την τοποθεσία.

Ακόμη ένα διάλειμμα στις λίμνες κρίνεται απαραίτητο. Ιδανικά για κολατσιό και ανεφοδιασμό με γάργαρο νερό από τις πηγές της λεκάνης, οι λίμνες κλέβουν τις εντυπώσεις, όπως και οι αμφίβιοι τρίτωνες, που κολυμπούν ανενόχλητοι στα ρηχά νερά τους.

Η τοποθεσία είναι ύψιστης οικολογικής αξίας, όπως και ολόκληρος ο δρυμός, συνεπώς το αποτύπωμα μας θα πρέπει να είναι αχνό και οι δέκτες μας ανοιχτοί, ώστε να ωφεληθούμε της επίσκεψης δίχως όχληση στο φυσικό περιβάλλον.

Από τις λίμνες η διαδρομή κατηφορίζει για περίπου 30 λεπτά σε υποαλπικό τερέν με διάσπαρτα ρόμπολα, πριν εισχωρήσει στο σκιερό δάσος οξιάς και πέυκης, που στολίζουν τις κατάφυτες πλαγιές της Βάλια Κάλντα. Ακολουθούμε το καλογραμμένο μονοπάτι κατάβασης μες το πυκνό δάσος, ενώ οι πρώτες καλοστοιχισμένες συστάδες μαυρόπευκων ξεπροβάλλουν αριστερά και δεξιά προμυνήοντας το εντυπωσιακό θέαμα που αντικρύζουμε πλησιάζοντας στον πυρήνα!

Θα χρειαστούν περίπου 2 ώρες κατάβασης από τις λίμνες στην καρδιά του πυρήνα, πλάι στο Αρκουδόρεμα, όπου θα οργανωθεί η πρώτη μας κατασκήνωση, με απόλυτη προσοχή και σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον.

Εκεί θα βρίσκεται το πλήρωμα υποστήριξης, που θα μεταφέρει τον εξοπλισμό κατασκήνωσης, τις χειραποσκευές και το υπαίθριο μαγειρίο για την παρασκευή των γευμάτων, που θα καλύψουν τις διατροφικές μας ανάγκες.

*προσοχή: στη θέση κατασκήνωσης είμαστε προσεκτικοί.  δεν μολύνουμε το ρέμα, κάνοντας χρήση όποιας χημικής ουσίας, σαμπουάν, οδοντόκρεμα, σαπούνι κλπ. κατά τη διάρκεια της παραμονής μας στον πυρήνα.

 

> χρόνος πεζοπορίας: 7-8 ώρες

> απόσταση: 20χλμ

> 790μ+ / 920μ-

 

 

2η μέρα

Πέμπτη 12/8 > διάσχιση του πυρήνα: Αρκουδόρεμα - Σμιξώματα - Άωος - Βοβούσα

 • Αφύπνιση: 7:00πμ
 • Πρωινό γεύμα: 7:30πμ
 • περισυλλογή κατασκηνωτικού εξοπλισμού
 • Εκκίνηση πεζοπορίας: 9πμ

 Το πρωινό ξύπνημα στον πυρήνα του δρυμού είναι μια ευχάριστη διαδικασία για κάθε φυσιολάτρη, με καθάριες εικόνες και την αύρα να κυριεύουν τα συναισθήματα, η μέρα συντονίζεται στην κατάλληλη συχνότητα από το πρώτο κιόλας φως του Ήλιου! 

Εφόσον έχουμε μαζέψει τον ατομικό μας εξοπλισμό και έχουμε κάνει όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες, αναχωρούμε με πορεία δυτική να διασχίσουμε το μονοπάτι του Αρκουδορέματος, που θα μας φέρει σταδιακά και με ήπιες κλήσεις, έξω από το χωριό Βοβούσα, όπου θα κατασκηνώσουμε σε φυλασσόμενο χώρο δίπλα στον Άωο.

Η διαδρομή είναι σκιερή και πανέμορφη, καθώς κινείται διαρκώς στη δασική ζώνη τέμνοντας 4 φορές το Αρκουδόρεμα ως το σημείο σμίξης του με τον Άωο. Εντυπωσιακές, καλοστοιχισμένες συστάδες πεύκων, οξιές, σφενδάμια, πυξάρια, λογής φυτά και βότανα στολίζουν τη διαδρομή, ενώ τα νερά του Αρκουδορέματος και η κρυστάλλινες πηγές, που απορρέουν σε αυτό κατά μήκος του μονοπατιού, εξυπηρετούν την καλή ενυδάτωση του οργανισμού στα μέσα του Αυγούστου.

Ο χρόνος πεζοπορίας είναι σύντομος αναλογικά με το φως της μέρας, γεγονός που μας επιτρέπει να απολάυσουμε την ημερήσια διάσχιση με ρυθμούς περιήγησης, παρατηρώντας τα αξιόλογα σημεία, που συναντούμε στο ανάπτυγμα της διαδρομής, δίχως βιασύνη.

Όταν ο ήλιος κορυφώσει και το κολύμπι στα νερά του Άωου ποταμού, είναι ανεκτό από θερμοκρασία, προτείνεται μια χορταστική στάση σε υπέροχη τοποθεσία για αποθεραπεία και ξεκούραση.

Πλέον αναζωογονημένοι από το δροσερό κολύμπι, συνεχίζουμε τη διαδρομή με ήπια εναλλασσόμενες κλήσεις παρόχθια του Άωου, ακολουθώντας το θεαματικό μονοπάτι που θα μας φέρει στον κατασκηνωτικό χώρο λίγο πριν από το χωριό της Βοβούσας.

Εκεί θα οργανώσουμε την 2η κατασκηνωτική μας βάση και θα απολαύσουμε την παραμονή και το γεύμα μας σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο, που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στην όχθη του ποταμού Άωου.

 

 • Το κτήμα είναι ιδιόκτητο με ξύλινη περίφραξη.
 • Από τον χώρο κατασκήνωσης υπάρχει μονοπάτι μόλις 20μ για κολύμπι σε οβίρες ακριβώς από κάτω στον Άωο.
 • Στο χώρο υπάρχει παροχή ρεύματος και ξύλινο σπίτι με εσωτερικό ντουζ.
 • Στον υπαίθριο χώρο υπάρχει τραπεζαρία και καθίσματα

 

> χρόνος πεζοπορίας: 5-6 ώρες

> απόσταση: 11χλμ

> 234μ+ / 522μ-

 

 

3η μέρα

Παρασκευή 13/8 > Βοβούσα - κορυφή Αυγό - Σαλατούρα Σταυρού.

 • αφύπνιση: 7:00πμ
 • πρωινό γεύμα: 7:30πμ
 • περισυλλογή κατασκηνωτικού εξοπλισμού
 • εκκίνηση πεζοπορίας: 8:15πμ

 Η ημερήσια διαδρομή διάσχισης της τρίτης ημέρας, ξεκινά από τον χώρο κατασκήνωσης στην ανατολική πλευρά του Αώου ποταμού λίγο έξω από το χωριό. Αφήνουμε πίσω τις όχθες του Άωου και το γραφικό οικισμό της Βοβούσας για να ανηφορίσουμε ήπια μέσα από τον πάνω μαχαλά μέχρι το ξωκλήσι του Αγ. Δημητρίου, που βρίσκεται σε εποπτική θέση εκτός οικισμού.

Από εκεί εισχωρούμε σε πυκνό δάσος, ακολουθώντας το καλογραμμένο μονοπάτι, που ανηφορίζει σταδιακά στα υψίπεδα και την ψηλότερη κορυφή του δρυμού, το Αυγό. Στην πορεία ανάβασης συναντούμε αξιόλογα σημεία θέασης, ιδανικά για στάση, όπως είναι η "Κιάτρα ντι Βίντου" (ciatra di vintou=>πέτρα του αέρα στα βλάχικα) και η εποπτική θέση στη πηγή Τόσκα. Τα καλοσχηματισμένα ρόμπολα, οι πηγές και τα υποαλπικά λιβάδια, είναι κύρια χαρακτηριστικά του Λύγκου!                  

Έπειτα από 4ώρη πορεία θεαματικής ανάβασης, βρισκόμαστε στην κορυφή Αυγό σε υψόμετρο 2.170 μέτρων. Το ύψωμα της κορυφής είναι το καταλληλότερο φυσικό μπαλκόνι για να αναγνωρίσει κανείς την τοπογραφία της ευρύτερης περιοχής, ενώ με ευκολία διακρίνονται τα γύρω βουνά της βόρειας Πίνδου και νοτιότερα συγκροτήματα της μακροσκελούς οροσειράς.

Η ανάβαση από το χαμηλότερο σημείο της κοιλάδας του Άωου ως την ψηλότερη κορυφή του Λύγκου (Αυγό), απαιτεί μεγαλύτερη προσπάθεια από την προηγούμενη της Φλέγγας, όμως η θέα από κει πάνω αξίζει κάθε κόπο, αντικρύζοντας από ψηλά τα κατάφυτα δάση, που στολίζουν κάθε σπιθαμή, καλύπτωντας τις μορφολογικές πτυχές του δρυμού!

Ακολουθεί πορεία στο μονοπάτι κατάβασης, που διασχίζει την πανέμορφη ράχη "Πάντε λούγκα". Η διαδρομή είναι άκρως εντυπωσιακή μες τα ρόμπολα, με θέα το Λάκκο του Αυγού, όλο το ανατολικό τμήμα του δρυμού από αριστερά, καθώς και τις απόκρημνες, κατάφυτες πλαγιές της Τσακατούρας, πάνω απ τη σμίξη Άωου και Αρκουδορέματος από δεξιά. Θα χρειαστούν περίπου 2 ώρες κατάβασης και προσέγγισης του πυρήνα, για να βρεθούμε στον επόμενο σταθμό κατασκήνωσης, κοντά στη Σαλατούρα του Σταυρού.

Στο τέλος του ημερήσιου τμήματος, θα συναντήσουμε την ομάδα με το όχημα υποστήριξης και τις ατομικές χειραποσκευές μας. Εκεί θα βρίσκονται ο εξοπλισμός και τα απαραίτητα εφόδια για να οργανωθεί και η 3ή κατασκήνωση, ώστε να ξεκουραστούμε απολαμβάνοντας το φρεσκομαγειρεμένο κυρίως γεύμα της ημέρας σε ένα από πιο κομβικά σημεία του δρυμού!

 

> χρόνος πεζοπορίας: 7-8 ώρες

> απόσταση: 16χλμ

> 1260μ+ / 680μ-

 

4η μέρα

Σάββατο 14/8 > Σαλατούρα Σταυρού - Σαλατούρα Μηλιάς - Μηλιά.

 • αφύπνιση: 7:00πμ
 • πρωινό γεύμα: 7:30πμ
 • περισυλλογή κατασκηνωτικού εξοπλισμού
 • εκκίνηση πεζοπορίας: 8:30πμ

 Η τελευταία ημέρα της διάσχισης μας βρίσκει να πεζοπορούμε στο ανατολικό τμήμα της Βάλια Κάλντα, λιγότερο γνωστό στους επισκέπτες. Εδώ συναντούμε ανοιχτές πεδιάδες με πανύψηλα διάσπαρτα ρόμπολα και κάποιες από τις βασικές πηγές που τροφοδοτούν το Αρκουδόρεμα, που σχηματίζεται λίγο παρακάτω συλλέγοντας όλο τον υδάτινο όγκο της προστατευόμενης περιοχής!

Κατά μήκος της 4ης ημερήσιας διαδρομής, μας δίνεται η ευκαιρία να βρεθούμε σε πανέμορφες απομονωμένες, τοποθεσίες με εποπτική θέα στη κατάφυτη κοιλάδα του δρυμού και στα ρέματα, που κατηφορίζουν από τις βουνοπλαγιές του Λύγκου και κυκλώνουν περιμετρικά τη Βάλια Κάλντα.

Τις 2 πρώτες ώρες η διαδρομή είναι εύκολη και ιδιαίτερα απολαυστική με αποκαλυπτικές εικόνες, που διαδέχονται η μία την άλλη! Η αισθητική των τοπίων μαρτυρά τις διεργασίες του θαυμαστού οικοσυστήματος της Βάλια Κάλντα, ενώ η πυκνότητα της βλάστησης μειώνεται κατά τόπους, επιτρέποντας τη ματιά να χάνεται μες τις καλοστοιχισμένες συστάδες μαυρόπευκων, που επικρατούν των φυλλοβόλων δέντρων.

Πλησιάζοντας στο ρέμα κάτω από τον αυχένα στη Σαλατούρα της Μηλιάς, η βλάστηση αλάζει όπως και το τερέν. Αφήνουμε τα ξέφωτα του δάσους και τις ανοιχτές πεδιάδες για να ανηφορίσουμε στον αυχένα, που χωρίζει το χωριό Μηλιά με τη Βάλια Κάλντα. Η διαδρομή ανάβασης στη Σαλατούρα της Μηλιάς, είναι ήπια και μας μεταφέρει σταδιακά από τα 1.500 στα 1.800 μέτρα και τα ανατολικά όρια του δρυμού.

Από τον αυχένα της Σαλατούρας βλέπουμε καθαρά τον πυρήνα του δρυμού, το Αυγό και τοποθεσίες της διαδρομής, που ακολουθήσαμε τις προηγούμενες ημέρες της διάσχισης. Μεσολαβούν ακόμη 8 χιλιόμετρα για το χωριό και το τέλος της διάσχισης. Εδώ αξίζει ένα χορταστικό διάλειμμα για να απολάυσουμε από προνομιακή θέση, τα μοναδικά τοπία που μας συντρόφευσαν κατά τη διάρκεια της εξόρμησης, αλλά και να αναγνωρίσουμε από ψηλά, το υπόλοιπο τμήμα της κατηφορικής διαδρομής που απομένει ως τη Μηλιά.

Στα πρώτα 3 χιλιόμετρα της κατάβασης, ακολουθούμε χωματόδρομο, που κατηφορίζει ήπια τη δασωμένη πλαγιά και μας φέρνει ανατολικά συνδέοντας τον αυχένα με τη Μηλιά. Η διαδρομή είναι κατά τόπους σκιερή, ενώ στα ανοιχτά σημεία αποκαλύπτει τη θέα προς το Ζυγό και την ράχη της Κατάρας, που χωρίζει τη Μηλιά από το Μέτσοβο.

Κατά μήκος της διαδρομής, συναντούμε 2 πηγές για να συμπληρώσουμε τα υδροδοχεία μας με φρέσκο δροσερό νερό μέχρι να ξαναπιάσουμε το μονοπάτι μήκους 5 χιλιομέτρων, που θα μας φέρει σταδιακά δίπλα στο γεφύρι της Μηλιάς και από κει στην πλατεία.

Στην πλατεία του χωριού θα ξεκουραστούμε και θα γευματίσουμε σε ταβέρνα μέχρι την ώρα της αναχώρησης πίσω για το Μέτσοβο.

 

> Χρόνος πεζοπορίας: 5-6 ώρες

> Απόσταση: 13χλμ

> 720+ / 610-

 

* Η χάραξη της διαδρομής αποτελείται από τμήματα του Ε6 διεθνούς μονοπατιού, ενώ τα τελευταία χρόνια ένας μεγάλος κύκλος συνολικού μήκους 100χλμ με την ονομασία "στα χνάρια της αρκούδας" Ultra Ursa Trail, σηματοδοτήθηκε από τον τον αθλητικό σύλλογο του Μετσόβου για τις ανάγκες μαραθωνίου ορεινού τρεξίματος, εξυπηρετώντας παράλληλα τον σκοπό της πεζοπορικής περιήγησης στο όμορφο δάσος, δίνοντας αφετηρίες στα χωριά που βρίσκονται περιμετρικά του δρυμού, Μέτσοβο, Βοβούσα και Μηλιά.

 

    ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

> Ορειβατικό μποτάκι: στρωμένο και στο σωστό νούμερο με σχετική αδιαβροχοποίηση.

> Δεύτερο ζευγάρι παπούτσια (αθλητικά)

> διαπνέον μπλουζάκια/πουκάμισα, αδιάβροχα πάνω κάτω (παντελόνι/jacket), καπέλο, γυαλιά ηλίου.

> θερμοεσώρουχα διανυκτέρευσης (πάνω/κάτω) ή ότι άλλο εσείς διαθέτετε.

> Ορειβατικό σακίδιο άνω των 30lt.

> Αντίσκηνο 1-2 ατόμων: 3 εποχών 

> Υπνόσακος (εως 0 βαθμούς) + υπόστρωμα.

> Ράβδοι στήριξης (Μπατόν).

> Υδροδοχείο χωρητικότητας 2lt.

> Φακός κεφαλής / εφεδρικές μπαταρίες.

> Προσωπικά αντικείμενα υγιεινής προστασίας: οδοντόβουρτσα, οδοντόκρεμα, χαρτί υγείας συν σακούλα για την περισυλλογή των προσωπικών μας απορριμμάτων, σαπούνι από φυτικά έλαια, πετσέτα και ότι άλλο κρίνεται απαραίτητο.

> Μάσκες προστασίας κατά τη μετάδοση του covid (για τα καταλύματα, τους χώρους εστίασης και την μετακίνηση  με mini bus)

*Για τους μη έχοντες πλήρη εξοπλισμό κατασκήνωσης υπάρχει η δυνατότητα παροχής.

 

ΠΑΡΟΧΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ EXP-TREK

-Για την ασφάλεια σας-

Συνοδεία: 2 οδηγοί πεζοπορίας συνοδεύουν την ομάδα.

ά συνοδός οδηγεί την ομάδα αξιολογώντας και προσαρμόζοντας τον ρυθμό πεζοπορίας και την επιλογή των θέσεων στάσης, ενώ παράλληλα ξεναγεί το κοινό περιγράφοντας τοπία και λοιπά στοιχεία της περιοχής.

β συνοδός αναλαμβάνει την εποπτεία της ομάδας και βρίσκεται παρών σε κάθε αδύναμη στιγμή μέλους της ομάδας, ενημερώνοντας τον ά συνοδό, ώστε η ομάδα να μην διασπάται. Σε περίπτωση έκτακτης αποχώρησης ατόμου ο ΄β συνοδός αναλαμβάνει ατομική συνοδεία μέχρι το σημείο παραλαβής από την ομάδα υποστήριξης.

-Οι συνοδοί καλύπτουν φωτογραφικά την εξόρμηση για τη διάθεση αναμνηστικού υλικού. *Κρίνοντας από την θέση αποχώρησης ατόμου, παρέμβαση σε περιστατικό δύναται να κάνει και η ομάδα υποστήριξης.

Υποστήριξη: 2μελές πλήρωμα οχήματος συνοδείας με άριστες γνώσεις της τοπογραφίας της περιοχής και πρακτικών ορεινής διαβίωσης.

-Το πλήρωμα των οχημάτων υποστήριξης συστήνεται με κριτήριο τον αριθμό των συμμετεχόντων και τις ανάγκες της κάθε εξόρμησης.

-Κάθε όχημα αριθμεί 2 άτομα (οδηγός & υπεύθυνος κατασκήνωσης) που αναλαμβάνουν την μεταφορά των ατομικών χειραποσκευών και πλήρη εξοπλισμού για την οργάνωση των κατασκηνωτικών σταθμών και τη σίτιση της ομάδας.

-Το πλήρωμα αναλαμβάνει την προετοιμασία και την παροχή των γευμάτων.

-Το πλήρωμα υποστήριξης κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας βρίσκεται σε συχνή επικοινωνία μέσω ασυρμάτου με τους οδηγούς που συνοδεύουν την ομάδα.

 

 Σίτιση: Διατροφή στις υπαίθριες διαμονές.

-Για την διατροφή της ομάδας προετοιμάζονται 3 βασικά γεύματα της ημέρας, πρωινό, πρόγευμα και κυρίως γεύμα.

-Στα γεύματα υπάρχει ποικιλία, ποιότητα και ποσότητα φρέσκων και συσκευασμένων τροφίμων, που καλύπτουν επαρκώς τις ανάγκες και τις διατροφικές προτιμήσεις κάθε ατόμου.

-Τα προϊόντα διατροφής  φυλάσσονται σε κατάλληλες θερμοκρασίες (φορητό ψυγείο με ρεύμα).

-Τα γεύματα παρέχονται σε ατομικά σκεύη πολλαπλών χρήσεων, τα οποία πλένονται μετά τη χρήση αποφεύγοντας τα περιττά πλαστικά απορρίμματα.

-Το πρόγευμα που μοιράζεται ανά άτομο για την πορεία στο βουνό (πίτα, αυγό, ψωμί, τυροκομικά, αλλαντικά, ελιές, χαλβάς και φρούτο)  σερβίρεται σε ατομική χάρτινη συσκευασία μιας χρήσης ή προσφέρεται σε μικρό μπουφέ για όλους, τύπου πικ νικ.

  

Υπαίθριες διαμονές: οργάνωση 3 κατασκηνωτικών σταθμών.

- Για κάθε υπαίθρια διαμονή η ομάδα υποστήριξης μεταφέρει οδικώς όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό και στήνει τον σταθμό κατασκήνωσης σε κατάλληλα διαμορφωμένες θέσεις.

- Στην κατασκήνωση υπάρχει μαγειρείο, όπου προετοιμάζονται επί τόπου γεύματα και αφεψήματα.

- Σε κάθε υπαίθρια διαμονή βρίσκονται δοχεία πόσιμου νερού, αρκετό για ανεφοδιασμό και τοπικές πλύσεις (λχ. πρωινή φροντίδα).

- Ο εξοπλισμός κατασκήνωσης ξεστήνεται και μεταφέρεται από το πλήρωμα υποστήριξης.

 • Σε κάθε σταθμό κατασκήνωσης υπάρχει φορτιστής ηλεκτρονικών συσκευών και ηλεκτρικό ψυγείο για τη συντήρηση τροφίμων.

           

     ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

> Κόστος συμμετοχής > 320 ευρώ

Ο ενδιαφερόμενος/η προκαταβάλει το 1/3 του συνολικού ποσού για την εξασφάλιση συμμετοχής στην εξόρμηση.

> Τα στοιχεία κατάθεσης προκαταβολών μεταφέρονται με γραπτό μήνυμα.

> Η εξόφληση γίνεται την ημέρα άφιξης στο σημείο συνάντησης με το πέρας της ενημέρωσης.

 • Σε περίπτωση ακύρωσης εντός 10 ημερών από την ημερομηνία κατάθεσης, η προκαταβολή επιστρέφεται.
 • Σε περίπτωση έκτακτης αναβολής του προγράμματος ή λόγω έλλειψης συμμετοχών η προκαταβολή επιστρέφεται.

 

        Στην τιμή συμπεριλαμβάνονται τα εξής

 • Σχεδιασμός-συντονισμός εξόρμησης.
 • Διαμονές σε 2 καταλύματα και υπαίθριους χώρους.
 • Αμοιβές 2 οδηγών πεζοπορίας.
 • Αμοιβές πληρώματος υποστήριξης.
 • Ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων.
 • Λειτουργικά έξοδα οχημάτων υποστήριξης.
 • Μεταφορά χειραποσκευών & εξοπλισμού κατασκήνωσης.
 • Μετακινήσεις με mini bus
 • Αναμνηστική φωτογραφική κάλυψη.
 • Πλήρες διατροφή 4ημέρου.
 • Λοιπές υπηρεσίες (οργάνωση κατασκήνωσης, μαγείρεμα, σερβίς κ.α.)

 

 Στην τιμή ΔΕΝ συμπεριλαμβάνονται τα γεύματα σε ταβέρνες και τα έξοδα μετακίνησης από και προς τις πόλεις σας.

Ελαχιστος αριθμός συμμετεχόντων 6

> Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων 12

* Για τη συμμετοχή σας, υποχρεωτικός είναι ο έλεγχος με rapid test διάγνωσης του covid, μια ημέρα πριν από την ημερομηνία άφιξης στο σημείο συνάντησης.